Op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 staat Nederland weer in het teken van Open Monumentendag.
Ga tijdens Open Monumentendag op pad en laat je verrassen in Vesting Aardenburg
Burgerweeshuis
Tijdens de Open Monumentendag is het voormalige 'Burgerweeshuis' in Aardenburg uitzonderlijk geopend voor het publiek! De monumentale panden aan de Weststraat 20, 22 en 24, gebouwd in 1631, dienden destijds als armenhuis, weeshuis en bestuursruimte voor de regenten.
In Weststraat 22 bevindt zich de prachtige regentenkamer, die nog steeds wordt gebruikt als vergaderruimte. Deze kamer, uitgevoerd in neorenaissancestijl, is een zeldzaamheid in Nederland.
Een ervaren gids neemt u mee door de rijke geschiedenis van dit bijzondere pand, met verhalen over binnenmoeders en -vaders, de traditie van saucijzenbroodjes met Nieuwjaar, en de wroeging van een kaperkapitein.
Adres: Weststraat 22, Aardenburg
Openingstijden: 11.00 - 17.00 uur
Museum Cultuurforum Aardenburg
Als u door Aardenburg rijdt, valt meteen op dat dit stadje een rijke historie heeft. De markante gebouwen ademen een verleden uit en ook het landschap weerspiegelt deze historie. Zo'n vijftig jaar geleden ontdekten wetenschappers dat Aardenburg een schatkamer voor archeologie is. Onderzoek wees uit dat de Romeinen hier 2000 jaar geleden een castellum, een legerkamp, hebben gebouwd. De resten van dit kamp zijn opgegraven, samen met een groot aantal Romeinse voorwerpen.
Het legerkamp in Aardenburg was een van de forten die de noordelijke grens van het immense Romeinse Rijk, ook wel bekend als de Romeinse Limes, moest verdedigen. Langs deze oude grens zijn veel overblijfselen in de grond bewaard gebleven. De Limes is daarmee het grootste archeologische monument van Nederland. In 2021 werd deze Neder-Germaanse Limes erkend als UNESCO Werelderfgoed.
In ons splinternieuwe museum kunt u een stukje van deze bijzondere Romeinse geschiedenis ervaren. Kom met het hele gezin en ontdek onze eigentijdse, interactieve tentoonstelling over Romeins Aardenburg. Verwacht geen vitrines vol objecten of lange teksten, maar een museum waar u archeologie en geschiedenis beleeft en waar u zelf actief kunt zijn.
Voor actuele informatie over de gratis activiteiten op zaterdag 14 september 2024, kunt u terecht op onze website www.cultuurforumaardenburg.nl of volg onze sociale mediakanalen. Wilt u meer weten over de bijzondere geschiedenis van Aardenburg? Boek dan als aanvulling op uw museumbezoek een rondleiding bij Het Gidsengilde Aardenburg.
Gidsengilde Aardenburg
Tijdens Open Monumentendag verzorgt het Gidsengilde Aardenburg twee gratis wandelingen langs het erfgoed van de stad, die de rijke historie van Aardenburg tot leven brengen. Aardenburg, een van de oudste stadjes van Zeeland, staat in de wijde omgeving bekend als de Kikkerstad. De gids neemt u mee langs de voormalige middeleeuwse markt, de Sint Baafskerk (een van de oudste kerken van Nederland), de maquette van het Romeinse castellum, de Kaaipoort met de Kikkerfontein, de Heilige Maria Hemelvaartkerk en de Doopsgezinde kerk. Onderweg hoort u verhalen over Romeinen, Vlaamse graven, Hollandse stadhouders, de Tachtigjarige Oorlog, het Rampjaar 1672, de Berenning, Tarzan, Onze-Lieve-Vrouw met de inktpot, en nog veel meer.
De wandelingen starten bij het Romeins Archeologisch Museum aan de Sint Bavostraat 3, aan de voet van de toren van de Sint Baafskerk. Vertrektijden zijn om 10.30 uur en 14.30 uur en de wandeling duurt ongeveer twee uur. Deelname is gratis en aanmelden kan via een e-mail naar
gidsengilde@cultuurforumaardenburg.nl
Sint Baafskerk
De Sint Baafskerk is het oudste gebouw van Aardenburg, gesticht in 959 door monniken van de Sint Baafsabdij uit Gent. Het oudste deel van de kerk bevat bouwmateriaal dat vermoedelijk afkomstig is van het Romeinse castellum, dat dateert uit de jaren 175 tot 270 na Christus.
In de dertiende eeuw werd de kerk uitgebreid in de 'Scheldegotiek', een stijl die de overgang markeert tussen de Romaanse en Gotische bouwstijl. Halverwege de veertiende eeuw vond een verdere uitbreiding plaats in de 'Hoog-Gotische stijl'. De kerk werd echter vanaf de veertiende eeuw herhaaldelijk beschadigd door diverse oorlogen, en in 1582 roofden de Fransen het lood van de kerk.
In de zeventiende eeuw waren er grote restauraties nodig vanwege de schade die de inmiddels Hervormde kerk had opgelopen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Tijdens deze restauraties werd een gevelsteen geplaatst met het jaartal 1646, boven het wapen van de Generaliteit. Ook werd toen bouwmateriaal gebruikt van de voormalige Mariakerk in Aardenburg.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de Sint Baafskerk opnieuw beschadigd. In de daaropvolgende restauratieperiode werden grafzerken van de Mariakerk ontdekt, die ondersteboven als stoeptegels waren gebruikt. Bij het uitgraven van de vloer stuitte men bovendien op beschilderde grafkelders uit de dertiende en veertiende eeuw. Sommige van deze kelders zijn in betonnen kisten gegoten en worden nu als sarcofagen in de kerk tentoongesteld, waaronder een bijzonder exemplaar dat Sint Sebastiaan, de beschermheilige van schutters, voorstelt.
Aan de noordzijde van de kerk bevindt zich het Romeins museum, waarmee de Sint Baafskerk nauw samenwerkt. In de kerk is een bijzondere VR-presentatie te zien die de geschiedenis van de kerk van 959 tot 1672 tot leven brengt.
Op zaterdag 14 september 2024, tijdens Open Monumentendag, organiseren we een spannend avontuur in de Sint Baafskerk: de beklimming van de grote toren onder begeleiding van een gids. De beklimming is toegankelijk vanaf 12 jaar en de eerste beklimming vindt plaats om 10.30 uur. De kosten bedragen € 5,- per persoon, inclusief een kopje koffie of een koel drankje.
Nieuw in de kerk is de expositie van Petronella Moens, en in de voorkerk kunt u het kruisbeeld van kunstenaar Omer Gielliet bewonderen.