Herfstvakantie 2021

Plan een dagje uit in de herfstvakantie! In de herfstvakantie zijn er genoeg leuke en avontuurlijke uitjes te plannen op de forten, in vestingsteden, kastelen of bunkers van de waterlinies in Nederland. Forten zijn leuk om met kinderen te bezoeken. Ze zijn spannend en er valt een hoop te ontdekken bij het ronddwalen door het fort en het linielandschap. Mocht je toch een dagje thuisblijven ga dan lekker puzzelen, leuk èn goed voor je hersenen. Ga lekker aan de slag met een online puzzel!

Bekijk hieronder de leukste activiteiten tijdens de herfstvakantie te doen:

Waterliniemuseum Fort bij Vechten
Marsdijk 2
3981 HE Bunnik

Waterliniemuseum Fort bij Vechten

Bunnik

Ontdek de kracht van water!

Het Waterliniemuseum is gevestigd op Fort bij Vechten, één van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op deze unieke plek, op de grens van de Romeinse Limes en in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, komen cultuur en natuur samen.

Geofort
Nieuwe Steeg 74
4171 KG Herwijnen

GeoFort

Herwijnen

Op dit spannende forteiland draait alles om de aarde!

GeoFort is een interactief science center waar alles om de aarde draait. Op het spannende forteiland, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, kun je al spelend ontdekken hoe Geo-kennis ons helpt.

Slot Loevstein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen

Museum Slot Loevestein

Poederoijen

Hugo de Grootjaar

In 2021 is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot (1585-1645) ontsnapte uit Loevestein. Deze ontsnapping in een boekenkist is de meest spectaculaire uit de Nederlandse geschiedenis. Hugo de Groot groeide uit tot een historisch popicoon en zijn ontsnapping werd vele malen verbeeld. Veel minder bekend maar van veel groter belang is het gedachtegoed dat hij naliet. Zijn ideeën over vrede, vrijheid en recht veranderden de wereld.

Rijksmuseum Muiderslot
Herengracht 1
1398 AA Muiden

Rijksmuseum Muiderslot

Muiden

Zoveel méér dan een kasteel. Ontdek het zelf!

Vlakbij Amsterdam ligt Rijksmuseum Muiderslot. Het oudste en best bewaarde middeleeuwse kasteel van Nederland. Een magische plek, omringd door groen en water. Van 16 t/m  24 oktober 2021 is het herfstvakantie bij het Muiderslot. Er zijn dan weer allemaal leuke dingen te doen. Kom schilderen met bladeren, knutselen in het kasteel of …. ontmoet echte ridders.

Fort bij ’t Hemeltje
Fortweg 9
3992 LX Houten

Lichtkunstfestival VONK | Fort bij ’t Hemeltje

Houten

Kom jij je ook verwonderen bij VONK?

In de herfstvakantie 15 t/m 23 oktober 2021 verlicht VONK Fort bij ’t Hemeltje. Op deze prachtige locatie, die tevens cultureel erfgoed is, vindt het allereerste lichtkunstfestival van Houten plaats. Rondom, over en dóór het 19e-eeuwse fort loopt een bijzondere en interactieve lichtkunstroute met spannende waterprojecties, performance art, lichtprojecties, interactieve installaties en meer. Treed binnen in een nieuw mini-universum van tegenstellingen – tussen licht en donker, dag en nacht en tussen de natuur en de digitale wereld.

Bunker Museum IJmuiden
Badweg 38
1976 BZ IJmuiden

Bunker Museum IJmuiden

IJmuiden

Beleefweek Oorlogsverhalen in de duinen

Gedurende de Beleefweek van 16 t/m 24 oktober, laat het Bunker Museum IJmuiden u kennis maken met een bijzonder stukje beton. In het Nationaal Park Kennemerland staat namelijk een van de twee laatst overgebleven Waltzkörpersperre. Simpel gezegd een grote betonnen deur. Tevens bezoken we de restanten van de voormalige luchtafweer batterij Sud-Ost. Tijdens de rondleiding informeren we u over de samenhang van deze restanten van de Atlantikwall en vertellen wij uwaarom deze hier zijn gebouwd.

Forteiland IJmuiden
Forteiland 10
1976 DZ IJmuiden

Avontuurlijk Forteiland

Forteiland IJmuiden

Stap aan boord en het avontuur kan beginnen!

Vaar op 17 oktober mee met de boot en maak de oversteek naar een onbekend stukje Nederland: het Forteiland in IJmuiden. Lekker uitwaaien in de wind, zout water in je gezicht. Als je van avontuur houdt, zit je nu goed. Ontdek de ondergrondse gangen en bunkers met een speurtocht, doe stoere activiteiten zoals; boogschieten, vrije val & de evenwichtsbalk en beleef de rijke historie.

Pampus’ walbasis
Herengracht 67
1398 AD Muiden

Forteiland Pampus

Muiden

Maand van de Geschiedenis: Aan het werk als fortwachter!

Misschien wel een van de meest intrigerende én zeldzame beroepen: fortwachter… Wat doet zo’n man….of vrouw? Leefden ze op het eiland Pampus? En nu? Zijn er eigenlijk nog fortwachters? Tijdens de Maand van de Geschiedenis zet Pampus de fortwachter in het zonnetje.  Het goede nieuws is dat je zélf fortwachter kunt worden! Junior Fortwachter, dat wel, want je moet érgens beginnen….. Voltooi de Blacklight Speurtocht en haal je diploma op in de winkel.

Fort Honswijk
Lekdijk 58
3998 NJ Schalkwijk

Fort Honwijk

Schalwijk

Buiten expositie met speurtocht voor kids

In de buiten expositie op Fort Honswijk reis je in 22 doeken langs de forten en (inundatie)werken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Nieuwegein, Houten, Vianen en Culemborg. Elk object wordt zowel vanuit de lucht als vanaf de grond in beeld gebracht. Voor kinderen is er op het fort een leuke en leerzame speurtocht beschikbaar. De expositie is dagelijks toegankelijk van 9.00 tot 17.00 uur. Elke zondag om 14.00 uur kun je mee met een rondleiding.

Museum Het Bolwerk
Markt 28
4515 BB IJzendijke

Museum Het Bolwerk

IJzendijke

In het museumseizoen 2021 zijn er drie wisseltentoonstellingen te zien

Museum Het Bolwerk toont hoe de bewoners van de Zeeuws-Vlaamse grensstreek zich in de loop der eeuwen verdedigden tegen vijandige aanvallen. Het verhaal begint bij het Romeinse castellum in Aardenburg en eindigt bij de bunkers van de Tweede Wereldoorlog. Het zwaartepunt van de collectie ligt op de Staats-Spaanse Linies, een uniek complex van vestingsteden, forten, schansen en linies. Uniek, omdat hier een deel van de ontstaansgeschiedenis van Nederland nog zichtbaar en tastbaar in het landschap is terug te vinden.

Nederlands Vestingmuseum
Westwalstraat 6
1411 PB Naarden

Nederlands Vestingmuseum

Naarden

Bolwerk van Geschiedenis

Het Nederlands Vestingmuseum is gevestigd op bastion Turfpoort in Naarden, één van de zes bastions waar de vestingstad haar typerende stervorm aan ontleent. Deze erfgoedlocatie uit de 17e eeuw bevindt zich nog grotendeels in haar oorspronkelijke staat en geeft een goed inzicht hoe de vesting functioneerde als verdedigingswerk. Op het buitenterrein kun je rondlopen is een parkachtige omgeving en genieten van het fraaie uitzicht over de vestingwerken. In de kanonkelders van de kazematten zijn de exposities van het museum.

Fort Kijkduin
Admiraal Verhuellplein 1
1789 AX Huisduinen

Fort Kijkduin

Huisduinen

Treed in de voetsporen van Napoleon

Vanaf de grote gietijzeren koepel van Fort Kijkduin heb je uitzicht over de duinen, de Noordzee, Texel en de grootste zandplaat van Europa, de Razende Bol. En om helemaal in de sfeer van zee en strand te blijven, is er onder het ondergrondse gangenstelsel van Fort Kijkduin het Noordzee-aquarium gebouwd. Je kunt er verschillende soorten vissen bewonderen zoals de paling, zeebaars, makreel, tarbot, roggen en haaien. Als je meer geïnteresseerd bent in de geschiedenis van het fort kan je ook een kijkje nemen in het museum.

Fort aan de Buursteeg
Buursteeg 1
3927 EH Renswoude

Fort aan de Buursteeg

Renswoude

Het Soldatenpad ligt iedere dag voor kinderen klaar!

De Acht Houten Soldaten van het Fort aan de Buursteeg vinden hun fort de mooiste plek die ze kennen. Je kunt er leren over de Grebbelinie, dieren zien, voetballen, vuurtjes maken, mooie bomen zien en nog veel meer. De acht soldaten zoeken versterking. Doorloop de trainingen van het fortepad en wordt ook dappere soldaat van het fort!

Fort Pannerden
Waaldijk 1
6686 MV Doornenburg

Fort Pannerden

Doornenburg

Trotseer de elementen!

Kom naar Fort Pannerden middenin het rivierlandschap, en trotseer water, aarde, lucht en vuur. Al 150 jaar strijdt het fort met deze elementen. Kies een van de interactieve programma’s en ga op ontdekking. Wil je iets actiefs en avontuurlijks, of juist heel relaxed? Binnen of buiten? Je vindt een schat aan spannende verhalen en belevingen! Je kunt gratis terecht met de Museumkaart. In de herfstvakantie zijn ze geopend van zaterdag 17 oktober t/m zondag 25 oktober (maandag 19 oktober gesloten).

Fort Hoofddijk | Botanische Tuinen
Budapestlaan 17
3584 HD Utrecht

Fort Hoofddijk | Botanische Tuinen

Utrecht

Fort met tuin vol bloemen en planten

Fort Hoofddijk is tussen 1877 en 1879 ten oosten van Utrecht gebouwd. Op het terrein van het fort liggen de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht. De Botanische Tuinen Universiteit Utrecht zijn dagelijks geopend van 10:00 uur tot 16:30 uur.

Werk aan de Groeneweg
Lekdijk 3399
NX Schalkwijk

Werk aan de Groeneweg

Schalkwijk

Doe de beleefroute over het terrein

Als je door de historische loopgraven van werk aan de Groeneweg loopt ga je terug in de tijd. Het verdedigingswerk heeft nog helemaal haar oorspronkelijke vorm. Een deel van de vijftig betonnen groepsschuilplaatsen kan je dan ook van binnen bekijken. Via een beleefroute over het terrein, dat dagelijks opengesteld is, kom je alles te weten over de geschiedenis van dit bijzondere onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Fort Sabina
Fortweg 1
4794 SC Heijningen

Fort Sabina

Heijningen

Natuurlab en Pompoenavond

Bezoek dit historisch fort uit de Napoleontische tijd. Gelegen in een gebied van 12 hectare natuur. In de herfstvakantie in het Natuurlab en een gezellig ‘Pompoen’ themadiner van drie gangen met heel veel pompoen op het fort.

Fort Buitensluis
Fortlaan 10
3281 KA Numansdorp

Fort Buitensluis

Numansdorp

Kom langs en proef de sfeer op 23 en 24 oktober

Bezoek de open dagen op 23 en 24 oktober bij Fort Buitensluis en proef de sfeer. Toegang is gratis. Om 13:30 en 14:30 uur is er een rondleiding. Het is helaas niet meer mogelijk om aan te melden voor de rondleidingen, deze zitten vol. Het is uiteraard wel mogelijk om zelf rond te kijken.

Ravelijn Op den Zoom
Korneel Slootmanslaan
4611 CR Bergen op Zoom

Rondleiding Ravelijn

Bergen op Zoom

Bezoek het vijfhoekig eilandje

Het ‘Ravelijn Op den Zoom’  is nog één van de weinige overblijfselen van de roemruchte vestingwerken van Bergen op Zoom. Bij een bezoek aan dit vijfhoekig eilandje neemt de gids je mee terug naar tijden van belegering van de stad. Je daalt af in de kazematten waar de fascinerende geschiedenis van de vesting voor je uit de doeken wordt gedaan. Waartoe diende het Ravelijn? Wat zijn bastions, lunetten, mijngangen? En wat is de samenhang tussen al deze onderdelen van de vesting? Altijd benieuwd geweest hoe een kanon werkt en hoe ver je daarmee kunt schieten? Ze gaan het je allemaal vertellen.

Fort de Roovere
Ligneweg 3
4661 PM Halsteren

Fort de Roovere

Bergen op Zoom

Ontdek de geheimen van dit verdedigingswerk

Fort de Roovere is volledig in oorspronkelijke staat hersteld. Verrassend is de “Mozesbrug” en de architectuur van de Pompejustoren van waaruit je een fraai overzicht van deze omgeving krijgt. In deze wandeling worden de geheimen van dit verdedigingswerk onthult. De gidsen vertellen je op 17 oktober en 31 oktober tijdens de wandeling alle details en je zal je verbaasd afvragen waarom deze verhalen nooit in een Nederlands geschiedenisboek vermeld zijn.

Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen

Struintocht voor kinderen in Munnikenland

Poederoijen

Ontdek de wilde natuur rondom Slot Loevestein op 20 oktober

Kom op 20 oktober naar de Bommelerwaard en struin mee met de gids van Staatsbosbeheer. Samen ontdek je de wilde natuur rondom Slot Loevestein. En: je hoeft hierbij niet op de paden te blijven. Je mag overal struinen en op zoek gaan naar mooie dingen zoals veren, stenen of schelpen. Ook bekijk je kleine bloemetjes door een loepje, ga je in bomen klimmen en mag je lekker stampen door de modder. Misschien kom je wel oog in oog te staan met konikpaarden of rode geuzen. Spannend!

Fort Ruigenhoek
Ruigenhoeksedijk 125
3737 MR Groenekan

Fort Ruigenhoek

Groenekan

Leer alles over het fort en hoe de soldaten hier vroeger leefde

Ga op 24 oktober mee met de gids van Staatsbosbeheer en ontdek Fort op de Ruigenhoekse Dijk Het fort is rond 1870 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
De gids vertelt je alles over het fort en hoe de soldaten hier vroeger leefden. Maar ook over de bomen en planten rond het fort, en hoe die een rol speelden bij de verdediging van het fort. Tegenwoordig voelen bijzondere diersoorten zich hier thuis, zoals de das en de ijsvogel.

Fort K’IJK
Lagendijk 22
1911 MT Uitgeest

Fort K'IJK

Uitgeest

Rondleiding langs kookpotten en kanonnen

Ga op 14 oktober of 28 oktober 2021 op stap met een gids en ontdek meer over het leven van de 263 soldaten in dit fort, hoe ze sliepen en hoe kanon werkte, en later een prachtig uitkijkpunt werd. In de Theeschenkerij kan je terecht voor een hapje en drankje. Ook is er een interessante audiotour over de Stelling van Amsterdam en de omliggende natuur.

Fort Ruigenhoek
Ruigenhoeksedijk 125
3737 MR Groenekan

Fort Ruigenhoek

Groenekan

Dineren langs UNESCO werelderfgoed!

Op de grens tussen Utrecht en Groenekan ligt dit prachtige fort. Eens een belangrijke schakel in de Stelling van Utrecht. Nu een onbewoond eiland met oude, monumentale bomen, dicht struikgewas en sluiproutes. En straks het klimaatfort van Nederland.  Kom in de herfstvakantie van 13 t/m 24 oktober 2021 naar dit bijzondere fort, waar de tijd heeft stilgestaan en waar de natuur het fort heeft opgenomen in de omgeving. Geniet met ons tijdens een heerlijk diner van de verhalen van Fort Ruigenhoek

Fort Pannerden
Waaldijk 1
6686 MV Doornenburg

Fortenwerk, werk mee! | Fort Pannerden

Doornenburg

Maand van de Geschiedenis

Heb jij altijd al willen weten hoe het voelt om soldaat te zijn op Fort Pannerden? Op woensdag 27 oktober kun je zien wat daar zoal bij komt kijken. Leer de soldaten kennen en doe mee tijdens de Maand van de Geschiedenis.

Waterliniemuseum Fort bij Vechten
Marsdijk 2
3981 HE Bunnik

Expositie Hollandse Waterlinies | Waterliniemuseum

Bunnik

Bekijk de Hollandse Waterlinies door een 3D-bril

In het waterlinielandschap is van alles te zien, van kleine beestjes tot doorkijkjes en van open landschap tot waterwerken. Wat is het verhaal daarachter? Dit ontdek je tijdens ‘De Hollandse Waterlinies door een andere bril’. In deze reizende tentoonstelling bekijk je de Hollandse Waterlinies door een 3D-bril. Dankzij de begeleidende verhalen leer je de Hollandse Waterlinies nog beter kennen! De expositie is te zien van 9 oktober t/m 19 december 2021.

Groede Podium
Gerard de Moorsweg 4
4503 PD Groede

Speel- en bunkerpark Groede Podium

Groede

Herfst in ’t Park

Tussen de bunkers van Speel- en bunkerpark Groede Podium worden tijdens Herfst in ’t Park van 20 t/m 31 oktober diverse activiteiten georganiseerd. Met bomen in prachtige herfstkleuren is Groede Podium tijdens de herfst één van de kleurrijkste locaties aan de kust. In het Speel- en bunkerpark kunnen kinderen lekker klimmen, klauteren en ravotten. Op de speelkubussen, de klimtorens en de waterspeeltuin raken kinderen nooit uitgespeeld. Dieren als konijnen, geiten, herten en ezels hebben een eigen plekje in het park. En tijdens Herfst in ‘t Park is er in Groede Podium nóg meer te beleven.

Stadsmuseum Grave
St. Elisabethstraat 10a
5361 HK  Grave

Stadsmuseum Grave

Vesting Grave

Kom kijken, lezen, spelen en voelen

Kom met de kids naar het vernieuwde Stadsmuseum Grave in de Hampoort. Het museum in Vesting Grave belicht het Graafs cultureel erfgoed. Bezoek deze vakantie Hét Graafse centrum voor cultuur en historie, in een UNESCO monument! (Toegang kinderen gratis)