We Sluiten de Linies

21 & 22 oktober 2022 | 19:00 – 22:00 uur

Lichtroutes langs waterwerken, verhalenvertellers en forten van de Hollandse Waterlinies

Verscholen in het landschap liggen de Hollandse Waterlinies. Decennialang beschermden deze het westen van Nederland. In tijden van oorlog konden grote stukken land onder water worden gezet. Dit unieke wapen van Nederland wordt in de avonduren door verhalenvertellers en lichtprojecties in de schijnwerpers gezet.

Voor We sluiten de Linies slaan de vijf waterschappen en Rijkswaterstaat hun handen ineen en wordt het verhaal achter de werking van de waterwerken verteld. Bekijk hieronder het programma of op odeaandehollandsewaterlinies.nl. De activiteiten zijn allemaal gratis, horeca is voor eigen rekening.

📽️ Bekijk alvast een voorproefje van dit spektakel 

Vrijdag 21 oktober 2022

Fort Honswijk & Lunet aan de Snel | Wijk bij Duurstede | Fort Everdingen

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Fort Honswijk en Lunet aan de Snel
Lunet aan de Snel is voor We Sluiten de Linies volledig opengesteld ter bezichtiging. Op deze plek vind je ook een expert van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Op het uitkijkpunt van Lunet aan de Snel krijg je meer informatie over de remise van Fort Honswijk. Bij het torenfort van Fort Honswijk staat een verhalenverteller. Lees meer.

Wijk bij Duurstede
Bij de Schotbalkenloods kun je genieten een drankje en van muziek. Een expert van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden vertelt over de Kromme Rijn inlaat. Ook vind je hier een verhalenverteller. Bij de molen kan vertelt de molenaar een verhaal. Troubadour Leon Lutterman staat op de beermuur. De Waterpoort wordt deze avond geopend en gesloten. Lees meer.

Fort Everdingen en Werk aan het Spoel
Op Fort Everdingen en Werk aan het Spoel vertellen verschillende gidsen je verhalen langs de prachtig aangelichte route. Bij het torenfort van Fort Everdingen vind je een verhalenverteller, terwijl in de fortgang muzikanten optreden. Deze groep verzorgt ook een optreden bij de ‘verzonken bunker’. Een expert van Waterschap Rivierenland vertelt je alles wat je wil weten bij de Beersluis. Lees meer.

Zaterdag 22 oktober 2022

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Fort Asperen | Vesting Gorinchem | Vesting Woudrichem

Fort Asperen
Maak op diverse manieren kennis met het geheim van het water in de Hollandse Waterlinies. Ga mee met de vrijwilligers van het fort voor een rondleiding, bekijk een film over de Hollandse Waterlinies of wandel langs de verlichte Lingesluizen. Luister bij de Noordsluis naar het verhaal van de verhalenverteller of naar de uitleg van een expert. Lees meer.

Vesting Gorinchem
Buiten de Waterpoort kun je genieten van een optreden van Larriz dance studio. Een expert van Waterschap Rivierenland staat bij de Dalempoort. Deze poort wordt als oefening gesloten. De Zangwerkplaats verzorgt hier een optreden. Bij de molen staat een verhalenverteller. Bij de Soldatenwal treedt Breaksquad op. Lees meer.

Vesting Woudrichem
Het Viswijvenkoor zingt bij Brasserie Zus. Gidsen van de vestingstad staan op verschillende locaties langs de verlichte route. Bij de molen vertelt de molenaar meer over zijn werk en de molen. Waterschap Rivierenland sluit de Loevestijnsepoort. Hier is ook een expert aanwezig van het waterschap om vragen te beantwoorden. Lees meer.