Wat doen al die groepsschuilplaatsen in Vreeland? Wat was de rol van sluis ’t Hemeltje bij de verdediging van ons land? En hoeveel soldaten pasten er eigenlijk in een zogenaamde ‘Pillbox’?
Duik tijdens het Waterlinierondje al wandelend in de historie van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse
Waterlinies. Je komt langs een fort, sluisjes, kazematten, strategisch open landschap en bijzondere natuur. Zo dompel je onder in onze eeuwenlange strijd tegen de vijand waarin water een hoofdrol speelde. Het Waterlinierondje van vijf kilometer is een initiatief van de provincie Utrecht en werd afgelopen zomer geopend. Juliette Jonker, ambassadrice Stichtse Vecht, bedacht deze Vroeger en Nu wandeling met historische beelden en verhalen. Juliette: “Je denkt tijdens dit rondje steeds ‘Oh, zit dat zo!’. Waar je eerst een weiland ziet, zie je op het informatiebord een inundatieveld dat onder water kon worden gezet om de vijand tegen te houden. En waar je eerst een gewoon stenen huis ziet, zie je op de historische foto een symbool erop staan dat betekende dat het huis snel mocht worden afgebroken bij oorlogsgevaar. Dit om het schootsveld open te houden. Je beleeft al wandelend de samenhang tussen elementen als sluisjes, inundatievelden en forten, Samen zorgden deze voor de verdediging van
ons land.
Juliette maakte een hele serie Vroeger en Nu-wandelingen door de dorpskernen van gemeente Stichtse Vecht. Juliette: “Ik wil mensen laten ervaren hoe bijzonder deze omgeving is en hoe je de verschillende lagen van de geschiedenis terug kunt zien. Je ervaart bij het Waterlinie-rondje een laag van onze militaire geschiedenis, maar die ligt – in de grond – weer op een andere laag, namelijk op de polder Dorssewaard uit de 11e eeuw.” De historie ligt letterlijk aan/onder je voeten, dus wacht op een mooie herfstdag en trek erop uit!
Meer informatie: visitgooivecht.nl/nl/zien-doen/wandelen