Podcasts

Geniet op de fiets, in de trein, tijdens het autorijden of chillend op de bank met de beste en meest inspirerende podcasts. Podcast luisteren? We hebben een overzicht van de beste en de leukste Nederlandse podcasts die je meer vertellen over de waterlinies, forten, vestingsteden en bunkers.

Podcast Hollandse Waterlinies

8D podcast Geheim Water

Geheim Water is een 8D podcast over het belang van het water in het verleden, heden en de toekomst van Nederland. Sluit je ogen en stap in een andere wereld! Hoe heeft Nederland tegen het water gevochten en het juist ingezet als bondgenoot, wat is de rol van de waterschappen en wat is het effect van klimaatverandering? In ‘Geheim Water’ gaat journaliste Mara van Dijk op zoek naar de antwoorden. In de podcast is een grote rol weggelegd voor meteoroloog en weervrouw Helga van Leur. Zij geeft in de laatste aflevering haar visie op de toekomst en roept de luisteraar op om zelf in actie te komen tegen de effecten van klimaatverandering. De podcast is in 8D, dit wordt ook wel een audiofilm genoemd. Door te luisteren met een koptelefoon stap je met je ogen dicht een andere wereld in! Hoor de donder over je heen rollen, de soldaten langs je marcheren en het water links en rechts van je druppen in een fort.

Podcast Water als Strijdmiddel

Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Het NIMH presenteert een nieuwe podcastserie: ‘Militaire Geschiedenis van Nederland’. In deze podcast wordt aandacht besteed aan verschillende episodes van de vaderlandse militaire geschiedenis: van de Tachtigjarige Oorlog tot de dag van vandaag. In deze aflevering van Militaire Geschiedenis van Nederland gaan we op onderzoek uit. Een waterlinie, wat is dat eigenlijk? Waar worden ze voor gebruikt en hoe werkt oorlog voeren met water?

Podcast De Bunker

Waarom ligt er een bunker recht onder een speeltuin in Arnhem?

Midden in de stad, onder een speeltuin, ligt een groot geheim. Gebouwd tijdens de Koude Oorlog. Waarom was deze bunker nodig? En waarom is alles binnen nog precies zoals toen? Wat gebeurde daar? Op deze en andere vragen krijg je antwoord als je luistert naar de Bunker. Een podcast geproduceerd door radiomaker Frank van Dijk. De muzikale omlijsting komt van Bas Nijhof en Merijn Wouda. Luister deze podcast via Spotify of Google.

 

Podcast | Een Bunker Die Niet Beschermt

Atoombunkers en schuilkelders uit de Koude Oorlog periode

De spanning en angst uit de Koude Oorlog zijn terug van nooit helemaal weggeweest. Althans, wie het nieuws volgt over de oorlog in Oekraïne en de nucleaire dreigementen van Putin hoort, zou dat kunnen concluderen. Het toeval wil dat Nederland zich juist nu buigt over de vraag: wat te doen met een groot aantal atoombunkers en schuilkelders uit de Koude Oorlog periode?

Derde seizoen van de podcast 'Grootspraak'

Intrigerende podcast Grootspraak, opgenomen door Jort Kelder op het historische Slot Loevestein.

Ontdek het derde seizoen van de intrigerende podcast Grootspraak, opgenomen door Jort Kelder op het historische Slot Loevestein. Deze nieuwe serie staat in het teken van de tentoonstelling “Monddood – Politiek gevangen“, die de indrukwekkende verhalen van politieke gevangenen belicht.

Podcast Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk

Wist jij dat Bodegraven, Nieuwerbrug en Zwammerdam een hele belangrijke rol hebben gespeeld in de Oude Hollandse Waterlinie? Stadhouder Willem III stuurde bijvoorbeeld zijn leger aan vanuit Bodegraven. Maar hoe werkt een waterlinie eigenlijk? En wat heeft het Rampjaar 1672 voor deze dorpen betekend? Dat en veel meer bespreekt Bastiaan Meijer in deze aflevering met historicus Maarten van Rossem en theatermaker Michiel van de Burgt.

Podcast Neder-Germaanse Limes

De Limes Leeft

In een serie van 4 podcasts spreekt Debora d’Hont-Dieleman met kenners en liefhebbers over vrouwen en mannen langs de Romeinse limes. Uiterst diverse onderwerpen komen aan de orde, van fibula’s en schoenen tot de tempel van Elst en de gracht van Drusus. Elke vrijdag in oktober verschijnt een nieuwe aflevering.

Audiotour Luchtwachttorens

Luchtwachttorens uit Koude Oorlog

De audiotour geeft een compleet beeld van het landelijke netwerk van luchtwachttorens waarin tussen 1950 en 1968.  izi.Travel neemt u mee langs de 19 nog bestaande luchtwachttorens in Nederland.

Podcasts over Fort Honswijk

Luister mee en beleef de historie

In vier delen komt de geschiedenis van het fort aan de orde. De eerste twee delen zijn inmiddels te beluisteren via de bekende podcast kanalen. De volgende delen verschijnen de komende maanden. Het Houtense fort wordt op dit moment gerestaureerd. Stap voor stap keert de allure van weleer terug. Als de restauratie klaar is kun je al luisterend naar de podcasts het fort opnieuw beleven. De serie podcasts is gemaakt door Omroep Houten in samenwerking met de deskundigen van Fort Honswijk.

Zuiderwaterlinie

Beluister het verhaal in vogelvlucht

Wat betekent inundatie, hoe is de Zuiderwaterlinie ontstaan en wie is Menno van Coehoorn? Deze en meer vragen over de Zuiderwaterlinie beantwoorden historicus Jacob Knegtel en onderzoeker en adviseur op het gebied van erfgoed en ruimtelijke ordening Jos Cuijpers in de allereerste Zuiderwaterlinie podcast. Lydia Manusama vraagt ze het hemd van het lijf over de geschiedenis van Zuiderwaterlinie. Ga er maar eens lekker voor zitten en beluister het verhaal van de Zuiderwaterlinie in vogelvlucht.

Stelling van Den Helder

Den Helder, helemaal het einde

VanVerhalen heeft afgelopen zomer een 7-delige podcast gemaakt over de mooiste verhalen van Den Helder. Elke aflevering wordt er met Helderse gasten gesproken over de verschillende onderwerpen en bezienswaardigheden waar zij mee te maken hebben. Tijdens de 20 minuut durende afleveringen wordt er een typisch Helders onderwerp uitgelicht.

 

Werelderfgoed

Wat is werelderfgoed?

Wereldwijd zijn er ruim 1100 plekken die zich UNESCO werelderfgoed mogen noemen. Daarvan bevinden zich 10 in het Koninkrijk der Nederlanden. In de Werelderfgoed Podcast vertellen Koosje Spitz (Nederlandse UNESCO Commissie) en Petra Gout (Stichting Werelderfgoed Nederland) alles over werelderfgoed, het internationale verdrag en het beheer.

Atlantikwall

Bouw en sloop aan de Nederlandse kust

De bouw van de Atlantikwall, de massale evacuaties in de kustdorpen in Nederland en de sloop van diverse gebouwen aan de kust staan niet los van elkaar, maar zijn nauw met elkaar verbonden. In een serie over zijn geboortedorp Noordwijk, focust historisch onderzoeker Koen van Toen (echte naam: Koen Marijt) zich in één aflevering op de Atlantikwall, de duizenden kilometers lange verdedigingslinie langs de kust van West-Europa die de Duitsers aanlegden tijdens WOII. Koen vertelt onder meer over de totstandkoming van de verdedigingslinie en de verstrekkende maatschappelijke gevolgen hiervan voor onze kustplaatsen: de sloop van huizen en gebouwen, en de massale evacuatie van bewoners.

Slot Loevestein

Grootspraak: Hugo de Groot in 2021

400 jaar na zijn ontsnapping in een boekenkist, is het werk van één van ’s Neerlands grootste denkers nog altijd actueel. Vanuit Slot Loevestein is dit Grootspraak: een podcast waarin Jort Kelder gesprekken voert in de geest van Hugo de Groot.

Podcast Vroege Vogels

De natuur van de Hollandse Waterlinie

Forten van de Hollandse Waterlinie werden gebouwd ter verdediging van ons land en de natuur speelde een grote rol. Bomen en struiken werden neergezet als beschutting, als ‘prikkeldraad’ of voor hakhout. Wat voor rol spelen die forten voor de natuur?

Podcast over Gooise Museumschatten

Forteiland Pampus

De samenwerkende musea Gooi & Vecht, maken een fijne podcast onder de naam Gooise Museumschatten. De aflevering van 4 juli jl. gaat over Pampus en luistert heerlijk boeiend weg: je waant je direct op het eiland in een speciale rondleiding samen met Pampus-directeur Tom van Nouhuys. Deze aflevering is direct te beluisteren via de site visitgooivecht.nl en heet Forteiland Pampus: militair erfgoed dat aanspoort tot zelfvoorziening en duurzaamheid.

Podcast Ondergronds Front

In 1983 vinden kinderen een wapendepot in de bossen van Arnhem. Maar van wie?

Ondergronds Front neemt de luisteraar mee naar een ultrageheime verzetsorganisatie tijdens de Koude Oorlog. Ondergronds Front is een podcast van Radboud Erfgoed en Ongekend Nijmegen.