Herfstvakantie

Plan een dagje uit in de herfstvakantie! In de herfstvakantie zijn er genoeg leuke en avontuurlijke uitjes te plannen op de forten, in vestingsteden, kastelen of bunkers van de waterlinies in Nederland. Forten zijn leuk om met kinderen te bezoeken. Ze zijn spannend en er valt een hoop te ontdekken bij het ronddwalen door het fort en het linielandschap.

Museumkaart of  VriendenLoterij VIP-kaart | Ben je in het bezit van een Museumkaart of een VriendenLoterij VIP-kaart? Dan kun je bij een groot aantal forten en waterlinies met KORTING of zelfs GRATIS de musea ontdekken. Onder het motto: ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ brengen ze in oktober geschiedenis voor het voetlicht met in 2023 het thema ‘Eureka!

Maand van de Geschiedenis | Oktober is ook de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand meer dan vijfhonderd activiteiten door het hele land.

Nacht van de Nacht | Op 28 oktober is het Nacht van de Nacht. Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er op onder andere erfgoedlocaties door het hele land evenementen georganiseerd in het donker.

Mocht je toch een dagje thuisblijven ga dan lekker puzzelen, leuk èn goed voor je hersenen. Ga lekker aan de slag met een online puzzel!

Bekijk hieronder de leukste activiteiten tijdens de herfstvakantie:

Nederlands Vestingmuseum
Westwalstraat 6
1411 PB Naarden

Nederlands Vestingmuseum

Naarden

Bolwerk van Geschiedenis

Schiet een echt kanon af in het museum. Dwaal rond in de ondergrondse kazematten of maak een vaartocht. In het Nederlands Vestingmuseum kan dat allemaal! Tijdelijk kun je de tentoonstelling ‘Naarden ontzet! Holland gered?’  zien als bezoeker van het  museum. Stap in de chaos van 350 jaar geleden, toen het Rampjaar, Holland in zijn greep hield.

Fort Markenbinnen

FORTtreffelijk

Spooktocht en Horror Walkthrough

Oktober is Halloween-maand, dat betekent dat er weer een spooktocht is bij FORTtreffelijk. Het fort opent 27 oktober 2023, van 17.00 tot 19.00 uur haar deuren voor de spannende Halloween griezeltocht De Duistere Gevangenis  voor kinderen tot en met 13 jaar. Voor  (jong) volwassen (vanaf 14 jaar) is er van 20.00 tot 22.00 de The Prison of Insanity. Tijdens deze walkthrough spooktocht zullen groepen een route lopen in en om het fort. Bij deze experience zal er gebruik gemaakt worden van licht- en geluidseffecten en ‘scare actors’.

Fort Sabina
Fortweg 1
4794 SC Heijningen

Fort Sabina

Heijningen

Roofvogelshow | NatuurLab | Halloween

Bezoek dit historisch fort uit de Napoleontische tijd. Gelegen in een gebied van 12 hectare natuur. In de herfstvakantie nodigt de fortvrouw je uit om haar fort op een avontuurlijke manier ontdekken. Waar kies jij voor; een roofvogelshow, het NatuurLab of Halloween’s Horror Circus? Bekijk hier alle activiteiten die je kan doen

Speel- en bunkerpark Groede Podium

Groede

Herfst in 't Park

Groede Podium is een verrassend groen speel- en bunkerpark waar oorlogsverhalen op een speelse manier tot leven komen. Het park staat de hele maand oktober “bom”vol met leuke activiteiten.  Op woensdag en zondagen wordt het park omgetoverd tot een speelparadijs voor kinderen. Natuurlijk staan de springkussens op, waar de kinderen lekker op kunnen jumpen. Maar ook voor de papa’s, mama’s en familie is er van alles te beleven. Wat denk je van een warme chocomelk onder het genot van live-muziek of een lekkere herfstwandeling langs de bunkers en door het park.

Geofort
Nieuwe Steeg 74
4171 KG Herwijnen

GeoFort

Herwijnen

Herfstvakantie bij GeoFort

Tijdens de herfstvakantie zijn er weer leuke activiteiten bij GeoFort. Genoeg voor een dag spelen, speuren en ontdekken. In de herfstvakantie zijn we iedere dag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Uiteraard zijn er weer veel Minecraft activiteiten en Minecraft workshops. Nieuw bij GeoFort zijn Walvi de Walvis en Telephone Trail, een grondstoffenpad waar je meer te weten komt over de materialen in je mobiele telefoon. Ook komen de afvalcoaches van de AVRI langs met een superleuk afvalspel. Lees hieronder meer over alle nieuwe activiteiten en wanneer deze activiteiten er zijn.

Waterliniemuseum Fort bij Vechten
Marsdijk 2
3981 HE Bunnik

Waterliniemuseum Fort bij Vechten

Bunnik

Ontdek de kracht van water!

Het Waterliniemuseum is gevestigd op Fort bij Vechten, één van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op deze unieke plek, op de grens van de Romeinse Limes en in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, komen cultuur en natuur samen. Voor de jongste bezoekers: De Kikker Kinder expo. Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar is er de Romeinen Doe Expo. Geïnspireerd op de populaire boekenreeks Het dagboek van Nurdius Maximus van de Britse schrijver Tim Collins leer je spelenderwijs met een knipoog van alles over de Romeinen.

Pampus’ walbasis
Herengracht 67
1398 AD Muiden

Forteiland Pampus

Muiden

Bezoek het boegbeeld van de Stelling van Amsterdam!

Op Pampus is het twee weken herfstvakantie én Museumkidsweek! Vaar je mee vanuit Muiden en kom je met 2 kinderen, dan mag je gratis een vriendje of vriendinnetje meenemen! Ga voor Pampus! Hét eiland van Amsterdam, waar geschiedenis en toekomst samenkomen. Ontdek 400 jaar verhalen en beleef het ultieme eilandgevoel.

Fort Honswijk
Lekdijk 58
3998 NJ Schalkwijk

Fort Honswijk

Schalwijk

Buiten expositie met speurtocht voor kids

In de buiten expositie op Fort Honswijk reis je in 22 doeken langs de forten en (inundatie)werken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Nieuwegein, Houten, Vianen en Culemborg. Elk object wordt zowel vanuit de lucht als vanaf de grond in beeld gebracht. Voor kinderen is er op het fort een leuke en leerzame speurtocht beschikbaar. De expositie is dagelijks toegankelijk van 9.00 tot 17.00 uur. Elke zondag om 14.00 uur kun je mee met een rondleiding.

Museum Het Bolwerk
Markt 28
4515 BB IJzendijke

Museum Het Bolwerk

IJzendijke

Hèt informatiecentrum van de Staats- Spaanse Linies

Het museum toont hoe de bewoners van de Zeeuws-Vlaamse grensstreek zich in de loop der eeuwen verdedigden tegen vijandige aanvallen. Het verhaal begint bij het Romeinse castellum in Aardenburg en eindigt bij de bunkers van de Tweede Wereldoorlog. Het zwaartepunt van de collectie ligt op de Staats-Spaanse Linies, een uniek complex van vestingsteden, forten, schansen en linies. Uniek, omdat hier een deel van de ontstaansgeschiedenis van Nederland nog zichtbaar en tastbaar in het landschap is terug te vinden.

Fort Kijkduin
Admiraal Verhuellplein 1
1789 AX Huisduinen

Fort Kijkduin

Huisduinen

Treed in de voetsporen van Napoleon

Dwalen door de tunnels van het spannendste fort van Nederland! Bovenop het hoogste punt van het oude walvisvaardersdorpje Huisduinen staat het spannende Fort Kijkduin. In de tijd van Napoleon in 1811 is het fort gebouwd en maakt onderdeel uit van de Stelling Den Helder, die de stad en de haven beschermt tegen vijanden. Vandaag de dag heeft het fort een historisch museum, een Noordzeeaquarium.

Slot Loevstein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen

Museum Slot Loevestein

Poederoijen

Kom Loevestein ontdekken

Deze herfstvakantie is er van alles te doen op Slot Loevestein. Ga op pad met je eigen sleutel en leer musketschieten, laat buskruit ontploffen in de Kruittoren en laat de vesting onder water lopen met het waterspel. Sluit je aan bij een workshop? Of luister je liever naar één van de vele verhalen uit de geschiedenis van het stoere slot? Kun je niet kiezen? Dat hoeft ook niet. Rust even uit in de Taveerne met wat lekkers en vervolg je tocht door de muurtrappen van het kasteel, op zoek naar de kist van Hugo de Groot.

Fort aan de Buursteeg
Buursteeg 1
3927 EH Renswoude

Fort aan de Buursteeg

Renswoude

Het Soldatenpad ligt iedere dag voor kinderen klaar!

De Acht Houten Soldaten van het Fort aan de Buursteeg vinden hun fort de mooiste plek die ze kennen. Je kunt er leren over de Grebbelinie, dieren zien, voetballen, vuurtjes maken, mooie bomen zien en nog veel meer. De acht soldaten zoeken versterking. Doorloop de trainingen van het fortepad en wordt ook dappere soldaat van het fort!

Fort Pannerden
Waaldijk 1
6686 MV Doornenburg

Fort Pannerden

Doornenburg

Mooiste fort van Nederland!

Kom naar Fort Pannerden middenin het rivierlandschap, en trotseer water, aarde, lucht en vuur. Al 150 jaar strijdt het fort met deze elementen. Kies een van de interactieve programma’s en ga op ontdekking. Wil je iets actiefs en avontuurlijks, of juist heel relaxed? Binnen of buiten? Je vindt een schat aan spannende verhalen en belevingen!

Werk aan de Groeneweg
Lekdijk 3399
NX Schalkwijk

Werk aan de Groeneweg

Schalkwijk

Doe de beleefroute over het terrein

Als je door de historische loopgraven van werk aan de Groeneweg loopt ga je terug in de tijd. Het verdedigingswerk heeft nog helemaal haar oorspronkelijke vorm. Een deel van de vijftig betonnen groepsschuilplaatsen kan je dan ook van binnen bekijken. Via een beleefroute over het terrein, dat dagelijks opengesteld is, kom je alles te weten over de geschiedenis van dit bijzondere onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Ravelijn Op den Zoom
Korneel Slootmanslaan
4611 CR Bergen op Zoom

Rondleiding Ravelijn

Bergen op Zoom

Bezoek het vijfhoekig eilandje

Het ‘Ravelijn Op den Zoom’ is nog één van de weinige overblijfselen van de roemruchte vestingwerken van Bergen op Zoom. Bij een bezoek aan dit vijfhoekig eilandje neemt de gids je mee terug naar tijden van belegering van de stad. Je daalt af in de kazematten waar de fascinerende geschiedenis van de vesting voor je uit de doeken wordt gedaan. Waartoe diende het Ravelijn? Wat zijn bastions, lunetten, mijngangen? En wat is de samenhang tussen al deze onderdelen van de vesting? Altijd benieuwd geweest hoe een kanon werkt en hoe ver je daarmee kunt schieten? Ze gaan het je allemaal vertellen.

Fort K’IJK
Lagendijk 22
1911 MT Uitgeest

Fort K'IJK

Uitgeest

Belevingscentrum en Theehuis

In Belevingscentrum Fort K’IJK komen natuur en het strategische landschap in de Stelling van Amsterdam tot leven. Stemmen van de boswachter en de fortwachter nemen u via de audiotour mee op reis. Verbeelding, projecties, licht en donker laten de unieke architectuur van het fort tot zijn recht komen. Rondom het fort liggen uitgestrekte weilanden, broedgebied en leefgebied van allerlei diersoorten.

Stadsmuseum Grave
St. Elisabethstraat 10a
5361 HK  Grave

Stadsmuseum Grave

Vesting Grave

Kom kijken, lezen, spelen en voelen

Kom met de kids (gratis toegang) naar het vernieuwde Stadsmuseum Grave in de Hampoort. Het Graafs Museum is gevestigd in De Hampoort, een stadspoort uit 1688. Het verhaal van Grave wordt in twee delen verteld. In de Poortzaal is o.a. de ontwikkeling van de vesting en het verhaal van de vele belegeringen (die de stad het predikaat ‘meest belegerde stad van Nederland’ opleverde) te volgen. In de Middenzaal duiken we in de geschiedenis van Grave en zijn bewoners aan de hand van bijzondere prenten, opgegraven aardewerk, gebruiksmateriaal, wapens, schilderijen, foto’s en nog veel meer. Ook de architectuur van Grave komt aan bod.

De grote maquette in het Stadsmuseum Grave is voor menig stadswandeling het startpunt. De geschiedenis van de vestingstad Grave is mooi te zien als je de miniatuurstad goed bekijkt. Maar bij de vestingwerken hoort ook het Kroonwerk Coehoorn. Het Kroonwerk staat al langer in de belangstelling. Inmiddels is het Kroonwerk ook als onderdeel in de Zuiderwaterlinie benoemd.

Bij de Fortwachter

Fort Jutphaas

Vier de herfst Bij de Fortwachter!

Bij de Fortwachter is gevestigd in de fortwachterswoning van Fort Jutphaas. In de groene omgeving waar je uitstekend kunt wandelen, kun je een heerlijk kopje koffie of thee drinken, een taartje eten, genieten van een biertje of van de lunch. Er is ook een B&B waar je heerlijk kunt overnachten. Bij de Fortwachter is het mooiste, groene verborgen plekje van Nieuwegein. Strijk neer op het fijne picknickterras en geniet van de vogels, vlinders en konijntjes. Kinderen kunnen heerlijk komen spelen in de speelt