Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

Schitterende muziek op unieke locaties in de natuur: in het weekend van 6 t/m 8 oktober 2023 vindt vierde editie van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten plaats. Waar topmusici uit Nederland, waaronder twee genomineerden voor de Edison Klassiek, hun muziek ten gehore brengen.

Maak je agenda vrij in het weekend van 6 t/m 8 oktober voor deze 4e editie van het NMF Kamermuziekfestival. Een combinatie van prachtige muziek, topmusici, unieke locaties en natuur. Een plek waar muzikaal natuurtalent tot bloei komt. Waar je klassieke muziek tot in al je vezels kunt beleven. Van barok tot hedendaags, van klassieke hits tot jazz muziek. Dat wil je niet missen. 

Bekijk hieronder de agenda met concerten die worden gehouden op de forten:

Fort Nieuwersluis
Rijksstraatweg 7B
3631AA Nieuwersluis

Doppler Duo (harp & altviool)

Fort Nieuwersluis

Vrijdag 6 oktober van 20:00 tot 21:00

Sinds 2016 vormen Rinde Yildiz (altviool) en Michelle Verheggen (harp) het Doppler Duo. Die naam is gebaseerd op het Doppler Effect, dat de veranderlijkheid van geluid beschrijft door beweging. De kracht van het duo ligt in de veranderlijkheid van het geluid dat ontstaat door de combinatie van frequenties van onze twee instrumenten. De boventonen van de altviool passen mooi bij het warme harpgeluid. De instrumenten versmelten met elkaar en je kunt soms niet meer thuisbrengen welk instrument je precies hoort. Het repertoire bestaat uit stukken die voor de combinatie altviool en harp zijn geschreven en stukken die speciaal zijn bewerkt voor de twee instrumenten. Michelle heeft een Lyon & Healy-harp (2015) in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Fort Uitermeer
Uitermeer 5
1381 HP Weesp

Chieko Collective speelt

Plofhuis bij Fort Uitermeer

Vrijdag 6 oktober van 20:00 tot 21:00

Het middelpunt van het Chieko Collective is celliste en zangeres Chieko Donker Duyvis. Een musicus pur sang. Ze studeerde klassieke cello aan het Conservatorium van Amsterdam maar ontdekte tijdens haar studie al dat ze een andere dan klassieke manier wilde onderzoeken om zichzelf uit te drukken. Ze vond thuis een klein boekje, waarin ze als kind van 10 jaar had geschreven dat ze een celliste én zangeres wilde worden, herinnerde haar eraan dat ze vrij wilde zijn in haar spel en een ander pad wilde bewandelen. Een pad dat terugging naar haar roots.

Met haar Chiekosextet komt dit ten volle tot uiting. Dit sextet dat winnaar is van de ‘Dias Latinos Competitie’ in 2022, is een jong, multicultureel collectief dat originele composities speelt geïnspireerd door jazz, klassiek impressionisme en Latijns-Amerikaanse muziek. Met hun warme, kleurrijke geluid met avontuurlijke improvisaties schrijven ze groovy Braziliaanse ritmes en oprechte liedjes. De groep bestaat uit multi-getalenteerde muzikanten en componisten die elk een unieke klank en persoonlijkheid geven aan hun improvisaties.

Natuur is voor Chieko een ontsnapping aan het drukke leven. ‘In de natuur heb ik de kracht om gewoon te zijn in plaats iets te moeten.’

Fort Ellewoutsdijk
Fortweg 2
Ellewoutsdijk

 

Barokmuziek met Consort of Voices

Fort Ellewoutsdijk

Zaterdag 7 oktober van 13:00 tot 14:00

Vrijheid, experiment en virtuositeit staan vandaag centraal. In het begin van de 17e eeuw verspreidde dit gedachtegoed over muziek zich via Oostenrijk over heel Europa. De geleerde, uitvinder en schrijver Athanasius Kircher (1602-1680) schreef over de “Stylus fantasticus”: Deze stijl is bij uitstek geschikt voor instrumentale muziek. Het is de vrijste en ongehinderde methode voor compositie en is aan niets gebonden, aan tekst noch aan een muzikaal thema. De stijl is gerelateerd aan de improvisatie, maar wordt gekenmerkt door het gebruik van korte contrasterende episodes en een vrije vorm. Consort of Voices speelt kamermuziek van Buxtehude, Erlebach, Froberger en Krieger, grootmeesters van de Stylus fantasticus.

Velterslaan Fort bij Nigtevecht
Velterslaan 1
1391 HV Abcoude

High Tea en muziek van het Eudora Kwartet

Fort Nigtevecht

Zaterdag 7 oktober van 13:00 tot 16:00

Zoals Fort Nigtevecht de hoofdstad Amsterdam moest beschermen tegen de vijand, beschermt het Eudora Kwartet de muziek van vrouwelijke componisten. De vier leden van het kwartet wonen in Nederland, maar hun wortels liggen in Turkije en Spanje. Ze vechten voor gendergelijkheid; composities van vrouwen worden altijd ondergewaardeerd, verstopt of ontweken. En zeker vroeger. Het strijkkwartet opent met de 18e-eeuwse Belle van Zuylen met haar lijfspreuk: “Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid.” Ook op de lessenaar een werk van de jonge Nederlands-Israëlische componiste Karmit Fadael (1996). De titel van haar werk “het kan verkeren”, roept Bredero aan. Zijn lijfspreuk gaat over de wisselvalligheid van het leven.

Fort Uitermeer
Uitermeer 5
1381 HP Weesp

Anna Petrovitsch (harp) & Emily van Baaren (viool )

Fort Uitermeer

Zaterdag 7 oktober van 14:00 tot 15:00

Harpiste Anna Petrovitsch neemt regelmatig deel aan prestigieuze competities. En met goed resultaat: ze won prijzen bij het Rosa Spier Harpconcours, Prinses Christina Concours, Archipel Muziekconcours en Concertgebouwconcours. Ook de jonge violiste Emily van Baaren is een durfal en sleepte prijzen in de wacht bij het Iordens Vioolconcours en Prinses Christina Concours. Beiden zijn verbonden aan de Academie Muzikaal Talent. Ze gaan solowerken spelen, maar ook enkele stukken samen. De harp van Anna is een Salvi Diana uit de NMF-collectie. Emily heeft op dit moment een strijkstok in bruikleen van het NMF, gebouwd door Eugène Eberle in Rotterdam.

Fort Ellewoutsdijk
Fortweg 2
Ellewoutsdijk

Barokmuziek met Consort of Voices

Fort Ellewoutsdijk

Zaterdag 7 oktober van 15:00 tot 16:00

Vrijheid, experiment en virtuositeit staan vandaag centraal. In het begin van de 17e eeuw verspreidde dit gedachtegoed over muziek zich via Oostenrijk over heel Europa. De geleerde, uitvinder en schrijver Athanasius Kircher (1602-1680) schreef over de “Stylus fantasticus”: Deze stijl is bij uitstek geschikt voor instrumentale muziek. Het is de vrijste en ongehinderde methode voor compositie en is aan niets gebonden, aan tekst noch aan een muzikaal thema. De stijl is gerelateerd aan de improvisatie, maar wordt gekenmerkt door het gebruik van korte contrasterende episodes en een vrije vorm. Consort of Voices speelt kamermuziek van Buxtehude, Erlebach, Froberger en Krieger, grootmeesters van de Stylus fantasticus

Fort Nieuwersluis
Rijksstraatweg 7B
3631AA Nieuwersluis

Anton Spronk Duo (viool & cello)

Fort Nieuwersluis

Zaterdag 7 oktober van 16:00 tot 17:00

De “Innerlijke burcht” (Castillo interior) van Teresa van Ávila (1515-1582) beschrijft de geestelijke diepte van de mens en de zeer veelzijdige verhouding met God. De Letse componist Pēteris Vasks zette dit beroemde werk op muziek, als duo voor viool en cello. Twee topmusici spelen het vandaag: de broers Gerard en Anton Spronk. Violist Gerard is primarius van het prijswinnende Delta Pianotrio en sinds dit jaar aanvoerder tweede violen in het Residentie Orkest. Cellist Anton won het Nationaal Celloconcours, het Mazzacurati Concours én de Dutch Classical Talent Award. Hij organiseert zijn eigen muziekfestival ‘Eggenfelden klassisch’ in Zuid-Duitsland. Beiden bespelen prachtige instrumenten uit de NMF-collectie: een Gragnani-viool (1773) en een Vuillaume-cello (1865). De instrumenten staan op het einde in vuur en vlam in de virtuoze Passacaglia van Handel/Halvorsen

Velterslaan Fort bij Nigtevecht
Velterslaan 1
1391 HV Abcoude

Bang Percussion Trio

Fort Nigtevecht

Zaterdag 7 oktober van 20:00 tot 21:00

BANG! De stokken tikken virtuoos tegen de houten staven en metalen klokken. Met ritmische klanken en mysterieuze dynamieken vertelt het slagwerktrio “Winterwoorden”. Dat is een cyclus van acht gedichten (Thomas Hardy) op toon gezet door Benjamin Britten in 1953. Daartegenover staat een ander liederencyclus van de Fransman Francis Poulenc, met poëzie van Paul Éluard. De muziek zit vol variaties, modulaties en is bijna surrealistisch. Het betonnen verdedigingsfort verhoogt de sfeer voor dit jonge slagwerkensemble.

Fort Nieuwersluis
Rijksstraatweg 7B
3631AA Nieuwersluis

Wervelend Muziekensemble TROMPO

Fort Nieuwersluis

Zaterdag 7 oktober van 20:00 tot 21:00

Het nieuwe ensemble T R O M P O legt zich toe op de muziek van nu. De drie musici ontmoetten elkaar tijdens hun studies in het plezier van samen muziekmaken. Ze verleggen de grenzen van hun instrumenten en zoeken naar bijzondere, soms gekke klanken. Violiste Marthe ontdekte na haar vioolstudie dat ze een ander pad wilde gaan bewandelen dan het klassieke. Ze combineert haar viool met electronica en mengt ze verschillende stijlen, zoals post-minimal en minimal music, ambient, modern klassiek en neoklassiek. Ze ontdekt het liefst nieuwe klanken. Het ensemble speelt vandaag muziek dat speciaal voor het trio is geschreven, veelal door bevriende componisten.

Fort Uitermeer
Uitermeer 5
1381 HP Weesp

Brewed

Fort Uitermeer

Zaterdag 7 oktober van 20:00 tot 21:00

In een stoer torenfort klinkt een stoere band: crossover-groep Brewed bestaat uit viool, cello, contrabas en gitaar. Benjamin de Boer is tevens leadzanger. Ze brouwen hun eigen muziekgenres. Het zijn eigen pop/jazz-composities en vernieuwende arrangementen van klassieke muziek. Alle bandleden schrijven muziek, wat door hun verschillende muzikale achtergronden een breed scala brouwsels oplevert. Brewed neemt u mee op een muzikale reis waarbij je als publiek alle ideeën over hoe het hoort mag loslaten. Geef je even over aan nieuwe creatieve ingrediënten uit verschillende genres en culturen. Benjamin de Boer heeft op dit moment een contrabasstrijkstok, gebouwd door Louis Morizot (Mirecourt), uit de NMF-collectie.

Fort Uitermeer
Uitermeer 5
1381 HP Weesp

Duo Giulio Greci & Stefano Bruno

Fort Uitermeer

Zondag 8 oktober van 11:00 tot 12:00

Giulio Greci (viool) en Stefano Bruno (cello) zijn als duo de trotse winnaars van het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2023. De twee imponeerden de jury met virtuoos en flamboyant spel. Ze spelen sinds kort samen. Individueel hebben ze zowel ervaring in het maken van kamermuziek als in solospel. Beiden wonnen meerdere eerste prijzen op nationale en internationale concoursen in Italië, Slovenië, Kroatië en Hongarije. Daarnaast hebben ze allebei gewerkt met orkesten in Europa. Het tweetal studeerde bij gerenommeerde professoren als Ilya Grubert, Dora Schwarzberg, Pieter Wispelwey en Giovanni Gnocchi. Beiden volgen momenteel hun masterstudie aan het Conservatorium van Amsterdam; als duo worden ze begeleid door Dmitri Ferschtman.

Velterslaan Fort bij Nigtevecht
Velterslaan 1
1391 HV Abcoude

High Tea en muziek van het Felix Quartet

Fort Nigtevecht

Zondag 8 oktober van 13:00 tot 16:00

In het monumentale fort, Unesco Werelderfgoed, klinkt vandaag een cultureel monument: het Achtste strijkkwartet van Ludwig van Beethoven. Dit kwartet, samen met twee andere, waren besteld door de Russische prins en diplomaat Andrej Razoemovski. Hij droeg bij aan de totstandkoming van het Verdrag van Wenen (1815). Als compliment voor hem als mecenas, verwerkte Beethoven Russische melodieën in de muziek. In het Allegretto (“Maggiore – Thème russe”) klinkt een thema dat ook terugkomt in muziek van Arensky, Mussorgsky, Tsjaikovski en Rachmaninoff. Het stuk heeft het “appassionata” van Beethoven zeker in zich, driftig en donker. Daarna klinkt het kortste strijkkwartet van Dmitri Sjostakovitsj. Het is een ‘in memoriam’ aan zijn vrouw Nina. Het werk eindigt verstild, morendo. In de stilte van het fort. De vier jonge, ambitieuze en gepassioneerde musici van het Felix Quartet vonden elkaar in hun gemeenschappelijk liefde voor kamermuziek, tijdens de lockdownperiode. Samen creëren zij een unieke stem in de kamermuziek met hun virtuoze, intieme en vurige spel. Michiel heeft momenteel een Lotte-strijkstok in bruikleen van het NMF. Liesbeth een Grütter-strijkstok.

Fort Nieuwersluis
Rijksstraatweg 7B
3631AA Nieuwersluis

Violiste Ruña 't Hart

Fort Nieuwersluis

Zondag 8 oktober van 13:00 tot 14:00

“Een (groei)diamantje dat van binnenuit straalt en muzikaal oplicht.” Dat schreef een jury over violiste Ruña ’t Hart. Inmiddels met haar masterdiploma op zak is ze een veelzijdige musicienne op zowel moderne als barokviool. Ze speelt onder andere in het prijswinnende Marigold Piano Quartet. Vandaag combineert ze oude muziek, waar ze haar NMF-barokstok voor gebruikt, met Argentijnse muziek. Daarvoor neemt ze de jonge Argentijnse gitarist Julian Juarez mee, opgegroeid in Buenos Aires te midden van alle soorten muziek!

Fort Uitermeer
Uitermeer 5
1381 HP Weesp

Violiste Merel Vercammen & saxofonist Ties Mellema

Fort Uitermeer

Zondag 8 oktober van 13:00 tot 14:00

Violiste Merel Vercammen speelt een bijzonder programma met saxofonist Ties Mellema. Merel studeerde cum laude af en trad op over de hele wereld. Ze is artistiek leider van het Snaar Festival, waarbij ze een link legt tussen muziek en wetenschap. Merel bespeelt van het NMF een Vuillaume-viool uit Parijs ± 1845. Ties speelde twintig jaar in het Amstel Quartet, maar componeert nu zelf en volgt zijn eigen muzikale weg. Van het NMF heeft hij een bassaxofoon in bruikleen. Voor hun programma “Het Parlement der Dingen”, vroegen zij vier jonge, aanstormende componisten muziek te schrijven: Nuno Lobo, Aftab Darvishi, Karmit Fadael en Sarah Neutkens. Tijdens het concert nemen zij de luisteraar mee in langs zijn ideeën over natuur, wetenschap, cultuur, politiek en hybride vormen die daartussen zitten. Een divers palet aan nieuwe inzichten van een nieuwe generatie componisten!

Fort Nieuwersluis
Rijksstraatweg 7B
3631AA Nieuwersluis

Violiste Ruña 't Hart

Fort Nieuwersluis

Zondag 8 oktober 15:00 tot 16:00

“Een (groei)diamantje dat van binnenuit straalt en muzikaal oplicht.” Dat schreef een jury over violiste Ruña ’t Hart. Inmiddels met haar masterdiploma op zak is ze een veelzijdige musicienne op zowel moderne als barokviool. Ze speelt onder andere in het prijswinnende Marigold Piano Quartet. Vandaag combineert ze oude muziek, waar ze haar NMF-barokstok voor gebruikt, met Argentijnse muziek. Daarvoor neemt ze de jonge Argentijnse gitarist Julian Juarez mee, opgegroeid in Buenos Aires te midden van alle soorten muziek!

Fort Uitermeer
Uitermeer 5
1381 HP Weesp

Violiste Merel Vercammen & saxofonist Ties Mellema

Fort Uitermeer

Zondag 8 oktober van 15:00 tot 16:00

Violiste Merel Vercammen speelt een bijzonder programma met saxofonist Ties Mellema. Merel studeerde cum laude af en trad op over de hele wereld. Ze is artistiek leider van het Snaar Festival, waarbij ze een link legt tussen muziek en wetenschap. Merel bespeelt van het NMF een Vuillaume-viool uit Parijs ± 1845. Ties speelde twintig jaar in het Amstel Quartet, maar componeert nu zelf en volgt zijn eigen muzikale weg. Van het NMF heeft hij een bassaxofoon in bruikleen. Voor hun programma “Het Parlement der Dingen”, vroegen zij vier jonge, aanstormende componisten muziek te schrijven: Nuno Lobo, Aftab Darvishi, Karmit Fadael en Sarah Neutkens. Tijdens het concert nemen zij de luisteraar mee in langs zijn ideeën over natuur, wetenschap, cultuur, politiek en hybride vormen die daartussen zitten. Een divers palet aan nieuwe inzichten van een nieuwe generatie componisten!