Winteractiviteiten

Ook in de winterperiode zijn er genoeg leuke winterse uitjes te plannen op de forten, in vestingsteden, kastelen of bunkers van de waterlinies in Nederland.

En ondanks de beperkingen die iedereen ervaart door het Corona virus is er toch veel te doen! Forten, kastelen en waterliniewerken zijn inventief en bedenken ook van alles om het leven thuis aangenamer te maken.

Bekijk het volledige aanbod in onze agenda. Hieronder lichten we wat tips uit. In verband met Corona is het vaak nodig om online een tijdslot te reserveren. Het aantal plekken per tijdslot is beperkt, omdat musea per dag slechts een maximum aantal bezoekers kunnen verwelkomen. Reserveer daarom op tijd.

 

Overnachten op Fort Vuren

Fort Vuren

Unieke en luxe overnachtingsmogelijkheid!

Fort Vuren is een unieke en luxe overnachtingsmogelijkheid binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook in de herfst en de winter is het prachtig! Het fort is momenteel alleen toegankelijk voor mensen die er overnachten i.v.m. de Corona-maatregelen. Dus boek snel een kamer en geniet!

Natuurhuisje in de Beemster

Fort bij Spijkerboor

Genieten van de natuur, rust en historie!

Bij Kloeke bij Fort Spijkerboor een bijzondere plek om vakantie te vieren in eigen land. Bijzonder is het zeker! Deze plek is waar je heerlijk kunt genieten van de natuur, rust en historie. Bij Kloeke bestaat uit twee aparte vakantiewoningen onder één dak op het forteiland bij Fort bij Spijkerboor.

FIER@HOME Thuis Midden-Oosters dineren!

FIER Fort Werk IV

The Garden of Babylon

De keuken uit het Midden Oosten is hot! Onze chefs bereiden een prachtig driegangen diner, geïnspireerd op traditionele gerechten uit landen als Libanon, Turkije, Egypte, Syrië en Israël. Met een aantal handelingen zet je zo een heel driegangen diner op tafel. Geniet met je familie of vrienden van een culinair hoogtepunt, gewoon bij je thuis.

Buffet2Go

Restaurant ’t Fort in Vijfhuizen

Geen zin om te koken?

Bestel voor het weekend Buffet2Go. Elke week bereiden koks een heerlijk buffet met telkens een nieuw (lands)thema. En je geniet in het weekend van een royaal buffet, gewoon bij je thuis!

Bekroond bier te koop in Everdingen

Fort Fort Everdingen

Fortbrouwerij Duits & Lauret

Tijdens de 6e Dutch Beer Challenge zijn drie bieren van Brouwerij Duits & Lauret bekroond met gouden medailles. Wil jij ook een heerlijke Blond, Biere de Garde Brune of Houtgerijpte Rook Dubbelbock proeven? Koop ze dan in de winkel op Fort Everdingen.

Video’s over Romeinse Castellum

Castellum Hoge Woerd | Online activiteit

Leer over de Romeinse tijd

Erik Graafstal, conservator van Castellum Hoge Woerd, maakte een serie korte filmpjes over de Romeinse tijd en het castellum ten tijde van corona. Ze zijn te vinden via YouTube en de Facebook-pagina van Castellum Hoge Woerd.

Stelling van Amsterdam Fortenspel

Stelling van Amsterdam | Online activiteit

Knutsel en kleur opdrachten voor kinderen

Op de creatieve pagina van de Stelling van Amsterdam zijn verschillende spellen te vinden, je kunt een masker maken en ook mooie kleurplaten vinden.

Recreëren in Polder Blokhoven

Polder Blokhoven

Heerlijk fietsen en wandelen

Vlakbij Fort Honswijk vind je het waterbergingsgebied polder Blokhoven. Het gebied is ingericht voor recreatie: er zijn wandelpaden, bankjes, een trekpontje, een 80 meter lang vlonderpad en kanosteigers. Een informatietafel over waterberging, vispassages en de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vertelt de bezoekers het verhaal over deze bijzondere plek.

Foto-tentoonstelling Hembrug Museum

Hembrugterrein

Ontdek het geheim van Holland

Het Hembrug Museum in de Stelling van Amsterdam is in deze tijden gewoon te bekijken. Uiteraard dien je wel rekening te houden met de RIVM richtlijnen. Wandel langs de openbare foto-tentoonstelling ‘Schot in de Roos‘ .

Buitenexpositie Nieuwe Hollandse Waterlinie

Fort Honswijk

Gratis te bezoeken

Bij  Fort Honswijk kun je tussen zonsopkomst en zonsondergang gewoon lekker wandelen op het fortterrein. Je kan er zelf koffie of thee pakken en (gratis) de buiten expositie Stelling van Honswijk bezoeken. Voor kids is er een leuke en leerzame speurtocht. Ook kan je hier een online puzzel maken van het poortgebouw van Fort Honswijk.

 

Stepverhuur in Vesting Naarden

Vesting Naarden

Kom steppen en bunkeren in Naarden

Met Bunkeren leer je door het scannen van QR-codes meer over de militaire schuilplaatsen die om de Vestingstad Naarden liggen. Bunkeren is een leuke speurtocht die je kunt uitbreiden met een vragenlijst om je kennis te vergroten over de Vesting Naarden en Hollandse Waterlinie. Bunkeren is een leuk familie uitje in een prachtige omgeving voor jong en oud. Een junior step huur je al voor €7.50, maar je kunt de tocht van ongeveer 4 km ook wandelen.

Online puzzelen

Online activiteit

Welk fort bouw jij in elkaar?

Wat doe je als je vanwege het coronavirus gedwongen thuis moet blijven en je genoeg hebt van het kijken naar een schermpje? Nou, puzzelen.

Forten van Boven Online

Online activiteit

Een verrassend perspectief op Nederland

De beleving van onze omgeving vanaf de grond verschilt volkomen met een blik vanuit de lucht. Het verrassende perspectief op Nederland van bovenaf toont een uniek door de mens ingericht landschap met veel water. En verdedigingswerken in dat oeroude polderlandschap, worden vanaf hoogte pas goed zichtbaar en inzichtelijk. Vanuit een vliegtuig zie je hun bijzondere vormen en hun strategische ligging. In Forten van Boven online ontdek je de diversiteit aan geometrische stervormen van 17de-eeuwse vestingsteden en de bladvormige grondvormen van 19de-eeuwse forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Maak een online Atlantikwall bunker puzzel

Online activiteit

Ouderwets puzzelplezier

In deze tijd van thuis blijven is er tijd voor ouderwets legpuzzelplezier. Natuurlijk doet bezoekatlantikwall.nl mee met de puzzeltrend en dus kan je bij ons elke week een nieuwe puzzel maken van een bunker uit de Atlantikwall.

Gratis Online Escape game

Fort Kijkduin | Online activiteit

Speel de gratis Escape game

Bij Fort Kijkduin brengen ze het fort naar jou!  Je kan nu hun online escapegame spelen: Ga op stap met gids Marcel en los de game vol raadsels, puzzels en valstrikken op! Deze game wordt gratis aangeboden namens de Escaperoom Egmond en Marco van Ammers. Vrijwillige donaties zijn mogelijk na afloop van de game.

Documentaire over de Zuiderwaterlinie

Zuiderwaterlinie | Online activiteit

Genieten van de bijzondere verhalen

Historie, cultuur en natuur gecombineerd in prachtige beelden, dat is de Zuiderwaterlinie documentaire. In vijf afleveringen reisden Björn van der Doelen en Imme Steinmann door vestingsteden van de waterlinie. Onderweg gingen ze samen met de bewoners op pad om de historie en de cultuur van onze provincie te ontdekken. Hun conclusie? “De Zuiderwaterlinie leeft meer dan ooit. En ondanks dat de kanonnen niet meer bulderen, is het hier verre van stil.” Bekijk het zelf!

Virtueel dagje Fort Pannerden

Fort Pannerden | Online activiteit

Trotseer de elementen

Fort Pannerden in Doornenburg heeft een zwaar verleden achter de rug. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen, gerestaureerd en in 2016 open gesteld voor het publiek met een totaal nieuw beleefconcept. Maar nu wij er niet naartoe kunnen is deze video een goed alternatief voor een leuk virtueel ‘dagje uit’ voor jong en oud.

Geef medewerkers een origineel kerstcadeau

Fort Evenementen

Autopuzzel kerstpakket

Sluit het jaar positief af met een leuk geschenk voor alle medewerkers die zich flink hebben ingezet. Het autopuzzel kerstpakket is door Fortevenementen ontwikkeld voor de gezinnen van je medewerkers.

BankGiro Loterij Fortenquiz

Online activiteit

Hoeveel vragen weet jij goed te beantwoorden?

Test je kennis in deze BankGiro Loterij Fortenquiz over forten, vestingen en waterlinies. Je kunt totaal 100 punten verdienen door het beantwoorden van 10 meerkeuzevragen. Hoeveel vragen weet jij goed te beantwoorden?

Kids & knutselen

Online activiteit

Maak een sponsboot, bellenblaashart & lantaarn

Forten.nl heeft drie leuke knutselopdrachten voor de kinderen op een rij gezet. Maak de sponsboot AHOY, zodat in bad of onder de douche gaan nog leuker wordt. Maak je eigen bellenblaas in de vorm van een hart. Of creëer je eigen lantaarntje voor in de tuin van een oud blik. De gaatjes geven een betoverend effect als je het waxinelichtje aansteekt!

Zorgeloos een weekendje weg of op vakantie in eigen land

Fort aan de Klop

Zin in een andere omgeving?

Breng je vrije tijd door in één van de zeer complete vakantiewoningen en kom helemaal tot rust. Huur een vakantiewoning voor een weekend, of een hele week in de kerstvakantie. Pak je weekendtas in en stap over de fortbrug voor een paar stressvrije dagen samen, met z’n tweetjes of met je hele gezin.

Coronaproof bedrijfsuitje voor kerst

Nederland

Kerstversiering voor in de auto, foute kerstmuziek en een goodiebag

Nodig je collega’s uit voor dit originele én veilige kerstuitje en sluit samen 2020 positief af. In kleine teams ga je een puzzeltocht rijden. De navigatie gebeurt met het bolletje pijltje systeem. De teams downloaden een app waarin allerlei vragen, (foto)opdrachten, chatten met de andere teams en de eindejaar speech van de directie staan. Natuurlijk met leuke kerstversiering voor in de auto, foute kerstmuziek en een goodiebag met hapjes en drankjes. Geheel coronaproof, je bent met maximaal 3 personen in een auto, onderweg hoef je niet uit te stappen en omdat iedereen in verschillende tijdslots start zijn er geen grote bijeenkomsten. Een leuk uitje in deze bijzondere tijden waarbij je toch een soort van samen de kerst kunt vieren.

Italiaanse wijnen, olijfolie en balsamico producten

Fort aan de Liebrug | Casa Fortezza

Eigen Italiaanse import wijnen

Verwen jezelf met heerlijke winterproducten en ga aan de slag in je keuken en ……drink er een mooi glas wijn bij. Casa Fortezza is vrijdagmiddag en zaterdagmiddag geopend. En ze zijn extra open op woensdag 23 & 30 december! En als je je bestelling doorgeeft via WhatsApp zorgen ze dat het klaar staat.

Bezoek een vestingstad

Oude Hollandse Waterlinie

Schatbewaarder van Holland

De Oude Hollandse Waterlinie was bijna 350 jaar geleden onze redding in de oorlogen tegen Frankrijk. Door grote delen land onder water te zetten, kon de vijand niet verder. In het landschap zie je nog vele restanten die je zelf kunt ontdekken met activiteiten, routes en bezoekjes aan vestingsteden, forten en andere bezienswaardigheden.

Spionnenroute

Fort bij ’t Hemeltje

Altijd al in de voetsporen van een spion willen treden?

De spionnenroute voert je over en door het fort met spannende opdrachten. Kraak de code en ontdek het geheim van het fort. De plattegrond met opdrachten is op het fort verkrijgbaar.

 

Kerst Bier Drive Thru

Fort Everdingen

De mooiste bieren van lokale brouwers!

Koop de mooie winterbieren rechtstreeks bij lokale brouwers op zaterdag 19 december tijdens de Kerst Bier Drive Thru op Fort Everdingen. Na de ontvangst van een ‘welkomsdrankje to go’ in kerstsfeer kun je je keuze maken en je kofferbak vullen.

Hajé borrelplank

Hajé Linielanding

Bestel nu de Hajé zakelijke borrelplank

Wil jij collega’s, medewerkers of relaties deze winter verrassen met een borrelplank? Dat kan nu met de borrelplanken van Hajé! De borrelplank uitbreiden met speciaal biertjes, wijn of fris, combineren met een leuke online activiteit of laten bezorgen? Ze vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Collectie Zuiderwaterlinie

Zuiderwaterlinie

Bekijk de digitale database met historische informatie.

Alles wat we weten over de Zuiderwaterlinie is afkomstig uit bronnen die verspreid liggen over heel Europa. Deze informatie brengen we hieronder samen in de Zuiderwaterlinie-collectie, een digitale database met historische informatie. Wil je meer weten over het onderzoek dat naar de Zuiderwaterlinie gedaan wordt?

Blog Romeinse spelletjes

Romeinse Limes

Spelletjes in het Romeinse Rijk

Wat deden de Romeinen eigenlijk als ze tijd te over hadden? Door kou of regen opgesloten zaten in de wachttoren langs de Limes? Net als wij, een spelletje

Kleurplaat kasteel met ridder en jonkvrouw

Slot Loevestein

Tijd om thuis te kleuren!

Ben je op zoek naar een leuke kleurplaat? Bij Slot Loevestein hebben verschillende ontwerpen voor je klaarstaan. Je download ze via hun website. Op zoek naar meer uitdaging? Download dan het doolhof en help Hugo ontsnappen.

Speel- en bunkerpark in de natuur

Groede Podium

Kom buitenspelen!

Gelukkig kunnen we lekker naar buiten. Op zoek naar een leuke plek voor jong en oud? Het Speel- en bunkerpark is iedere dag vrij toegankelijk bij daglicht, dus je bent van harte welkom! Tot gauw?