Winteractiviteiten

Helaas zijn onze forten in een lockdown en moeten we de deuren sluiten t/m 14 januari 2022. Toch zijn er in de winterperiode nog genoeg leuke winterse uitjes te plannen op de forten, in vestingsteden, kastelen of bunkers van de waterlinies in Nederland. Haal een frisse neus met een wandeling of stap op de fiets voor een fortentocht. Boek een online escape game, maak een fortenpuzzel, speel de waterliniequiz en bekijk wat je nog meer allemaal thuis kunt doen.

Hieronder lichten we wat tips uit om de winter te vieren (let op, sommige activiteit zijn voor de lockdown geplaatst, check altijd de openingstijden van het fort waar je heen wilt):

Kerst op Loevestein

Slot Loevestein

Beleef geschiedenis in het echt!

Een kasteel in sfeervolle kerststemming. Dat is Loevestein deze kerstvakantie. Kom in de kerstvakantie van 11 december t/m 9 januari 2022 naar Loevestein en beleef geschiedenis in het echt.

Winterkasteel

Rijkmuseum Muiderslot

Kom de winter vieren!

Bij het Muiderslot kun je van 11 december 2021 t/m 6 maart 2022 het échte winterse leven op een kasteel van vroeger ervaren. De lichtjes branden, de chocomelk is warm en er is van alles te doen en beleven voor jong en oud. Tijdens deze winterperiode zijn er allerlei leuke dingen te doen bij het Muiderslot zoals de creatieve workshop Kids: modern stilleven 12 & 19 december 2021, op 15 & 16 december 2021, een Muiderslot Tasting door de Kasteelkok op 18 december 2021, Winterwandelingen over de vesting Muiderslot op 28 & 30 december 2021 en 4 & 6 januari 2022 en geheel in stijl sluiten we het lastige jaar 2021 af met ‘Snerttours’ op 30 & 31 december

X-mas Ride & Bite

Fort Uitermeer

Autopuzzeltocht & hapjes

Verzamel je vrienden, kleed je auto in kerststijl aan en schrijf je in voor de hilarische X-mas Ride & Bite! Een gezellige autopuzzeltocht met onderweg een driegangen diner. De autopuzzeltocht is op  18, 19 en 29 december (11 en 12 december zijn al volgeboekt) en voert je langs de mooiste straten boordevol kerstlichtjes. De start en finish is bij Fort Uitermeer in Weesp.

Vier de winter met Fien & Teun

Vakantiepark Molenwaard

Fien & Teun Winterdorp

Fien en Teun krijgen van 12 november t/ 9 januari een eigen Winterdorp bij Vakantiepark Molenwaard! Hier kun je schaatsen op een mega grote schaatsbaan van écht ijs, proeven van allerlei winterse lekkernijen  en genieten van leuke activiteiten! Het vakantiepark ligt in gebied Oude Hollandse Waterlinie en de Nieuwe Hollandse Waterlinie , van hier uit kan je mooie uitstapjes maken naar de forten en vestingsteden. Boek deze winter het Sinterklaas arrangement, het Kerst arrangement of het Oud & Nieuw arrangement.

Proef Vroeg Kerstlunch of diner

Restaurant Vroeg

Uitgebreide en feestelijke proeverij

Op eerste en tweede kerstdag kun je bij Restaurant Vroeg in Bunnik genieten van een feestelijke Proef Vroeg Kersteditie. Geniet van een uitgebreide proeverij van verschillende kleine gerechtjes die in verschillende rondes geserveerd zullen worden.

Kaarsverlichte rondleiding met stamppotbuffet

Slot Loevestein

Een bijzondere ervaring

Unieke kans: Kaarsverlichte rondleiding met stamppotbuffet op Slot Loevestein; van maandag 27 december t/m donderdag 30 december 2021. Alleen voor deze avond is het kasteel speciaal verlicht met kaarsen

Museum en Noordzeeaquarium

Fort Kijkduin

Treed in de voetsporen van Napoleon

Vanaf de grote gietijzeren koepel van Fort Kijkduin heb je uitzicht over de duinen, de Noordzee, Texel en de grootste zandplaat van Europa, de Razende Bol. En om helemaal in de sfeer van zee en strand te blijven, is er onder het ondergrondse gangenstelsel van Fort Kijkduin het Noordzeeaquarium gebouwd. Je kunt er verschillende soorten vissen bewonderen zoals de paling, zeebaars, makreel, tarbot, roggen en haaien. Als je meer geïnteresseerd bent in de geschiedenis van het fort kan je ook een kijkje nemen in het museum.

Expositie Hollandse Waterlinies

Fort Vechten | Waterliniemuseum

Bekijk de Hollandse Waterlinies door een 3D-bril

In het waterlinielandschap is van alles te zien, van kleine beestjes tot doorkijkjes en van open landschap tot waterwerken. Wat is het verhaal daarachter? Dit ontdek je tijdens ‘De Hollandse Waterlinies door een andere bril’. In deze reizende tentoonstelling bekijk je de Hollandse Waterlinies door een 3D-bril. Dankzij de begeleidende verhalen leer je de Hollandse Waterlinies nog beter kennen! In het Waterliniemuseum is de expositie te zien t/m 19 december 2021.

Belevingscentrum en theeschenkerij

Fort K'IJK

Kom genieten van deze mooie plek!

In Belevingscentrum Fort K’IJK komen natuur en het strategische landschap in de Stelling van Amsterdam tot leven. Beleef in de weekenden tussen 11:00 en 16:00 hoe de Stelling eerst de mens en later het landschap beschermde. Stemmen van de boswachter en de fortwachter nemen je via de audiotour mee op reis. Verbeelding, projecties, licht en donker laten de unieke architectuur van het fort tot zijn recht komen.

Slapen op Fort Vuren

Fort Vuren

Unieke en luxe overnachtingsmogelijkheid!

Fort Vuren is een unieke en luxe overnachtingsmogelijkheid binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook in de winter is het prachtig in de omgeving van Vuren en het nabij gelegen Fort Asperen! Dus boek snel een kamer en geniet!

Natuurhuisje in de Beemster

Fort bij Spijkerboor

Genieten van de natuur, rust en historie!

Bij Kloeke bij Fort Spijkerboor een bijzondere plek om vakantie te vieren in eigen land. Bijzonder is het zeker! Deze plek is waar je heerlijk kunt genieten van de natuur, rust en historie. Bij Kloeke bestaat uit twee aparte vakantiewoningen onder één dak op het forteiland bij Fort bij Spijkerboor.

Bekroond bier te koop in Everdingen

Fort Everdingen

Fortbrouwerij Duits & Lauret

Fort Everdingen is de imposante, stoere thuishaven van brouwerij Duits&Lauret. De brouwers serveren hier hun bier aan bezoekers en bieden daarnaast kleine hapjes aan. Het proeflokaal bevindt zich in een van de genieloodsen op het terrein, direct naast het torenfort, en wordt door een glazen tussenwand gescheiden van de brouwinstallatie.

Stadsmuseum Grave

Vesting Grave

Kom kijken, lezen, spelen en voelen

Kom met de kids naar het vernieuwde Stadsmuseum Grave in de Hampoort. Het museum in Vesting Grave belicht het Graafs cultureel erfgoed. Bezoek deze vakantie Hét Graafse centrum voor cultuur en historie, in een UNESCO monument! (Toegang kinderen gratis)

Recreëren in Polder Blokhoven

Polder Blokhoven

Heerlijk fietsen en wandelen

Vlakbij Fort Honswijk vind je het waterbergingsgebied polder Blokhoven. Het gebied is ingericht voor recreatie: er zijn wandelpaden, bankjes, een trekpontje, een 80 meter lang vlonderpad en kanosteigers. Een informatietafel over waterberging, vispassages en de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vertelt de bezoekers het verhaal over deze bijzondere plek.

Foto-tentoonstelling Hembrug Museum

Hembrugterrein

Ontdek het geheim van Holland

Het Hembrug Museum is gevestigd in twee transformatorhuisjes op het Hembrugterrein in Zaandam en vertelt over de rijke geschiedenis van de wapen- en munitiefabriek die op Hembrug stond. In tijden van gespannen wereldverhoudingen was de fabriek de grootste werkgever in de Zaanstreek en het hart van de Stelling van Amsterdam. De presentatie is openbaar toegankelijk en dagelijks gratis te bezichtigen. Wandel langs de openbare foto-tentoonstelling ‘Schot in de Roos‘ .

Buitenexpositie Nieuwe Hollandse Waterlinie

Fort Honswijk

Gratis te bezoeken

Bij  Fort Honswijk kun je tussen zonsopkomst en zonsondergang gewoon lekker wandelen op het fortterrein. Je kan er zelf koffie of thee pakken en (gratis) de buiten expositie Stelling van Honswijk bezoeken. Voor kids is er een leuke en leerzame speurtocht. Ook kan je hier een online puzzel maken van het poortgebouw van Fort Honswijk.

 

Wellness & hotel en restaurants

Fort Resort Beemster

De mooiste wellness van Nederland

Fort Resort Beemster is een luxe eco-chic wellness resort. Gevestigd in het UNESCO monument Fort aan de Nekkerweg. Het fort waar vroeger soldaten gevestigd zaten, is nu omgetoverd tot een unieke Spa & Wellness met bijzondere baden en sauna’s zoals een kelosauna. Een CO-2 neutraal hotel met 16 luxe kamers & suites. Twee restaurants; het Poterne restaurant en het wellness restaurant.

Speel- en bunkerpark in de natuur

Groede Podium

Kom buitenspelen!

Groede Podium is een speel- en bunkerpark middenin de Groese Polders. Dit voormalige bunkerpark was in de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de Atlantikwall. Ontdek de historie van dit park en kom lekker buiten spelen. Speelkubussen, klimtorens, een labyrint, een waterspeeltuin en nog veel meer zorgen voor volop speelplezier. In het park zijn ook verschillende dieren zoals pauwen, geitjes, konijnen en bijzondere schapenrassen. De horeca is in het weekend en tijdens feestdagen geopend voor een lunch of voor een lekker tussendoortje.

Kunstfort

Fort bij Vijfhuizen

Beleef kunst, cultuur en natuur in één

Het Kunstfort is een plek waar ruimte, tijd en beeld in el­kaar grijpen. De pro­gram­me­ring is ge­ïn­spi­reerd op sci­en­ce­fic­tion – kun­ste­naars scheppen al­ter­na­tieve re­a­li­teiten en be­vragen be­staande sys­temen. Te­rug­ke­rende the­ma’s zijn: kli­maat en land­schap, grens­po­li­tiek en ver­de­di­gings­mo­dellen, tech­no­logie en ri­tueel, dystopie en apo­ca­lyps.

Water, aarde, lucht en vuur

Fort Pannerden

Trotseer de elementen!

Kom naar Fort Pannerden middenin het rivierlandschap, en trotseer water, aarde, lucht en vuur. Al 150 jaar strijdt het fort met deze elementen. Kies een van de interactieve programma’s en ga op ontdekking. Wil je iets actiefs en avontuurlijks, of juist heel relaxed? Binnen of buiten? Je vindt een schat aan spannende verhalen en belevingen! Je kunt gratis terecht met de Museumkaart.

Italiaanse wijnen, olijfolie en balsamico

Fort aan de Liebrug | Casa Fortezza

Eigen Italiaanse import wijnen

In het wijn & Proeflokaal maakt u kennis met bijzondere Italiaanse wijnen, olijfolie en aceto balsamico. Verwen jezelf met heerlijke winterproducten en ga aan de slag in je keuken en…drink er een mooi glas wijn bij. Casa Fortezza is vrijdagmiddag en zaterdagmiddag geopend.

Restaurant Grebbelounge & Soldatenpad

Fort aan de Buursteeg

Het pad ligt iedere dag voor kinderen klaar!

De 8 Houten Soldaten van het Fort aan de Buursteeg vinden hun fort de mooiste plek die ze kennen. Je kunt er leren over de Grebbelinie, dieren zien, voetballen, vuurtjes maken, mooie bomen zien en nog veel meer. De acht soldaten zoeken versterking. Doorloop de trainingen van het fortepad en wordt ook dappere soldaat van het fort!  Het restaurant Grebbelounge is een restaurant waar je lekker kunt genieten buiten op het terras of in het warme en gezellige restaurant.

Luchtoorlog- en Verzetsmuseum

Fort bij Aalsmeer

Leren niet te vergeten en niet vergeten te leren

Op Fort bij Aalsmeer vind je het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum van de Stichting CRASH 1940-1945. In het museum worden verhalen verteld over vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortten. Ze zijn iedere zaterdag en 2e zondag van de maand van 10:30 – 16:30 geopend.

Woensdag openstellingen

Fort bij Edam

Het best bewaarde fort in de Stelling van Amsterdam

Het Fort bij Edam is een van de best bewaard gebleven forten van de Stelling van Amsterdam, gelegen in de uiterste noordoosthoek van deze verdedigingslinie. In het fort zijn verschillende ruimtes ingericht zoals het er honderd jaar geleden uit moet hebben gezien. In november en december is het fort elke woensdag open van 10.30- 15.00

Beleefroute

Werk aan de Groeneweg

Doe de beleefroute over het terrein

Als je door de historische loopgraven van Werk aan de Groeneweg loopt ga je terug in de tijd. Het verdedigingswerk heeft nog helemaal haar oorspronkelijke vorm. Een deel van de vijftig betonnen groepsschuilplaatsen kan je dan ook van binnen bekijken. Via een beleefroute over het terrein, dat dagelijks opengesteld is, kom je alles te weten over de geschiedenis.

VR Escapegames

Fort Markenbinnen

Boek nu jouw virtuele avontuur

FORTtreffelijk is de nieuwe aanbieder van Ubisoft escapegames! Ze beschikken op dit moment over 4 award-winning VR escapegames:  Assassins Creed: Escape the Lost Pyramid, Assassins Creed: Beyond Medusas Gates, Assassins Creed: Prince of Persia the Dagger of Time en Huxley2. De games variëren van moeilijkheidsgraad 2/5 tot 4/5, leuk voor een beginnende speler en een meer ervaren speler dus! De games speel je in een team van 2 (, 3) of 4 personen en zijn te spelen vanaf 14 jaar.

Fortensafari

Hollandse Waterlinies

Naar welke schatten ga jij op zoek?

Ga met kinderen op fortensafari en beleef een spannend avontuur waarbij je de meest bijzondere plekken in de Hollandse Waterlinies ontdekt. Voor de fortensafari is een speciale speurkaart ontwikkeld vol planten, vogels, zoogdieren, kriebelbeestjes, amfibiën en reptielen.

Geofort

Fort bij de Nieuwe Steeg

Waar alles om de aarde draait

Op dit spannende forteiland draait alles om de aarde! Stap in een lift die zich dwars door de aardbodem boort, raak gedesoriënteerd in de ondergrondse gang, vind je weg als een zalm door het doolhof, schep landschappen in de interactieve zandbak en ervaar Nederland in duizend miljard Minecraft blokjes.

Escape game Fort K

Fort Kudelstaart

Unieke cultureel-historisch spel

Het geheimzinnige genootschap ‘Activae Aqua Alsmare’ heeft Fort bij Kudelstaart gekraakt om onderzoek te doen naar het bijzondere water dat eronder ligt opgeslagen. Ga in 1 of 2 teams de uitdaging aan om het fort binnen te dringen en meer over dit genootschap te weten te komen. Welk team lukt het als eerst om binnen 75 minuten het genootschap te infiltreren? Al spelende leer je over de functie van het fort, over de Stelling van Amsterdam en over de kracht en het nut van water.

LF Waterlinieroute

Fietsen langs forten, vestingen en waterfronten

Drie historische waterlinies, één mooie route

Het jaar is natuurlijk nog niet afgelopen, maar het echte fietsseizoen is wel voorbij. Al zijn er altijd liefhebbers die het hele jaar door blijven fietsen. De LF Waterlinieroute is 410 km lang en gaat van Edam naar Bergen op Zoom: langs de Stelling van Amsterdam, via de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie.

Bezoek een vestingstad

Oude Hollandse Waterlinie

Schatbewaarder van Holland

De Oude Hollandse Waterlinie was bijna 350 jaar geleden onze redding in de oorlogen tegen Frankrijk. Door grote delen land onder water te zetten, kon de vijand niet verder. In het landschap zie je nog vele restanten die je zelf kunt ontdekken met activiteiten, routes en bezoekjes aan vestingsteden, forten en andere bezienswaardigheden.

Nederlands Vestingmuseum

Vesting Naarden

Bolwerk van Geschiedenis

Het Nederlands Vestingmuseum is gevestigd op bastion Turfpoort in Naarden, één van de zes bastions waar de vestingstad haar typerende stervorm aan ontleent. Deze erfgoedlocatie uit de 17e eeuw bevindt zich nog grotendeels in haar oorspronkelijke staat en geeft een goed inzicht hoe de vesting functioneerde als verdedigingswerk. Op het buitenterrein kun je rondlopen is een parkachtige omgeving en genieten van het fraaie uitzicht over de vestingwerken. In de kanonkelders van de kazematten zijn de exposities van het museum.

Autopuzzeltochten

Forten en Vestingsteden

Rijd langs de mooiste plekjes

Rijd met een roadbook en opdrachten langs een aantal van de stoerste forten met de Nieuwe Hollandse Waterlinie route, doe de Utrechtse Vecht route en bezoek onderweg het Vestingstadje Muiden en Fort Uitermeer in Weesp.  Met de Groene Hart Route kom je langs het Vesting dorpje Nieuwpoort met prachtige historische gebouwen en ga terug naar Romeinse tijden bij Castellum Hoge Woerd.

Paviljoen Uit&Meer

Fort Uitermeer

Geniet van het uitzicht op de Vecht

Paviljoen Uit & Meer is het restaurant van Fort Uitermeer. Het is prachtig gelegen aan de rivier de Vecht met een ruim terras en zeer sfeervol ingericht. Naast heerlijk eten, zit je hier ook geweldig voor een gezellige borrel.

Exposities

Kunstfort bij Vijfhuizen

Kunst, erf­goed en na­tuur in één

In Kunstfort bij Vijfhuizen is een bijzondere installatie te zien; gemaakt voor deze ruimte, een set vol herinneringen, of een reeks spannende gebaren – restanten van de performance Fire for Water van de kunstenaar MPA.  Daarnaast er is een nieuwe so­lo­ten­toon­stel­ling “All But War Is Si­mu­la­tion” een indrukwekkende video-installatie over de rol van beeldcultuur en media in de representatie van geweld door Bosnisch-Nederlandse kunstenaar Milos Trakilovic.

Pampus winkel

Vesting Muiden

Pampus aan de Wal

Dé plek in Muiden voor al je wijnen, kazen, borrelhappen, eilandsoepen en overige lekkernijen. Dit jaar nóg korter en krachtiger, de deuren openen van 23 november tot en met oudjaarsdag. Precies de juiste timing voor je inkopen voor de feestelijke donkere dagen dus! Of kom langs een stel een (kerst)pakketje samen met je favoriete producten uit de winkel… De Pampus Winkel is doordeweeks geopend van 10.00 – 18.00u en op zaterdag tot 17.00

Steppen in Vesting Naarden

Vesting Naarden

Kom steppen en bunkeren in Naarden!

Met Bunkeren leer je door het scannen van QR-codes meer over de militaire schuilplaatsen die om de Vestingstad Naarden liggen. Bunkeren is een leuke speurtocht die je kunt uitbreiden met een vragenlijst om je kennis te vergroten. Bunkeren is een leuk familie uitje in een prachtige omgeving voor jong en oud. Een junior step huur je al voor €7,50 maar je kunt de tocht van ongeveer 4 km ook wandelen.

Spa & Wellness

Fort Resort Beemster

Ontspannen en culinair genieten

Geniet tijdens de kerstvakantie tussen 24 december t/m 9 januari van een feestelijke ontspannen arrangement met toegang alle unieke Spa & Wellness faciliteiten bij Fort Resort Beemster. Kies voor het Culinaire kerst Arrangement met een gastronomisch 2 gangen verrassingslunch of het Ontspannen Kerst Arrangement met Chocolade hammam of bodywrap met goud van 50 minuten.

Cruquius Concerten

Kunstfort bij Vijfhuizen

Na 15 jaar Cruquius Concerten verhuist het kamermuziekpodium van de Haarlemmermeer in verband met de verbouwing van Cruquius Museum naar het Kunstfort bij Vijfhuizen. Zowel pers als publiek zijn enthousiast over het programma, de keuze van topmusici en de akoestiek op locatie. De interactie tussen publiek en musici maakt ieder concert weer tot een bijzondere ervaring.

Plofhuis Kerstuitje

Fort Uitermeer

Teambuilding tijdens je kerstuitje

Kom gezellig met je collega’s of relaties naar het sfeervolle Fort bij Uitermeer in Weesp. Sluit het jaar af met het complete Plofhuis Kerstuitje. We ontvangen jullie met een lekker glaasje schnapps en een kerst-bonbon en vertellen meer over deze bijzondere locaties. Vervolgens gaan jullie allerlei hilarische teambuilding-kerst-activiteiten doen in teams (in competitievorm). We sluiten af met een gezellige borrel met heerlijke hapjes. Uiteraard is het Plofhuis helemaal in kerstsferen. Te boeken van 20 – 60 personen in december, vanaf € 75,- per persoon.

Spionnenroute voor kids

Fort bij ’t Hemeltje

Altijd al in de voetsporen van een spion willen treden?

De spionnenroute voert je over en door het fort met spannende opdrachten. Kraak de code en ontdek het geheim van het fort. De plattegrond met opdrachten is op het fort verkrijgbaar.

 

Familie speurtocht

Fort Uitermeer

Ga op ontdekkingstocht

De route die je gaat lopen wordt gemeld in opdrachten. Bijvoorbeeld “los deze rebus op om naar het volgende punt te gaan”. Bij elk punt ga je op zoek naar een foto die je in de speurtocht vindt. Zoals de vlaggenstokhouder op één van de oude munitiewerkplaatsen (plofhuisjes). Sluit de speurtocht af met een lekker hapje en drankje bij Paviljoen Uit & Meer aan de Vecht.

Online puzzelen

Online activiteit

Welk fort bouw jij in elkaar?

Bewezen: Puzzelen is leuk en goed voor je mentale gezondheid! Regelmatig verschijnt op de forten.nl een nieuwe online puzzel: van een fort, vestingstad of bunker.

Forten van Boven Online

Online activiteit

Een verrassend perspectief op Nederland

De beleving van onze omgeving vanaf de grond verschilt volkomen met een blik vanuit de lucht. Het verrassende perspectief op Nederland van bovenaf toont een uniek door de mens ingericht landschap met veel water. En verdedigingswerken in dat oeroude polderlandschap, worden vanaf hoogte pas goed zichtbaar en inzichtelijk. Vanuit een vliegtuig zie je hun bijzondere vormen en hun strategische ligging. In Forten van Boven online ontdek je de diversiteit aan geometrische stervormen van 17de-eeuwse vestingsteden en de bladvormige grondvormen van 19de-eeuwse forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Online Atlantikwall bunker puzzel

Online activiteit

Ouderwets puzzelplezier

Puzzelen is goed voor je hersenen. Volgens neuropsycholoog Erik Scherder helpt puzzelen om de hersenen actief te houden. Er wordt een beroep gedaan op de ruimtelijke informatiebewerking en is het goed voor het geheugen. “Past het stukje nou daar of daar? Je bent daadwerkelijk aan het trainen.”. Natuurlijk doet bezoekatlantikwall.nl mee met de puzzeltrend en dus kan je bij ons elke week een nieuwe puzzel maken van een bunker uit de Atlantikwall.

Gratis Online Escape game

Fort Kijkduin | Online activiteit

Speel de gratis Escape game

Ga op stap met gids Marcel en los de game vol raadsels, puzzels en valstrikken op! Deze game wordt gratis aangeboden namens de Escaperoom Egmond en Marco van Ammers. Vrijwillige donaties zijn mogelijk na afloop van de game.

Video’s over Romeinse Castellum

Castellum Hoge Woerd | Online activiteit

Leer over de Romeinse tijd

Erik Graafstal, conservator van Castellum Hoge Woerd, maakte een serie korte filmpjes over de Romeinse tijd en het castellum ten tijde van corona. Ze zijn te vinden via YouTube en de Facebook-pagina van Castellum Hoge Woerd.

Stelling van Amsterdam Kids

Stelling van Amsterdam | Online activiteit

Knutsel en kleuropdrachten voor kinderen

Op de creatieve pagina van de Stelling van Amsterdam zijn verschillende spellen te vinden, je kunt een masker maken en ook mooie kleurplaten vinden.

Documentaire over de Zuiderwaterlinie

Zuiderwaterlinie | Online activiteit

Genieten van de bijzondere verhalen

Historie, cultuur en natuur gecombineerd in prachtige beelden, dat is de Zuiderwaterlinie documentaire. In vijf afleveringen reisden Björn van der Doelen en Imme Steinmann door vestingsteden van de waterlinie. Onderweg gingen ze samen met de bewoners op pad om de historie en de cultuur van onze provincie te ontdekken. Hun conclusie? “De Zuiderwaterlinie leeft meer dan ooit. En ondanks dat de kanonnen niet meer bulderen, is het hier verre van stil.” Bekijk het zelf!

Kids & knutselen

Online activiteit

Maak een sponsboot, bellenblaashart & lantaarn

Forten.nl heeft drie leuke knutselopdrachten voor de kinderen op een rij gezet. Maak de sponsboot AHOY, zodat in bad of onder de douche gaan nog leuker wordt. Maak je eigen bellenblaas in de vorm van een hart. Of creëer je eigen lantaarntje voor in de tuin van een oud blik. De gaatjes geven een betoverend effect als je het waxinelichtje aansteekt!

Collectie Zuiderwaterlinie

Zuiderwaterlinie | Online Activiteit

Bekijk de digitale database met historische informatie

Alles wat we weten over de Zuiderwaterlinie is afkomstig uit bronnen die verspreid liggen over heel Europa. Deze informatie brengen we hieronder samen in de Zuiderwaterlinie-collectie, een digitale database met historische informatie. Wil je meer weten over het onderzoek dat naar de Zuiderwaterlinie gedaan wordt?

Blog Romeinse spelletjes

Romeinse Limes

Spelletjes in het Romeinse Rijk

Wat deden de Romeinen eigenlijk als ze tijd te over hadden? Door kou of regen opgesloten zaten in de wachttoren langs de Limes? Net als wij, een spelletje

Kleurplaat kasteel met ridder en jonkvrouw

Slot Loevestein

Tijd om thuis te kleuren!

Ben je op zoek naar een leuke kleurplaat? Bij Slot Loevestein hebben verschillende ontwerpen voor je klaarstaan. Je download ze via hun website. Op zoek naar meer uitdaging? Download dan het doolhof en help Hugo ontsnappen.

Podcasts over de waterlinie

Online Activiteit

Ontspannen met een podcast

Geniet op de fiets, in de trein, tijdens het autorijden of chillend op de bank met de beste en meest inspirerende podcasts. Podcast luisteren? We hebben een overzicht van de beste en de leukste Nederlandse podcasts die je meer vertellen over de waterlinies, forten, vestingsteden en bunkers.

Digitaal magazine

Neder-Germaanse Limes

Een special om lekker lang van te genieten

Ter ere van de viering van het nieuwe UNESCO Werelderfgoed en in het kader van de Maand van de Geschiedenis verscheen een gevulde digitale special i.s.m. het Historisch Nieuwsblad. Een keur aan auteurs schreef prachtige verhalen, die de Limes belichten vanuit tal van verschillende invalshoeken.