Vlakbij het centrum van ’s-Hertogenbosch bevindt zich het Bastion Oranje. Dit is het laatste bastion dat aan de vesting werd toegevoegd. Nu komt de geschiedenis hier weer tot leven.
In het
Bastionder
krijgt u een rondleiding met uitleg over de krijgsgeschiedenis van ‘s-Hertogenbosch en over de vestingwerken. Ontdek de 500 jaar oude stadsmuren met schietgaten en ervaar het spectaculaire uitzicht over natuurgebied het Bossche Broek. Er is een videopresentatie over het beleg van ‘s-Hertogenbosch in 1629 door Frederik Hendrik en uitleg over het imposante kanon de Boze Griet. Een bijzondere plek voor jong en oud.
Het bouwwerk kijkt uit over het prachtige natuurgebied het Bossche Broek.
Het
Bolwerk Sint-Jan
is een verdedigingswerk dat is gebouwd voor de middeleeuwse stadspoort aan de westzijde van de binnenstad. De 14e-eeuwse stadspoort, Koepoort geheten, bestond eerst alleen uit een doorgang in de stadsmuur, met daarnaast een muurtoren. Deze werden in 1528 vervangen door de Sint-Janspoort, een hoog poortgebouw met een bolwerk in de stadsgracht, de huidige Dommel. In de 17e eeuw werd het bolwerk opgenomen in de aarden stadsomwalling en werd het poortgebouw teruggebracht tot een tunnelvormige doorgang in de stadswal. Deze was met een brug verbonden met een ravelijn (driekantig buitenwerk) in de vestinggracht en het gebied ten westen van de stad. Het huidige gebouw is een ontwerp van het architectenpaar Marc van Roosmalen en Marlène van Gessel. In het Bolwerk Sint-Jan is de stadsmuur en het rondeel uit de 14e eeuw zichtbaar.
Bij de bouw van het Bolwerk is een ruimte achter de muur vrijgekomen waar een aantal onderdelen is teruggebracht, die bij archeologisch onderzoek zijn gevonden. Het betreft oud straatwerk, muurresten, een beerput, straatwerk bij de Koepoort en resten van muurwoningen. Voor het verhaal van de vesting, de stad en het Bolwerk worden op vijf beeldschermen 3D presentaties getoond.
Locatie
Bastionder
Bastion Oranje 1
's-Hertogenbosch
Bolwerk Sint-Jan
Sint-Jansingel 25
's-Hertogenbosch