Hulst is een groot openluchtmuseum, waar de geschiedenis op elke straathoek voelbaar is. Tijdens de Open Monumentendagen, op 14 en 15 september, wordt deze beleving nog specialer. Op deze dagen kun je bij veel monumenten gewoon binnenlopen en de unieke sfeer van binnenuit ervaren. Vrijwilligers staan klaar om je mee te nemen in de verhalen achter de gebouwen, waardoor de geschiedenis tot leven komt.
Elk jaar openen ook enkele bijzondere gebouwen hun deuren die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek. Dit maakt de Open Monumentendagen in Hulst extra bijzonder. De slogan van dit jaar, "Onderweg," nodigt je uit om op ontdekkingsreis te gaan en de verborgen parels van Hulst te ontdekken.
Stadswallen & Ravelijn in Hulst
In de twaalfde eeuw kreeg Hulst haar stadsrechten en daarmee de verantwoordelijkheid om zichzelf te verdedigen tegen vijandige aanvallen. In de veertiende eeuw werd de stad daarom voorzien van een aarden wal en een gracht. Echter, ongeveer een eeuw later werden deze vestingwerken door de Gentenaren verwoest, waarna nieuwe versterkingen werden aangelegd. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) wisselde Hulst meerdere malen van overheerser, waarbij telkens de verdedigingswerken werden verbeterd en uitgebreid.
Zo ontstond er rondom Hulst een imposante vesting, omgeven door wallen en grachten, die bekend staan als de Vesten. Hulst beschikt over een Binnenvest en, aan de zuidzijde van de stad, ook een Buitenvest. In deze vesten lagen ravelijnen, verdedigings-eilanden die de stad extra bescherming boden. Van deze ravelijnen is er één bewaard gebleven, die u kunt zien tijdens een wandeling over de stadwallen, niet ver van de stadsmolen.
De stadswallen hebben een totale lengte van ongeveer 3,5 kilometer en bieden over de hele lengte een wandelpad. Vanaf de bovenkant van de wallen heeft u een prachtig uitzicht over de historische vestingstad. In het verleden zijn er twee momenten geweest waarop men van plan was de verdedigingswerken te slopen. Gelukkig is dit niet doorgegaan, waardoor we vandaag de dag nog steeds kunnen genieten van dit unieke stukje stadsgeschiedenis.
Activiteiten tijdens Open monumentendagen
Het Meraki Trombone Kwartet werd opgericht in 2022 en bestaat uit vier getalenteerde muzikanten: Hans de Doelder (alt- en tenortrombone), Arjen Pekaar (tenortrombone), Rob Hartman (bastrombone), en Corné van Stee (bastrombone). Het kwartet brengt een gevarieerd programma ten gehore, met een klassieke basis. Zo kunt u onder andere genieten van werken van Bruckner, Mendelssohn, Gershwin en Bernstein.
Tijdens Open Monumentendag zal het Meraki Trombone Kwartet de veelzijdigheid van de trombone laten horen op verschillende locaties in de binnenstad van Hulst. Kom luisteren en ervaar de bijzondere klanken van dit kwartet.
Optredens:
-
Zondag 15 september van 13.00 uur tot 13.30 uur – Stadhuis
-
Zondag 15 september van 14.30 uur tot 15.00 uur – Stadstuin Bontehondstraat
-
Zondag 15 september van 16.00 uur tot 16.30 uur – Museum Hulst
Wandeling in de binnenstad van Hulst met gids
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Hulst bezet door de Duitse troepen. Tijdens de Open Monumentendagen zijn er wandelingen langs de verschillende locaties in de binnenstad van Hulst.
Vertrekpunt
-
Zaterdag 14 september om 15.00 uur – Poort stadstuin aan de Bontehondstraat
-
Zondag 15 september om 15.00 uur – Poort stadstuin aan de Bontehondstraat
Hava Naguila
Hava Naguila is een volksdansgroep uit Vogelwaarde en danst nationale en internationale dansen. Zondagmiddag verzorgen zij - in samenwerking met andere dans- en muziekverenigingen - een middagprogramma bij de Nieuwe Bierkaai. Het thema van de Open Monumentendag “routes, netwerken en verbindingen” sluit hierbij prima aan. Dans en muziek verbindt!
Optreden:
-
Zondag 15 september om 13.30 uur – De Nieuwe Bierkaai in Hulst
Zonnetrein in Hulst
De Zonnetrein rijdt op Open Monumentendag naar de kernen. Stap op aan de Grote Markt en rij mee naar de kerk in Hengstdijk. Daarna naar Kloosterzande om daar de molen aan de Groenendijk te bezoeken en de Hof te Zande Kerk. Tot slot gaat u langs bij de molen in Kuitaart. Daarna rijdt u terug naar Hulst. Meerijden met de Zonnetrein? Dat kan. U stapt om 13.00 uur aan de Grote Markt in Hulst op. Onderweg is uitstappen mogelijk. Het eindpunt is weer de Grote Markt in Hulst.
Meerijden met de Zonnetrein?
Mail dan naar
administratie.sbh@hulstnet.nl
met hoeveel personen u mee wilt rijden. Doe dit onder vermelding van “zitplaats
Zonnetrein OMD”.
Open Monumentendag
-
Zondag 15 september 13.00 uur