Luister, proef en beleef het verleden: Groene Hart Experience lanceert Powerfood Nu & Toen
In het Groene Hart is de campagne POWERFOOD – NU & TOEN van start gegaan. Een serie luisterverhalen, een nieuwe Foodroutekaart en Powerfood-kaartjes met QR-codes brengen het verhaal van lokaal voedsel en de vrouwen achter dit voedsel tot leven. In de verhalen hoor je telkens een vrouw van nú, die je meeneemt naar haar food-verhaal van toen. Zo verbindt de campagne hedendaags vakmanschap met de kracht en vindingrijkheid uit het Rampjaar 1672.
Van Nu naar Toen: zes vrouwen, zes producten, zes verhalen
Zes hedendaagse Foodkenners uit het Groene Hart: Franca (honing), Elize (appels), Saskia (vlees), Tina (geitenkaas), Esther (groenten) en Irma (koeienkaas) vertellen elk hun eigen verhaal. Ze nemen je als Francijntje, Lijsbeth, Saartje, Trijntje, Hendrikje en Rieme mee naar een denkbare situatie uit het verleden in het Rampjaar 1672. Elke vrouw vertelt vanuit haar product: met haar eigen historische spreuk, vakmanschap en overlevingskracht. Zo ontstaat een unieke verbinding tussen ambacht, landschap en erfgoed, passend bij het Groene Hart.
“Deze vrouwen zijn een ode aan Foodkenners in onze regio,” zegt Struinen en Vorsen voorzitter Jan Kromwijk. “Ze staan symbool voor de ruim honderd lokale makers, boeren, imkers, tuinders, winkeliers en producenten die laten zien hoe rijk het Groene Hart is.” De verhalen zijn te beluisteren via QR-codes die in winkels en boerderijwinkels worden meegegeven bij de aankoop van lokale producten en via onze website.
Nieuwe Foodroutekaart: 216 km vol smaak, landschap en verhalen
Struinen en Vorsen presenteert tegelijkertijd de nieuwe Foodroutekaart, waarop de 58 Foodkenners uit Zuid-Holland te vinden zijn, goed voor ruim 216 kilometer aan fiets- en foodplezier. De kaart bevat vijf routes langs 58 Foodbelevingpunten – van boerderijen en boomgaarden tot theetuinen, kaasmakers, overnachtingsplekken en oogstwinkels. Op de kaart vind je tips en ideeën onder de noemer: “Een onvergetelijke smaak hoef je niet ver weg te zoeken.”
Vijf manieren om POWERFOOD in het Groene Hart te beleven
- Luister naar zes Powerfoodverhalen NU & TOEN – van honing en appels tot groenten en kaas.
- Maak er een Foodvakantie van: fietsen, proeven en overnachten bij een Foodkenner.
- Duik in de Waterlinie – ontdek hoe voedsel mensen door 1672 heen hielp.
- Ontmoet onze Foodkenners – van boer en imker tot tuinder en ……….
- Kom oogsten en leren – elk seizoen heeft zijn eigen smaak, ritme en kracht.
“We laten zien dat lokaal voedsel méér is dan eten,” zegt bedenker en projectleider Anita van Staveren. “Het zijn verhalen, mensen en plekken. De luisterverhalen raken, en de routes brengen je ernaartoe.”
Powerfood-vrouwen aan het woord
In de luisterverhalen hoor je de makers zelf. Zoals Irma de Graaf, boerin bij Kaasboerderij De Graaf in Bodegraven: “De natuur proef je door de seizoenen heen. Onze kaas leeft, verandert en heeft karakter. Het is bijzonder dat ons verhaal nu samenkomt met dat van Rieme uit 1672.”
Ook Elize Rehorst-Anker, beheerder van Historische Boomgaard De Lekbongerd in Schoonhoven, ziet de kracht van het verhaal terug in haar werk: “In onze boomgaard zie je hoe zacht en eerlijk voedsel is als je met de seizoenen meebeweegt. Dat verbindt ons direct met het verleden. Het verhaal van Lijsbeth voelt herkenbaar – haar appelverhalen uit 1672 raken aan wat wij nu nog steeds doen: echt voedsel, uit eigen polder.”
Luister, proef, fiets, ontmoet, leer en geniet
De campagne POWERFOOD – NU & TOEN nodigt bewoners én bezoekers uit om de kracht van lokaal voedsel te ervaren. Want wat in 1672 kracht gaf, doet dat nu nog steeds.
Luisterverhalen & Foodkenners: struinenenvorsen.nl/foodkenners
Foodroutekaart downloaden: struinenenvorsen.nl/foodroutekaart