Zomervakantie

Plan een dagje uit in de zomervakantie! In de zomer zijn er genoeg leuke en avontuurlijke uitjes te plannen op de forten, in vestingsteden, kastelen of bunkers van de waterlinies in Nederland. Forten zijn leuk om met kinderen te bezoeken. Ze zijn spannend en er valt een hoop te ontdekken bij het ronddwalen door het fort en het linielandschap.

Bekijk het complete aanbod: Alle activiteiten

Bekijk hieronder de leukste activiteiten voor de zomer

Slot Loevestein

Poederoijen

Het stoerste kasteel van Nederland

Deze zomervakantie is er van alles te doen op Slot Loevestein. Dagelijks mooie verhalen, elke woensdag een workshop en elke vrijdag oudhollandse spellen. Ook komen de kasteelschutters en de Meyden van Loevestein langs.

GeoFort

Herwijnen

Interactief science center

De zomervakantie is het ideale moment voor een bezoek aan ons avontuurlijke forteiland. Er is weer veel te ontdekken en te doen, zowel binnen als buiten. Doe het energietransitiespel, ga buiten aan de slag met de Minecraft Kubus Quiz en doe het nieuwe Climate Race spel! In de zomervakantie is GeoFort iedere dag geopend van 10:00 tot 17.30 uur.

Fort Pannerden

Doornenburg

Trotseer de elementen

Kom naar Fort Pannerden midden in het rivierlandschap. Trotseer water, aarde, lucht en vuur. Je vindt er een schat aan spannende verhalen en belevingen!

Fort aan de Buursteg & Bezoekerscentrum

Renswoude

Ontdek de Grebbelinie

Restaurant Grebbelounge vormt samen met het bezoekerscentrum een mooi complex in de natuur. Waar je veel kunt opsteken over de geschiedenis van de Grebbelinie.

Museum Fort 1881

Hoek van Holland

Bezoek het museum

Bezoek dit bijzondere museum bij Rotterdam en Den Haag. Fort 1881 is het best bewaarde pantserfort van Nederland. Het fort kent bovendien een bijzondere historie.

Groede Podium

Groede

Speel-en Bunkerpark

Kom ravotten en spelen bij Speel- en bunkerpark Groede Podium in Zeeland. Combineer je bezoek met een leerzame bunkerrondleiding.

Vesting Muiden

Muiden

Vestingwallen met App

Wandel over de vestingwallen van Muiden en beleef historie, cultuur en natuur met de gratis app. In de app vertellen 2 gidsen je het verhaal van Muiden en de vestingwal.

Fort bij Aalsmeer

Aalsmeer

Crash Museum

Bezoek dit Luchtoorlog- en Verzetsmuseum. In het museum worden verhalen verteld over vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortten.

Vestingmuseum Maastricht

Maastricht

Bezoek het museum

Maastricht is een heel bijzondere vestingstad. Touchscreens en QR codes helpen je spelenderwijs de vestinggeschiedenis te ontdekken.

Fort bij Vechten

Bunnik

Waterliniemuseum

In dit museum in Bunnik kom je alles te weten over de verdedigde kracht van water en de Romeinse geschiedenis van het fortterein van Fort Vechten.

Fort Kijkduin

Den Helder

Treed in de voetsporen van Napoleon

Treed in de voetsporen van Napoleon en sta oog in oog met roggen en haaien in het spannendste fort van Nederland! Waan je onder water met een bezoek aan het Noordzeeaquarium. In de tunnel van 12-meter loop je onder water en bekijk je het leven in de Noordzee.

Fort Honswijk

Houten

Buiten expositie met speurtocht

Op Fort Honswijk (Houten) reis je in 22 doeken langs de forten van Nieuwe Hollandse Waterlinie. Voor kinderen is er op het fort een leuke en leerzame speurtocht.

Forteiland Pampus

Muiden

Ga voor Pampus deze zomer

Ga voor Pampus! Hét eiland van Amsterdam, waar geschiedenis en toekomst samenkomen. Ontdek 400 jaar verhalen en beleef het ultieme eilandgevoel.

Nederlands Vestingmuseum

Naarden

Bezoek het Nederlands Vestingmuseum

Het museum is gevestigd op bastion Turfpoort in Naarden, één van de zes bastions waar de vestingstad haar typerende stervorm aan ontleent. Deze erfgoedlocatie uit de 17e eeuw bevindt zich nog grotendeels in haar oorspronkelijke staat en geeft een goed inzicht hoe de vesting functioneerde als verdedigingswerk.

Fort Hoofddijk

Utrecht

Botanische Tuinen

Fort Hoofddijk is tussen 1877 en 1879 ten oosten van Utrecht gebouwd. Op het terrein van het fort liggen de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht.

Werk aan de Groeneweg

Schalkwijk

Beleefroute

Als je door de historische loopgraven van werk aan de Groeneweg loopt ga je terug in de tijd. Het verdedigingswerk heeft nog helemaal haar oorspronkelijke vorm. Een deel van de vijftig betonnen groepsschuilplaatsen kan je dan ook van binnen bekijken. Via een beleefroute over het terrein, dat dagelijks opengesteld is, kom je alles te weten over de geschiedenis van dit bijzondere onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Stadsmuseum

Grave

Stadsmuseum Grave

Kom met de kids naar het vernieuwde Stadsmuseum Grave in de Hampoort. Het museum in Vesting Grave belicht het Graafs cultureel erfgoed. Bezoek deze vakantie Hét Graafse centrum voor cultuur en historie, in een UNESCO monument! (Toegang kinderen gratis)

Fort Markenbinnen

Markenbinnen

FORTtreffelijk is dé plek

Een leuk dagje uit iets ten noorden van Amsterdam, doe een spannende escaperoom, actief potje lasergamen, een rondleiding door het bijzondere fort of een andere activiteit… bij FORTtreffelijk is het mogelijk!

Fort bij 't Hemeltje

Houten

Spionnenroute

Altijd al in de voetsporen van een spion willen treden? Dat kan op Fort ’t Hemeltje. De spionnenroute voert je over en door het fort met spannende opdrachten. Kraak de code en ontdek het geheim van het fort. De plattegrond met opdrachten is op het fort verkrijgbaar.

Fort bij Edam

Edam

Bezoek het museum

Dwaal rond in dit goed geconserveerde fort. Bekijk het schootsveld van het fort en het inundatiegebied, die zijn vrijwel onaangetast gebleven.

Fort Resort Beemster

Zuidoostbeemster

Wellness resort

Ontspan en geniet van een dagje wellness in één van de meest luxe en duurzaamste wellness resorts van Nederland. Culinair genieten kan in het Poterne Restaurant of blijf slapen in een luxe suite.

Fort K'IJK

UItgeest

Belevingscentrum & Theehuis

Beleef de historie van de Stelling en ervaar de inundatie. In het belevingscentrum van Fort K’IJK (in Fort bij Krommeniedijk) komen natuur en landschap binnen de Stelling tot leven. Kom tot rust in de theehuis met koffie, taart of lunch.

Kunstfort bij Vijfhuizen

Vijfhuizen

Kunst, cultuur en natuur!

Beleef kunst, cultuur en natuur in één. Bezoek de wisselende (kunst)tentoonstellingen of bestel een bunkerburger in Restaurant ’t Fort.

Fort van Hoofddorp

Hoofddorp

Verborgen schat in het hart van de Haarlemmermeer

Wandel door het park, eet in restaurant Fort Noxx, bezoek het educatief centrum of geniet van culturele activiteiten.

Fort Maarsseveen

Maarssen

Broedplaats voor kunst en cultuur

Bezoek een expositie of strijk neer op het terras. Het fort is een broedplaats voor kunst en cultuur en  er zijn regelmatig optredens. In het weekend is er eten en drinken van Pop-up-Paella.

Fort aan de Klop

Utrecht

Terraseiland in Utrecht

Geniet op het terras of in de brasserie, op slechts een kwartier fietsen van hartje Utrecht. Je kunt hier ook vergaderen en overnachten.

Zilverstad Schoonhoven

Vesting Schoonhoven

Ontdek de wereld van Zilver

Schoonhoven staat bekend om zijn zilverindustrie en het werk van goud- en zilversmeden, daarom wordt het ook wel de Zilverstad genoemd. Ontdek de wereld van Zilver tijdens je bezoek aan Schoonhoven!  Kinderen dagelijks aan de slag in de zilverwerkplaats en een speurtocht doen. Verdien je badge als Junior Zilversmid! En in de schoolvakanties zijn er workshops.