Fort Vreeswijk is een verdedigingswerk aan de rivier de Lek bij Vreeswijk in de Nederlandse gemeente Nieuwegein. Het bescheiden aarden fort (1,5 hectare) maakte onder meer deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, met opstelplaatsen voor geschut (batterijen) achter de frontwal, een fortgracht en brug. De belangrijkste taak van het fort was verdediging van de achterliggende sluizen in Vreeswijk. Ook de Lek, Lekdijk en later het Lekkanaal behoefden bewaking. Bij oorlogsdreiging waren de sluizen belangrijke militaire instrumenten voor het onder water zetten (inunderen) van het omliggende land. In het Rampjaar (1672) is door de Fransen rond deze locatie een schans aangelegd. In de 18e en 19e eeuw is het verdedigingswerk vervolgens diverse malen ver- of herbouwd.
Fort Vreeswijk is gewaardeerd als rijksmonument inclusief onder meer een fortwachterswoning, een kruithuis en het legeringsgebouw. Verschillende culturele, welzijn- en zorginstellingen zijn hier gehuisvest. Meer informatie hierover kunt u vinden op
Culturele & welzijnsactiviteiten – Fort Vreeswijk
en
Fort Vreeswijk – Forten
Programma:
11.00-15.00 uur Koffie, thee en Fortkoek op Fort Vreeswijk;
-
Gidsen vertellen over de functie van het Fort;
-
Inzien van nieuwe plannen voor het toekomstige informatiepunt over de Hollandse Waterlinie in het Dorpshuis
13.00-15.00 uur Activiteiten voor kinderen;
-
Kinderen van 4-12 jaar kunnen hun Fortwachtersdiploma halen door het goed uitvoeren van een aantal opdrachten. (geen vast tijdstip; via inloop)
-
Luc de Bruijn van het IVN vertelt over het leven van de vleermuis in de Waterlinieforten.
Locatie
Fort Vreeswijk 1
Nieuwegein