Door de coronamaatregelen speelt bijna ons hele leven zich thuis af. Naast ouder of partner zijn we ineens ook juf, meester, coach, klusser of sportinstructeur. Thuis werken en thuis leren, thuis eten en thuis leven. We zoeken allemaal naar een nieuw dagritme. Maar hoe hou je het leuk? Neem dan eens de tijd om alleen, met je partner of met de kinderen lekker te gaan kokkerellen. Wij delen de lekkerste recepten van onze forten.
Rats, Kuch en Bonen
Kok Koen Jacobs, voormalig kok op Werk aan het Spoel, geeft aan het soldatenmenu van voor 1940 een nieuwerwetse smaak. Speciaal voor FORT Magazine! stelde de chef een gerecht samen, waarvoor hij zich liet inspireren door het dagelijks soldatenmenu van vóór 1940: rats, kuch en bonen. “Een voedzaam eenpansgerecht. Rats, de stamppot, is een verbastering van ratatouille en kuch is commiesbrood. Ik heb een moderne variant gemaakt die heerlijk smaakt op koude dagen. Voor een meer zomerse uitvoering vervang je de worst door een stuk zalm en de bonen door zomerbietjes. Maak de stamppot af met vers citroensap.” Download dit recept
Recepten uit de duurzame fortkeuken
Met deze recepten proef je vooral van natuurlijke en duurzame producten. Download ze alledrie.
1. Pinzimonio: Het is een goed en eeuwenoud Italiaans gebruik om aan het begin van de maaltijd verse groente in een mengsel van extra vergine olijfolie, peper en zout te dopen. Het is niet alleen makkelijk te bereiden, het reinigt ook nog eens de smaakpapillen. In de noordelijke regio Emilia-Romagna voegen ze er een aantal druppels gerijpte aceto balsamico di Modena aan toe: balsamico-azijn uit Modena, een van de belangrijkere steden in het gebied. Proef hoe fantastisch eenvoud kan smaken.
2. Natuursalade van het seizoen. De salade bestaat voor de ene helft uit de bekende producten ijsbergsla, aardbei/appel en walnoot. En de andere helft bemachtig je met wildplukken. Plukken van kruiden in het wild is een vaardigheid die je je eigen moet maken. De soorten moet je goed kunnen herkennen; onder verschillende omstandigheden kunnen planten heel verschillend groeien. Pluk schone producten waar uitlaatgassen en honden geen invloed op hebben gehad. Meer zekerheid heb je met kruiden uit je eigen (moes)tuin.
3. Panna cotta met fruit of the forest. Panna cotta is een Italiaans nagerecht en betekent letterlijk ‘gekookte room’. Room, melk, suiker en gelatine zijn de basisingrediënten. En verder is het aan de (thuis)kok om smaken aan de room toe te voegen en te variëren met de saus.

Recepten van onze fortkoks
Forten.nl vroeg 3 koks op onze forten om een lekker recept met onze lezers te delen. Paul de Graaf van Fort Resort Beemster legt uit hoe je ‘Gazpacho met filet americain van aubergine‘ kunt maken. Jonathan van den Hoorn van Fort aan de Buursteeg heeft een recept voor een quiche met spinazie en geitenkaas. En Rinus Verweij van Restaurant Vroeg uit Bunnik koos voor een overheerlijke bokkenstoof. “Het vlees in dit stoofpotje komt van de Bokkenbunker, een boerderij in Schalkwijk, met alleen maar bokjes. We gaan als koks graag langs bij zulke boeren in de omgeving, voor de beleving bij een product.”
Download de recepten