Herfstvakantie 2022

Plan een dagje uit in de herfstvakantie! In de herfstvakantie zijn er genoeg leuke en avontuurlijke uitjes te plannen op de forten, in vestingsteden, kastelen of bunkers van de waterlinies in Nederland. Forten zijn leuk om met kinderen te bezoeken. Ze zijn spannend en er valt een hoop te ontdekken bij het ronddwalen door het fort en het linielandschap.

Ben je in het bezit van een Museumkaart of een VriendenLoterij VIP-kaart? Dan kun je bij een groot aantal forten en waterlinies met KORTING of zelfs GRATIS de musea ontdekken.

Oktober is ook de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand meer dan vijfhonderd activiteiten door het hele land. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ wordt in oktober 2022 met het thema Wat een ramp! geschiedenis voor het voetlicht.

Mocht je toch een dagje thuisblijven ga dan lekker puzzelen, leuk èn goed voor je hersenen. Ga lekker aan de slag met een online puzzel!

Bekijk hieronder de leukste activiteiten tijdens de herfstvakantie te doen:

Waterliniemuseum Fort bij Vechten
Marsdijk 2
3981 HE Bunnik

Waterliniemuseum Fort bij Vechten

Bunnik

Ontdek de kracht van water!

Het Waterliniemuseum is gevestigd op Fort bij Vechten, één van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op deze unieke plek, op de grens van de Romeinse Limes en in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, komen cultuur en natuur samen. In de herfstvakantie zijn er maar liefst twee Kinder-doe-exposities: De Kinder Doe Expo Onder Water in het Rampjaar en de Kinder Doe Expo De Waanzinnige Boomhut: Ruimtereis.

Geofort
Nieuwe Steeg 74
4171 KG Herwijnen

GeoFort

Herwijnen

Op dit spannende forteiland draait alles om de aarde!

GeoFort is een interactief science center waar alles om de aarde draait. Op het spannende forteiland, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, kun je al spelend ontdekken hoe Geo-kennis ons helpt. Er is weer genoeg te doen bij GeoFort in deze herfstvakantie. Wist je dat je deze vakantie kunt kiezen uit maar liefst 3 Minecraft workshops!

Slot Loevstein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen

Museum Slot Loevestein

Poederoijen

Kom Loevestein ontdekken

Deze herfstvakantie is er van alles te doen op Slot Loevestein. Ga op pad met je eigen sleutel en leer musketschieten, laat buskruit ontploffen in de Kruittoren en laat de vesting onder water lopen met het waterspel. Sluit je aan bij een workshop? Of luister je liever naar één van de vele verhalen uit de geschiedenis van het stoere slot? Kun je niet kiezen? Dat hoeft ook niet. Rust even uit in de Taveerne met wat lekkers en vervolg je tocht door de muurtrappen van het kasteel, op zoek naar de kist van Hugo de Groot. Nog steeds energie over? Leef je uit op het klimparcours Natuurlijk is het hoogtepunt deze vakantie het Riddertoernooi.

Forteiland IJmuiden
Forteiland 10
1976 DZ IJmuiden

Avontuurlijk Forteiland

Forteiland IJmuiden

Stap aan boord en het avontuur kan beginnen!

Vaar op zondag 23 oktober mee met de boot en maak de oversteek naar een onbekend stukje Nederland: het Forteiland in IJmuiden. Lekker uitwaaien in de wind, zout water in je gezicht. Als je van avontuur houdt, zit je nu goed. Ontdek de ondergrondse gangen en bunkers met een speurtocht, doe stoere activiteiten zoals; boogschieten, vrije val & de evenwichtsbalk en beleef de rijke historie.

Pampus’ walbasis
Herengracht 67
1398 AD Muiden

Forteiland Pampus

Muiden

Bezoek het boegbeeld van de Stelling van Amsterdam!

Kom in de herfstvakantie naar Pampus. Tijdens de 2 geheimzinnig weken leer je alles over morse-codes en kan je je eigen sleutelhanger maken. Ook is er een spannende kinderrondleiding en zijn er allerlei Pampus-mysteries op te lossen!

Fort Honswijk
Lekdijk 58
3998 NJ Schalkwijk

Fort Honswijk

Schalwijk

Buiten expositie met speurtocht voor kids

In de buiten expositie op Fort Honswijk reis je in 22 doeken langs de forten en (inundatie)werken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Nieuwegein, Houten, Vianen en Culemborg. Elk object wordt zowel vanuit de lucht als vanaf de grond in beeld gebracht. Voor kinderen is er op het fort een leuke en leerzame speurtocht beschikbaar. De expositie is dagelijks toegankelijk van 9.00 tot 17.00 uur. Elke zondag om 14.00 uur kun je mee met een rondleiding.

Museum Het Bolwerk
Markt 28
4515 BB IJzendijke

Museum Het Bolwerk

IJzendijke

Hèt informatiecentrum van de Staats- Spaanse Linies

Het museum toont hoe de bewoners van de Zeeuws-Vlaamse grensstreek zich in de loop der eeuwen verdedigden tegen vijandige aanvallen. Het verhaal begint bij het Romeinse castellum in Aardenburg en eindigt bij de bunkers van de Tweede Wereldoorlog. Het zwaartepunt van de collectie ligt op de Staats-Spaanse Linies, een uniek complex van vestingsteden, forten, schansen en linies. Uniek, omdat hier een deel van de ontstaansgeschiedenis van Nederland nog zichtbaar en tastbaar in het landschap is terug te vinden.

Nederlands Vestingmuseum
Westwalstraat 6
1411 PB Naarden

Nederlands Vestingmuseum

Naarden

Bolwerk van Geschiedenis

Het recent vernieuwde museum is gevestigd op bastion Turfpoort in Naarden, één van de zes bastions waar de vestingstad haar typerende stervorm aan ontleent. Deze erfgoedlocatie uit de 17e eeuw bevindt zich nog grotendeels in haar oorspronkelijke staat en geeft een goed inzicht hoe de vesting functioneerde als verdedigingswerk. Op het buitenterrein kun je rondlopen is een parkachtige omgeving en genieten van het fraaie uitzicht over de vestingwerken. In de kanonkelders van de kazematten zijn de exposities van het museum.  En op 16 oktober tijdens de Schuttersdag nemen de kanonniers nemen je mee terug in de tijd van 1815 en laten je de geschiedenis zelf ervaren. Tussen 14:00 en 16:00 uur laten de kanonniers het vestinggeschut bulderen!

Fort Kijkduin
Admiraal Verhuellplein 1
1789 AX Huisduinen

Fort Kijkduin

Huisduinen

Treed in de voetsporen van Napoleon

Griezelen in de herfstvakantie op Fort Kijkduin! Ben jij niet bang? Kom dan in de herfstvakantie naar Fort Kijkduin! Dan staan er een hoop leuke activiteiten op het programma: Het wordt niet spannend op het fort, maar griezelig…! Tijdens de herfstvakantie worden er namelijk meerdere speciale griezeldagen op Fort Kijkduin georganiseerd.

Fort aan de Buursteeg
Buursteeg 1
3927 EH Renswoude

Fort aan de Buursteeg

Renswoude

Het Soldatenpad ligt iedere dag voor kinderen klaar!

De Acht Houten Soldaten van het Fort aan de Buursteeg vinden hun fort de mooiste plek die ze kennen. Je kunt er leren over de Grebbelinie, dieren zien, voetballen, vuurtjes maken, mooie bomen zien en nog veel meer. De acht soldaten zoeken versterking. Doorloop de trainingen van het fortepad en wordt ook dappere soldaat van het fort!

Fort Pannerden
Waaldijk 1
6686 MV Doornenburg

Fort Pannerden

Doornenburg

Trotseer de elementen!

Kom naar Fort Pannerden middenin het rivierlandschap, en trotseer water, aarde, lucht en vuur. Al 150 jaar strijdt het fort met deze elementen. Kies een van de interactieve programma’s en ga op ontdekking. Wil je iets actiefs en avontuurlijks, of juist heel relaxed? Binnen of buiten? Je vindt een schat aan spannende verhalen en belevingen!  En op zaterdag 29 oktober tijdens Nacht van de Soldaat kunnen bezoekers het leven op Fort Pannerden ervaren zonder elektrische verlichting. Het is een avond voor jong én oud

Fort Hoofddijk | Botanische Tuinen
Budapestlaan 17
3584 HD Utrecht

Fort Hoofddijk | Botanische Tuinen

Utrecht

Fort met tuin vol bloemen en planten

Fort Hoofddijk is tussen 1877 en 1879 ten oosten van Utrecht gebouwd. Op het terrein van het fort liggen de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht. De Botanische Tuinen Universiteit Utrecht zijn dagelijks geopend van 10:00 uur tot 16:30 uur.

Werk aan de Groeneweg
Lekdijk 3399
NX Schalkwijk

Werk aan de Groeneweg

Schalkwijk

Doe de beleefroute over het terrein

Als je door de historische loopgraven van werk aan de Groeneweg loopt ga je terug in de tijd. Het verdedigingswerk heeft nog helemaal haar oorspronkelijke vorm. Een deel van de vijftig betonnen groepsschuilplaatsen kan je dan ook van binnen bekijken. Via een beleefroute over het terrein, dat dagelijks opengesteld is, kom je alles te weten over de geschiedenis van dit bijzondere onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Fort Sabina
Fortweg 1
4794 SC Heijningen

Fort Sabina

Heijningen

Natuurlab, Pompoenavond en Halloween

Bezoek dit historisch fort uit de Napoleontische tijd. Gelegen in een gebied van 12 hectare natuur. In de herfstvakantie op 26,27 en 28 oktober 2022 is er Natuurlab en kun je onderzoek doen en buitenlessen volgen over kleine beestjes, vogels, water en bomen en planten. Verwonderen, ontdekken en onderzoeken. En op vrijdag 28 oktober is het grootse Halloween event op Fort Sabina. Het is een avond met een griezelig verhaal. Over een Weerwolf, die ’s nachts de dorpen rond het fort aandoet bij volle maan

Ravelijn Op den Zoom
Korneel Slootmanslaan
4611 CR Bergen op Zoom

Rondleiding Ravelijn

Bergen op Zoom

Bezoek het vijfhoekig eilandje

Het ‘Ravelijn Op den Zoom’ is nog één van de weinige overblijfselen van de roemruchte vestingwerken van Bergen op Zoom. Bij een bezoek aan dit vijfhoekig eilandje neemt de gids je mee terug naar tijden van belegering van de stad. Je daalt af in de kazematten waar de fascinerende geschiedenis van de vesting voor je uit de doeken wordt gedaan. Waartoe diende het Ravelijn? Wat zijn bastions, lunetten, mijngangen? En wat is de samenhang tussen al deze onderdelen van de vesting? Altijd benieuwd geweest hoe een kanon werkt en hoe ver je daarmee kunt schieten? Ze gaan het je allemaal vertellen.

Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen

Struintocht voor kinderen in Munnikenland

Poederoijen

Ontdek de wilde natuur rondom Slot Loevestein

Kom op zondag 26 oktober 2022 naar de Bommelerwaard en struin mee met de gids van Staatsbosbeheer. Samen ontdek je de wilde natuur rondom Slot Loevestein. En: je hoeft hierbij niet op de paden te blijven. Je mag overal struinen en op zoek gaan naar mooie dingen zoals veren, stenen of schelpen. Ook bekijk je kleine bloemetjes door een loepje, ga je in bomen klimmen en mag je lekker stampen door de modder. Misschien kom je wel oog in oog te staan met konikpaarden of rode geuzen. Spannend!

Fort K’IJK
Lagendijk 22
1911 MT Uitgeest

Fort K'IJK

Uitgeest

Belevingscentrum en Theehuis

In Belevingscentrum Fort K’IJK komen natuur en het strategische landschap in de Stelling van Amsterdam tot leven. Stemmen van de boswachter en de fortwachter nemen u via de audiotour mee op reis. Verbeelding, projecties, licht en donker laten de unieke architectuur van het fort tot zijn recht komen. Rondom het fort liggen uitgestrekte weilanden, broedgebied en leefgebied van allerlei diersoorten.

Groede Podium
Gerard de Moorsweg 4
4503 PD Groede

Speel- en bunkerpark Groede Podium

Groede

De kleurrijkste locaties aan de kust

Tussen de bunkers van Speel- en bunkerpark Groede Podium worden tijdens Herfst in ’t Park, op woens- en zondagen tussen 5 t/m 26 oktober, diverse activiteiten georganiseerd.Met bomen in prachtige herfstkleuren is Groede Podium tijdens de herfst één van de kleurrijkste locaties aan de kust. In het Speel- en bunkerpark kunnen kinderen lekker klimmen, klauteren en ravotten. Op de springweide, de klimtorens en in de waterspeeltuin raken kinderen nooit uitgespeeld. Dieren als konijnen, geiten, herten en ezels hebben een eigen plekje in het park. Tijdens Herfst in ‘t Park is er in Groede Podium nóg meer te beleven!

Stadsmuseum Grave
St. Elisabethstraat 10a
5361 HK  Grave

Stadsmuseum Grave

Vesting Grave

Kom kijken, lezen, spelen en voelen

Kom met de kids (gratis toegang) naar het vernieuwde Stadsmuseum Grave in de Hampoort. Het Graafs Museum is gevestigd in De Hampoort, een stadspoort uit 1688. Het verhaal van Grave wordt in twee delen verteld. In de Poortzaal is o.a. de ontwikkeling van de vesting en het verhaal van de vele belegeringen (die de stad het predikaat ‘meest belegerde stad van Nederland’ opleverde) te volgen. In de Middenzaal duiken we in de geschiedenis van Grave en zijn bewoners aan de hand van bijzondere prenten, opgegraven aardewerk, gebruiksmateriaal, wapens, schilderijen, foto’s en nog veel meer. Ook de architectuur van Grave komt aan bod.

De grote maquette in het Stadsmuseum Grave is voor menig stadswandeling het startpunt. De geschiedenis van de vestingstad Grave is mooi te zien als je de miniatuurstad goed bekijkt. Maar bij de vestingwerken hoort ook het Kroonwerk Coehoorn. Het Kroonwerk staat al langer in de belangstelling. Inmiddels is het Kroonwerk ook als onderdeel in de Zuiderwaterlinie benoemd.

Kazematten safari

Vesting Naarden

Ga mee op expeditie!

Ga mee op expeditie! In de oude kazematten van de Vesting Naarden uit 1679 bevinden zich de kanonkelders. In deze ruimte stond vroeger het geschut opgesteld en moesten er manschappen verblijven. Nu zijn deze kazematten stil en verlaten, maar bieden ze onderdak aan diverse dieren zoals vleermuizen, vlinders en spinnen. Door de constante temperatuur van ongeveer 12 graden en hoge luchtvochtigheid is dit de ideale plek voor vleermuizen en vlinders om te overwinteren. Tijdens deze expeditie bieden we ook de mogelijkheid voor een rondleiding buiten de kazematten op bastion Oud-molen. Op dit bastion bevinden zich diverse militaire gebouwen waaronder het Arsenaal de ijskelder en kazerne wat aan het einde van WW2 diende als gevangenis.

Bij de Fortwachter

Fort Jutphaas

Vier de Herfstvakantie Bij de Fortwachter!

Voorlezen voor volwassenen, genieten van live muziek, of een workshop kikkerslakjes maken: het kan allemaal Bij de Fortwachter, tussen 22 en 30 oktober. Maak je klaar voor acht dagen vol gezellige, knusse, kneuterige en herfstige activiteiten! Alles natuurlijk onder het genot van een warme drank, een stuk huisgemaakte perentaart of een bockbiertje.