Met korting naar musea

Ben je in het bezit van een Museumkaart of een VriendenLoterij VIP-kaart? Dan kun je bij een groot aantal forten en waterlinies met KORTING of zelfs GRATIS de musea ontdekken. Van de Middeleeuwen tot en met de VOC-tijd en de Tweede Wereldoorlog: beleef en leer over de Nederlandse gebeurtenissen in tijden van strijd.

Wil je de forten, bunkers en vestingsteden direct ondersteunen? Meld je dan aan via onze eigen meespeelpagina als je nog niet meespeelt. Ben je al deelnemer? Dan kun je jouw lot laten koppelen aan Liniebreed via de code 20601. Deze omzetting kan telefonisch via 088-0201020. Wij zijn iedereen die dit doet zeer erkentelijk.

 

Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen

0183447171

Beroemdste kasteel van Nederland

Slot Loevestein

20% korting met VriendenLoterij VIP-kaart

Ontdek het beroemdste kasteel van Nederland met korting. Een groots avontuur voor jong en oud! Met aarden wallen, dubbele grachten, bastions, een arsenaal, een bomvrij onderkomen, een munitiekelder en een straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een 18e-eeuws soldatendorp. In het museum leer je over Hugo de Groot, de Middeleeuwen en de Hollandse Waterlinie. Krijg een sleutel om in eigen tempo alles te ontdekken.

GeoFort
Nieuwe Steeg 74
4171 KG Herwijnen

0345630480

Waar alles om de aarde draait

GeoFort

Gratis met Museumkaart

Op dit spannende forteiland draait alles om de aarde! Stap in een lift die zich dwars door de aardbodem boort, raak gedesoriënteerd in de ondergrondse gang, vind je weg als een zalm door het doolhof, schep landschappen in de interactieve zandbak en ervaar Nederland in duizend miljard Minecraft blokjes. Geniet van wereldse pannenkoeken in het sfeervolle restaurant of op het ruime terras. Kinderen kunnen zich uitleven in de grote avontuurlijke speeltuin. Let op: GeoFort is alleen geopend in het weekend en tijdens schoolvakanties.

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fort­wachter 1
2141 EE Vijfhuizen

0235589013

Actuele kunst

Kunstfort bij Vijfhuizen

Gratis met Museumkaart

Het Kunstfort is een plek waar ruimte, tijd en beeld in el­kaar grijpen. De pro­gram­me­ring is ge­ïn­spi­reerd op sci­en­ce­fic­tion – kun­ste­naars scheppen al­ter­na­tieve re­a­li­teiten en be­vragen be­staande sys­temen. Te­rug­ke­rende the­ma’s zijn: kli­maat en land­schap, grens­po­li­tiek en ver­de­di­gings­mo­dellen, tech­no­logie en ri­tueel, dystopie en apo­ca­lyps. Dit wordt ge­pre­sen­teerd in ten­toon­stel­lingen, in­ter­ven­ties in de bui­ten­ruimte en mul­ti­dis­ci­pli­naire uit­wis­se­lingen.

Fort bij Vechten | Waterliniemuseum
Achterdijk 12
3981 HE Bunnik

0306565285

Waterliniemuseum

Fort bij Vechten

Gratis met museumkaart

Leer over de kracht van het water in het Waterliniemuseum of bezoek één van de evenementen op het fortterein. Fort bij Vechten ligt op het snijpunt van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Bunnik. In het Waterliniemuseum wordt het unieke verhaal verteld over de verdediging van Nederland met de hulp van water. Voor kinderen is het fort een speelparadijs met spannende ontdekkingen zoals een virtual reality ballonvaart over de waterlinie, een inundatiespel en een levensgrootte maquette. Het fort is daarnaast een ideale locatie voor feesten en bedrijfsbijeenkomsten. Er zijn gezellige terrassen en een museumcafé. En natuurlijk kan je er een rondleiding doen.

Nederlands Vestingmuseum Naarden
Westwalstraat 6
1411 PB Naarden Vesting

0356945459

Naarden-Vesting is één van de best bewaarde vestingsteden van Nederland

Nederlands Vestingmuseum Naarden

Gratis met Museumkaart

Schiet een echt kanon af in het museum. Dwaal rond in de ondergrondse kazematten of maak een vaartocht. Teruggaan in de tijd en een echt kanon afschieten? In het Nederlands Vestingmuseum kan dat. De schutter van het museum laat elke stap zien die nodig is om een kanon goed af te vuren. Op speciale schuttersdagen ga je terug naar 1815 en hoor je hoe de vesting verdedigd werd tegen indringers! In de ondergrondse kazematten kan je ronddwalen door de geschiedenis van de vesting Naarden. In het museum is een historische collectie op het gebied van de (vesting)artillerie en de waterlinies te vinden. Ook is het mogelijk om een vaartocht te maken langs de Vestingwallen.

Kantoor Walbasis
Herengracht 67
1398 AD Muiden

0294262326

Waar toekomst en geschiedenis samenkomen

Forteiland Pampus

Gratis met VriendenLoterij VIP-kaart of Museumkaart

Ga voor Pampus, ontdek 400 jaar verhalen en beleef het ultieme eilandgevoel. Pampus is het meest bezochte fort van de Stelling van Amsterdam. Het vertelt vele verhalen: over verleden, heden en een duurzame toekomst. Duik in het interactieve Museum, vlieg virtueel over de stelling, bewonder de moestuinen en geniet op het terras van wat de eigen oogst te bieden heeft. Met een Pampusbiertje in de hand en een wijds uitzicht over het IJmeer. Het Forteiland is te bereiken met de veerdienst vanaf IJburg of de haven van Muiden.

Fort Pannerden
Waaldijk 1
6686 MV Doornenburg

0481420089

Mooiste fort van Nederland

Fort Pannerden

Gratis met Museumkaart

Trotseer de elementen in een escape room, luister naar sterke verhalen en geniet van een prachtig uitzicht. Bovenop Fort Pannerden heb je een spectaculair uitzicht over de wijde omgeving. Het imposante fort ligt niet ver van de Duitse grens op de splitsing van Rijn, Waal en het Pannerdensch Kanaal. Het fort is het meest oostelijk gelegen fort van de Hollandse Waterlinies en ligt uitermate strategisch. Het fort ligt verborgen onder de aarde en is vijf verdiepingen hoog. Kom naar het fort midden in het rivierlandschap en trotseer water, aarde, lucht en vuur. Ga op ontdekking met gidsen in soldatenuniform. Spektakelstuk is een nagebouwd kanon dat tijdens demonstraties kan bulderen. Ook zijn er soldatenmuseum, restaurant met uniek panorama-terras, film en museumwinkel.

Museum De Bastei
Waalkade 83
6511 XR Nijmegen

0243297070

Centrum voor natuur en cultuurhistorie

Museum De Bastei

Gratis met VriendenLoterij VIP-kaart

Gehuisvest in een prachtig gerenoveerd 16e-eeuws verdedigingswerk, biedt museum De Bastei boeiende tentoonstellingen over de geschiedenis van Nijmegen, de rivier de Waal en het omliggende landschap. Daarnaast organiseert het museum educatieve programma’s en activiteiten gericht op het begrijpen en waarderen van de natuurlijke omgeving. Met een sterke link naar de Romeinse Limes, de oude grens van het Romeinse Rijk, duik je hier in de boeiende geschiedenis van Nijmegen. Je vindt er zelfs archeologische vondsten, zoals resten van een oude Romeinse verdedigingsmuur, die laten zien hoe belangrijk dit gebied was voor de Romeinen. De tentoonstellingen en activiteiten geven je een kijkje in het verleden van Nijmegen en haar omgeving tijdens de Romeinse tijd.