Foto’s, Vlogs en Blogs in de waterlinie

Het forten en waterlinie-erfgoed kun je op verschillende manieren bezoeken en ontdekken. Sommige mensen stappen op de fiets en fietsen door het uitgestrekte linielandschap langs forten, sluizen en bunkers. Andere mensen trekken juist hun wandelenschoenen aan en kiezen voor een wandelroute om de natuur en cultuur in het linielandschap te verkennen.  Nog andere varen het liefst door het prachtige landschap en langs historische forten. Op welke manier je ook er op uit gaat in Nederland Linieland,  het staat garant voor bijzondere ervaringen en ontdekkingen.

Verschillende bloggers, vloggers en fotografen delen hun mooiste ervaringen en geven je er-op-uit tips voor jong en oud. De leukste foto’s, vlogs of blogs over vestingsteden, bunkers of forten hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet.

Maak jij zelf ook foto’s, vlogs of blogs over vestingsteden, bunkers of forten?  Laat het ons weten en deel je foto, video of social media kanaal met ons!
Stuur een berichtje met gegevens naar: info@forten.nl.

Fort Honswijk bij BinnensteBuiten

Fort Honswijk

Boswachter Marieke is aan de noordoever van de Lek

Boswachter Marieke is aan de noordoever van de Lek. De bolwerken hier werden gebouwd met hetzelfde doel: de verdediging van Fort Honswijk. Marieke ziet de verdedigingsmechanismen; van beplanting tot water barrières.

Indrukwekkend Fort op Splitsing Rijn en Waal

Fort Pannerden

Mooiste Fort van Nederland

Bekijk de video die Jesse Taat maakte op Fort Pannerden. Sinds september 2023 draagt het fort de titel: Mooiste Fort van Nederland. Het defensiekunstwerk werd gebouwd in 1869. Dit fort is een van de belangrijkste forten van Hollandse Waterlinie geweest, want het verdedigde de ‘kraan’ van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die via het kanaal gevoed werd met het water dat nodig was voor een eventuele inundatie.

Bijzonderplekje.nl | Vesting Gorinchem

Mooiste vestingstad van Nederland

Stedentrip: 24 uur in Vestingstad Gorinchem

Marleen Brekelmans van Bijzonder Plekje heeft een blog gepubliceerd over haar stedentrip in mooi Gorinchem. Ze neemt je mee op een ontdekkingsreis van 24 uur door deze historische vestingstad en deelt verschillende hoogtepunten die de stad te bieden heeft.

Nederlands Glorie

Blog over bezoeken aan forten en bunkers

Laat je inspireren met de leukste plekjes op de forten!

Laat je inspireren met de leukste plekjes op de forten via de blog van Nederlands Glorie. Dit gezin maakt super leuke verhalen en blogs omdat Nederland nu eenmaal vol is met bijzondere belevenissen, natuur en cultuur. Ze helpen je graag met het vinden van mooie dagjes uit. En delen de belevenissen die zij zelf beleefd hebben, zodat jij er je voordeel mee kunt doen!

Animatie door Wim Schrijvershof

Bunker 99 | Groepsschuilplaats bij Diefdijk

De Bunkertekenaar

Professioneel tekenaar Wim Schrijvershof maakte deze animatie aan de hand van opmetingen en heeft deze op Youtube gezet onder de naam: “De Bunkertekenaar”. Als tekenaar van beroep zijn dit erg leuke uitdagingen voor hem om te maken.

Bunkervlogs

Atlantikwall

Hoe zitten bunkers in elkaar? Hoe woonden soldaten in de bunkers?

In vijf bunkervlogs bezoekt acteur Marc van Welzenis bijzondere bunkers van de Atlantikwall in Zuid-Holland en laat hij zien hoe ze gebruikt werden en worden.

 

Wat hebben een fort, inundatie en weidevogels met elkaar te maken?

Fort K'IJK

Welkom weidevogels

Op het hoogtepunt van de voorjaarstrek, zijn normaliter de Vogelkijkdagen op Fort bij Krommeniedijk. Helaas kunnen die dit jaar niet plaats vinden, maar Landschap Noord-Holland zorgt voor een alternatief. In dit filmpje vertellen boswachters meer over de inundatie (het onder water zetten van weilanden) bij Fort bij Krommeniedijk. Verder kunnen bezoekers genieten van een nieuwe Vogelkijk fietsroute vanaf Fort K’IJK om zelf vogels te spotten.

Fietsvlogger: Jessica de Korte

Fietsend door het linielandschap!

Waterlinie Fietsroute

De nieuwe Water­linie Fietsroute kronkelt langs ­forten, betonnen schuilplaatsen, ­kazematten en militaire sluizen, samen het grootste rijksmonument van Nederland.

Bijzonder Plekje | Hollandse Waterlinies

Een bijzonder stukje geschiedenis

Eeuwenlang dienden waterlinies als verdediging. Nu hebben de forten van de linies vrijwel allemaal een nieuwe bestemming gevonden. Nieuwsgierig? Bezoek ze van april tot oktober, een leuk dagje uit!

Als wij Nederlanders ergens goed in zijn, is het wel het managen van het vele water in ons land. We geven het de ruimte of bedwingen het juist. Eeuwenlang zetten we het water ook militair in, als verdediging tegen buitenlandse invallen. De verschillende waterlinies in ons land herinneren daar nog aan. Tegenwoordig hebben de forten, kastelen en andere verdedigingswerken andere functies gekregen en zijn ze stoere, verrassende plekken om te bezoeken. We nemen je mee langs de highlights!

Tasty Tales Fortbrouwerij Duits & Lauret

Fort Everdingen

Bierrijping en masterclasses

Fort Everdingen werd tussen 1841 en 1847 gebouwd en moest ervoor zorgen dat vijandelijke legers niet over de Lekdijk of over de rivier door de waterlinie heen konden breken. Tegenwoordig is Fort Everdingen de stoere thuishaven van Brouwerij Duits&Lauret. Het proeflokaal bevindt zich in een genieloods en wordt door een glazen tussenwand gescheiden van de brouwinstallatie.

De Nederlandse Toerist

Nieuwe Hollandse Waterlinie fietsroute (42km)

Op steenworp afstand van Utrecht loopt een fietsroute van 42km langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie en dwars door natuurgebied Kromme Rijn. Je fietst langs de sluizen, forten en stellingen waarmee Nederland er alles aan deed om de vijand met het gebruik van water buiten te houden. Tijdens deze fietstocht maak je een reis door onze indrukwekkende geschiedenis!

 

Mascha's Wandel Fotografie

Wandelen, avonturen en ontmoeten

Bij Mascha’s Wandel Fotografie vind je inspiratie voor mooie wandelroutes, nieuwe avonturen, bijzondere wildlife ontmoetingen en nieuwe herinneringen.

Romeinse Limes

Beleef de Limes

Beleef de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk. De Limes is het grootste archeologische monument van Nederland. Samen met Duitsland droeg Nederland dit monument voor als UNESCO Werelderfgoed. In 2021 doet UNESCO daarover hopelijk een uitspraak over.

Kidsweek

Fort bij Vechten

Getest: Het Waterliniemuseum

De Waterlinie? Dat dat iets met water is, snappen de testers ook nog wel. Maar verder hebben ze voor hun bezoek aan het Waterliniemuseum in Bunnik geen idee waarom daar een heel museum over gaat.

Schatten van de Hoek

Fort 1881

Aflevering uit de serie Schatten van de Hoek

Dit 19e eeuwse kustverdedigingsfort in Hoek van Holland kent spannende gangen en ruimtes. Het historische pantserfort is in 1881 gebouwd ter verdediging van de ingang van de Nieuwe Waterweg en de haven van Rotterdam.

Gids 53

Bunkers van de Nordabschnitt in Stabroek (België)

Op het grondgebied van Stabroek, Kapellen, Brasschaat en Schoten bevindt zich een belangrijk deel van de Duitse verdedigingslinie van 1917, de ‘Stellung Antwerpen-Turnhout die een geallieerde inval vanuit Nederland moest verhinderen. Ontdek Stabroek en de bunkers van de Nordabschnitt. De vele vooral Duitse bunkers uit 1917 zijn goed zichtbaar in het Stabroekse landschap.

Museumstatus

Fort Pannerden

Spannend, verrassend en schitterend gerestaureerd

Het defensiekunstwerk werd gebouwd in 1869. Dit fort is een van de belangrijkste forten van Hollandse Waterlinie geweest, want het verdedigde de ‘kraan’ van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die via het kanaal gevoed werd met het water dat nodig was voor een eventuele inundatie. In 1969 kreeg het fort de status van rijksmonument, sinds 2020 heeft het fort de officiële museumstatus verkregen.

Atlantikwall

Concodo Bunkers

Ontwikkeling van bunker en landschap

3 Op Reis bezocht Cocondo bunkers. De nieuwe presentatrice Dzifa reist langs het Noordzeepad en bleef al een nachtje slapen in een bunker. En dat terwijl nog niet alle installaties zijn aangesloten. Dat was even aanpassen…

 

Atlantikwall

Atlantikwall Museum Hoek van Holland

Hoek van Holland was in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke plek binnen de Atlantikwall

RTV Rijnmond brengt een bezoek aan het Atlantikwall Museum – Festung Hoek van Holland. Dit was in de Tweede Wereldoorlog een zwaar verdedigde locatie van de Duitse Atlantikwall. In het museum wordt het verhaal van de Atlantikwall verteld aan de hand van diorama’s, informatiepanelen, beeld- & geluidsmateriaal en authentieke voorwerpen.

Stuk TV op Fort 1881

Fort 1881

Wie het wordt, bepaalt het lot!

Fort 1881 in Hoek van Holland bevat een enorm gangenstelsel, waar gesneuvelde soldaten nog steeds schijnen rond te dwalen. Wie mag ze vannacht met een bezoekje vereren? Giel, Thomas of Stefan moeten ALLEEN de hele nacht op de engste plekken van Nederland verblijven. Wie het wordt, bepaalt het lot!

Mooiste plek rondom Arnhem en Nijmegen

Fort Pannerden

Trotseer de elementen op dit fort!

Het fort ligt verborgen onder een dak van aarde, heeft een adembenemend uitzicht over de Waal en zit boordevol spannende verhalen: Fort Pannerden, bij Doornenburg.

Bijzonderplekje.nl

Eropuit: Van fort naar fort

Ontdek de Waterlinie

Wil jij een écht bijzonder plekje bezoeken, waar niet iedereen komt en wat je je leven lang onthoudt? Een plekje met persoonlijke aandacht, fijn om te zijn, waar je direct naar toe wilt? Laat je inspireren door de plekjes die zij al voor je hebben gevonden. Zo hou je tijd over om te genieten van het leven. Hier wil je zijn! Bekijk alle eropuit tips:

Follow my Footprints

Vestingsteden in Nederland

Wat zijn leuke vestingstadjes?

Reisblogger Denise Miltenburg is single mama en eigenaar van reisblog Follow my footprints. Al meer dan 15 jaar publiceert zij reisverhalen en foto’s van de mooiste plekken in de meer dan 50 landen èn meer dan 55 eilanden die zij bezocht heeft. Lees haar blog over Vestingsteden in Nederland: de leukste en mooiste vestingstadjes van Nederland. 

Waterlinie Journaal

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland!

Iedere laatste maandag van de maand verschijnt een nieuw Waterlinie Journaal. Hierin ziet u wat er in 1672 gebeurde in het hart van de Oude Hollandse Waterlinie en wat hier nu nog te beleven valt.

Er is genoeg te beleven in de Oude Hollandse Waterlinie. Het gebied, dat loopt van Muiden tot Gorinchem deed in de tijd van Prins-stadhouder Willem III dienst als verdedigingslinie en beschermde het oude Holland tegen de Fransen.

 

 

Restauratie van Fort Honswijk

Fort Honswijk

De rijksmonumentale gebouwen op het terrein zijn ongeveer 150 jaar oud.

Lieke Droomers, adviseur architectuurgeschiedenis Regio Utrecht bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), brengt de restauratie van Fort Honswijk in Houten in beeld met een vlog. De RCE was in deze casus vroeg betrokken. Edwin Boonstoppel, projectleider bij de Gemeente Houten vertelt hoe hij de samenwerking heeft ervaren.”

Wij wandelen Wandelblogs

"Wandelen is Hip"

John & Mirjam wandelen voor hun hobby. Zo vaak als mogelijk trekken ze er op uit -met de camper- voor een mooie wandeling. Elk rondje is anders. Lees hun blogs met wandelingen in de waterlinie: Trage Tocht Vechten- Lopen langs de linies, beleef de Trage Tocht Vesting Gorinchem en lopen langs de linies rondom vesting Willemstad.