Er zijn genoeg leuke boeken over forten, vestingsteden, waterlinies en historie van ons militaire erfgoed. Hieronder vind je een greep uit het aanbod. Dit is lang niet uitputtend. Heb je nog een tip voor deze site van een interessant boek? Geef deze dan door via info@forten.nl. Veel leesplezier!
Recent verschenen
Atlantikwall in kaart
Bunkers en bezetting in Zuid-Holland | Bunkerexperts tonen in nieuw boek de enorme impact van bunkerbouw in Zuid-Holland tijdens en na WO II Atlantikwall in kaart. Bunkers en bezetting in Zuid-Holland vertelt voor het eerst het complete verhaal over Zuid-Holland als onderdeel van de duizenden kilometers lange verdedigingslinie in en na de Tweede Wereldoorlog. Bunkerexperts Arthur van Beveren en Jeroen Rijpsma selecteerden hiervoor unieke historische kaarten en foto’s over de Duitse bezetting en de impact op de bewoners van deze kustprovincie.
Zuiderfrontier | waterlinie in actie
Onderzoeker en auteur Bas Bevaart heeft in 2018 uitvoerig onderzoek gedaan naar inundatie (het systematisch onder water zetten van land) rondom ’s-Hertogenbosch. Dit smaakte naar meer! Zijn nieuwste boek ‘Zuiderfrontier/-waterlinie in actie. Militaire inundatie dwars door Noord-Brabant – Oostenrijkse Successieoorlog 1740-1748’ is dan ook een aanvulling op de kennis over het ontstaan en gebruik van wat we nu kennen als de Zuiderwaterlinie in de provincie Noord-Brabant.
Onze aanbevelingen
Wisseling van de Wacht
Wisseling van de wacht brengt voor het eerst de transformatie in beeld van zowel de Stelling van Amsterdam als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De beide waterlinies zijn sinds vorig jaar gezamenlijk tot Unesco-werelderfgoed verklaard. De gordel van bijna honderd monumentale forten die zich door het waterrijke landschap van West-Nederland slingert, vertelt het unieke verhaal over hoe ons land zijn verdediging organiseerde met een ingenieus watersysteem en indrukwekkende bouwwerken.
Fort Rammekens
Dit overzicht van de geschiedenis van Fort Rammekens verschijnt precies 475 jaar nadat men in 1547 met de bouw begon. Toentertijd was het een van de eerste moderne vestingen met bastions in Nederland. Het fort zou niet alleen het eiland Walcheren en de toegang tot de haven van Middelburg beschermen, maar ook de Schelde als poort tot Vlaanderen en Brabant; de economische motor en het bestuurscentrum van het Habsburgse Rijk moesten immers tegen Frankrijk worden verdedigd.
Uit Beton gegoten
Verspreid door de polder liggen grauwe betonblokken die nog het meest aan betonnen huisjes doen denken. Uit de afgeschuinde daken steken contrasterende ijzeren staken de lucht in. Ze roepen vooral op tot verwondering. Wat doen deze betonblokken in het landschap?
Tips uit Vesting! Magazine
De Allermooiste vestingsteden van Nederland
Van het vlakke Groningen tot het Zuid-Limburgse heuvelland: oeroude vestingsteden liggen verspreid over heel het land. De 50 mooiste zijn zorgvuldig geselecteerd en opgenomen in één boek. Inclusief tips voor terrasjes, wandelroutes en musea.
Rampjaar 1672 in luxe jubileumeditie!
Vanwege de Rampjaar-herdenking is er nu een jubileumeditie van het veelgeprezen boek Rampjaar 1672. Luc Panhuysen beschrijft op indringende wijze de grootste crisis van de Gouden Eeuw. De Republiek werd verrast door een aanval van de Franse koning, de Engelse koning en de bisschoppen van Münster en Keulen. Hoe kwam het dat het land toch overleefde?
Kinderboek Onder Water in het Rampjaar
Dees en haar vriendje Douwe hebben zelf een duikboot gemaakt. Omdat hij naar ‘vroeger’ blijkt te kunnen varen, komen ze – zomer 1672 – terecht in een legerkamp van de republiek der Nederlanden, vlakbij een vestingstadje dat bezet is door soldaten van de Franse koning Lodewijk XIV. Dees en Douwe ontmoeten de jonge schutter Arie en dat levert spannende avonturen op.
Atlas van Historische verdedigingswerken
Waar mensen wonen, wordt verdedigd: tegen vijandige groepen, steden of staten. De Atlas van Historische Verdedigingswerken in Nederland beschrijft de verdedigingswerken van de Romeinse tijd tot aan de WOII in detail. Een initiatief van Stichting Menno van Coehoorn met vestingkenner pur sang Teunis de Kruif aan het roer als redacteur. De meest recente uitgave gaat over Overijssel en Gelderland. De delen Friesland, Groningen en Drenthe, Zeeland en Limburg verschenen al eerder.
Vestingsteden langs de linie
In Noord-Brabant zijn twaalf vestingsteden, elk met een unieke vorm en geschiedenis. Van Bergen op Zoom tot aan Grave. Erfgoed in Noord-Brabant. Vestingsteden langs de linie biedt een rijk geïllustreerd cultuurhistorisch overzicht, met aandacht voor de veelzijdige geschiedenis en focus op wat er vandaag de dag nog te bewonderen valt.
De vrouw die Friesland redde
Verschijningsdatum: 20 augustus 2022 | In Noord-Brabant zijn twaalf Albertine Agnes (1634-1696) was een van de opmerkelijkste vrouwen uit de Nederlandse zeventiende eeuw. Als prinses van Oranje werd ze, na de dood van haar man, de eerste vrouw die in de Republiek optrad als regentes van Friesland, Groningen en Drenthe. Een vrouw die politiek ingrijpt, was ongekend in die tijd.
Overige tips
Hiëronymus van Beverningk tijdens het Rampjaar 1672
Wout Troost – Klem tussen Johan de Witt en Willem III. Zo kan men de positie van de Goudse regent en diplomaat Hiëronymus van Beverningk in 1672 het beste kenschetsen. Aanvankelijk steunt hij het bewind van raadspensionaris De Witt, maar geleidelijk verandert hij van gedachten en ziet hij voor prins Willem III wel een toekomst weggelegd in de Republiek.
Het Oude Hollandse Waterlinie Boek
Sander Enderink – In Het Oude Hollandse Waterlinie Boek wordt in ca. 250 verhalen een beeld geschetst van de bijna anderhalve eeuw waarin de Oude Hollandse Waterlinie dienst deed als grensverdediging van Holland. Van de chaotische ontstaansgeschiedenis, de militaire tegenslagen en successen tijdens de oorlog met Frankrijk tot de grootscheepse naoorlogse modernisering die Naarden, Schoonhoven en Gorinchem hun nog altijd herkenbare vorm gaf.
Regenten en de Waterlinie in het Rampjaar
In ‘’Regenten en de Waterlinie in het Rampjaar’ beschrijft Leen Ouweneel hoe de Waterlinie tot stand kwam en hoe de bestuurlijke elite in deze benarde omstandigheden optrad. Zij moesten daarbij vaak een beroep doen op het gezag van de prins en de zogenaamde ‘sterke arm’ van het leger om weerstand met name bij de boerenbevolking het hoofd te kunnen bieden.
Sterk water | De Nieuwe Hollandse Waterlinie
Chris Will – De Hollandse Waterlinie was eeuwenlang het geheime wapen van Nederland. Deze hoofdverdediging van ons land liep van Muiden tot de Biesbosch en is gebaseerd op het onder water zetten van land. Dit rijk geïllustreerde boek is een geheel herziene, geactualiseerde uitgave van het succesvolle standaardwerk Sterk Water. Tekst en beeld geven een breed inzicht in het ontstaan, de ontwikkelingen, de militaire werking en het huidige gebruik van de Hollandse Waterlinie.
Neder-Germaanse Limes. Top 100 Vondsten verschenen
Het boek verscheen bij NA-Verlag in Duitsland. De 240 pagina’s zijn rijk geïllustreerd; de teksten zijn in het Duits, Nederlands en Engels. Naast de beschrijvingen van de 100 archeologische vondsten bevat het boek een inleiding van Rien Polak en Steve Bödecker over de Neder-Germaanse Limes als UNESCO Werelderfgoed en een toelichting van de vier redacteuren op het ontstaan en de verdere geschiedenis van de Limes in noordwest Europa.
Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog
Sandra van Lochem- Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog geeft een compleet beeld van het landelijke netwerk van luchtwachttorens waarin tussen 1950 en 1968 duizenden vrijwilligers in weer en wind het luchtruim afzochten naar vijandelijke Russische vliegtuigen. Een nationaal netwerk dat een taak vervulde binnen de internationale luchtverdediging van West-Europa. Van de bijna 300 objecten zijn er nog 70 bewaard gebleven: betonnen torens, bakstenen uitkijkposten en commandocentra.
Wandelgidsen
Waterliniepad
Het Waterliniepad is een aaneenschakeling van fraaie steden en oude vestingstadjes, zoals Volendam, Weesp, Naarden, Nieuwersluis, Culemborg en Gorinchem. Je loopte continu door prachtige natuur: de Vechtplassen, langs rivieren zoals het Gein en de Lek, en het Nationale Park de Biesbosch.
Romeinse Limespad
Ontdek waarom de Romeinen 2000 jaar geleden naar ons koude, natte land kwamen door 275 km langs gereconstrueerde wachttorens en castella langs de Romeinse Limes te wandelen. Bewonder artefacten in topmusea zoals het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden en Het Valkhof in Nijmegen. Leer over de uitwisseling van goederen en cultuur tussen Romeinen en lokale bevolking, zoals de Bataven.
Zuiderwaterlinie Pad
Het Zuiderwaterlinie Wandelpad volgt de wandelknooppunten in Brabant, gemarkeerd met groen-gele bewegwijzering en het Zuiderwaterlinie-symbool. Met een totale lengte van 290 km biedt het pad ook kortere deelroutes. In de wandelgids vind je etappesuggesties en deelkaarten tonen alle wandelknooppunten in Brabant voor het plannen van je eigen route.