Winteractiviteiten

Plan een dagje uit deze winter! Ook in de winter zijn er genoeg leuke en avontuurlijke uitjes te plannen op de forten, in vestingsteden, kastelen of bunkers van de waterlinies in Nederland. Het zijn historische plekken die leuk zijn om met vrienden, familie en kinderen te bezoeken. Ze zijn spannend en er valt een hoop te ontdekken bij het ronddwalen door het fort, bunker, kasteel of vestingstad.

Ga op pad | Ben je in het bezit van een Museumkaart of een VriendenLoterij VIP-kaart? Dan kun je bij een groot aantal forten en waterlinies met KORTING of zelfs GRATIS de musea ontdekken.

Dagje thuis | Blijf je een dagje thuis, ga dan lekker puzzelen;  leuk èn goed voor je hersenen. Ga lekker aan de slag met een online puzzel! Of ontspan chillend op de bank met de beste en meest inspirerende podcasts over de waterlinies, forten, vestingsteden en bunkers.

Boeken, vlogs en blogs | Verschillende bloggers, vloggers en fotografen delen hun mooiste ervaringen en geven je er-op-uit tips voor jong en oud. De leukste foto’s, vlogs of blogs over vestingsteden, bunkers en  forten hebben wij voor je op een rijtje gezet. Ook er zijn genoeg boeiende boeken over forten, vestingsteden, waterlinies en historie van ons militaire erfgoed.

Bekijk hieronder de leukste activiteiten tijdens de winter om te doen:

Autopuzzeltocht van Puzzeltuitje

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Beantwoord vragen, los puzzels op en ga op zoek naar de foto's van de auto bingo.

Ontdek de forten tussen Gorinchem en Vianen vanuit de auto met de familie bij deze puzzelrit. Rijd langs de stoere forten met de Nieuwe Hollandse Waterlinie autopuzzeltocht. Een route boordevol historie, maar ook prachtige natuur en kleine verstopte weggetjes. De Nieuwe Hollandse Waterlinie route gaat slechts langs een deel van dit bijzondere UNESCO Werelderfgoed. Op je route passeer je een kleine 10 forten over zo’n 50 kilometer, terwijl de waterlinie zelf zo’n 85 kilometer volgt. Maar met deze autospeurtocht krijg je absoluut een goede indruk van dit geniale idee om Nederland te beschermen tegen de vijand.

Glasornamentenroute met gids

Vesting Leerdam

Wandel mee met stadsgids langs de glasornamenten in Leerdam

Wandel jij met onze stadsgids mee langs de glasornamenten in Leerdam? Ga op pad als de avond valt en ontdek de verlichte glasornamenten aan de gevels in de binnenstad. Je kunt iedere derde vrijdag van de maand meewandelen. De avondwandelingen vinden plaats op de volgende datums: vrijdag 19 januari, vrijdag 16 februari en vrijdag 15 maart.

Belevingscentrum en theeschenkerij

Fort K'IJK

Kom genieten van deze mooie plek!

In Belevingscentrum Fort K’IJK komen natuur en het strategische landschap in de Stelling van Amsterdam tot leven. Beleef hoe de Stelling eerst de mens en later het landschap beschermde. Stemmen van de boswachter en de fortwachter nemen je via de audiotour mee op reis. Verbeelding, projecties, licht en donker laten de unieke architectuur van het fort tot zijn recht komen. In de poterne, het centrale deel van het fort, kunt u genieten van een kop koffie of thee. De vriendelijke warme en lichte ruimte is in Scandinavische stijl ingericht en er zijn verschillende tafels en lage zitjes om uit te kiezen.  Openingstijden Belevingscentrum (audiotour) & Theehuis Fort K’IJK & Uitkijkpunt: Donderdag t/m zondag van 11.00-16.00 uur.

Slapen op Fort Vuren

Fort Vuren

Unieke en luxe overnachtingsmogelijkheid!

Zoek je een mooie locatie om te overnachten in eigen land? Dan bent je bij Fort Vuren, gelegen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, aan het juiste adres! Het historische torenfort uit 1845 is namelijk voorzien van verschillende soorten accommodaties waar je kunt verblijven, van hotelkamers tot kampeerplaatsen, er is voor ieder wat wils!

Natuurhuisje in de Beemster

Fort bij Spijkerboor

Genieten van de natuur, rust en historie!

Bij Kloeke bij Fort Spijkerboor een bijzondere plek om vakantie te vieren in eigen land. Bijzonder is het zeker! Deze plek is waar je heerlijk kunt genieten van de natuur, rust en historie. Bij Kloeke bestaat uit twee aparte vakantiewoningen onder één dak op het forteiland bij Fort bij Spijkerboor.

Bekroond bier te koop in Everdingen

Fort Everdingen

Fortbrouwerij Duits & Lauret

Fort Everdingen is de imposante, stoere thuishaven van brouwerij Duits&Lauret. De brouwers serveren hier hun bier aan bezoekers en bieden daarnaast kleine hapjes aan. Het proeflokaal bevindt zich in een van de genieloodsen op het terrein, direct naast het torenfort, en wordt door een glazen tussenwand gescheiden van de brouwinstallatie.

Stadsmuseum Grave

Vesting Grave

Kom kijken, lezen, spelen en voelen

Kom met kids naar het Stadsmuseum Grave in de Hampoort. Het museum in Vesting Grave belicht het Graafs cultureel erfgoed. Bezoek deze winter Hét Graafse centrum voor cultuur en historie, in een UNESCO monument! (Toegang kinderen gratis)

Kom overnachten in de luxe B&B

Fort Bakkerskil

Verken de Vestingdriehoek

Kom overnachten in de luxe B&B op Fort Bakkerskil. In Remise A en B kan je met het hele gezin terecht, daarnaast zijn er vier 2-persoonskamers. In de omgeving kan je de Vestingdriehoek en de Biesbosch verkennen. Boek snel een kamer

Recreëren in Polder Blokhoven

Polder Blokhoven

Heerlijk fietsen en wandelen

Vlakbij Fort Honswijk vind je het waterbergingsgebied polder Blokhoven. Het gebied is ingericht voor recreatie: er zijn wandelpaden, bankjes, een trekpontje, een 80 meter lang vlonderpad en kanosteigers. Een informatietafel over waterberging, vispassages en de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vertelt de bezoekers het verhaal over deze bijzondere plek.

Buitenexpositie Nieuwe Hollandse Waterlinie

Fort Honswijk

Gratis te bezoeken

Bij  Fort Honswijk kun je tussen zonsopkomst en zonsondergang gewoon lekker wandelen op het fortterrein. Je kan er zelf koffie of thee pakken en (gratis) de buiten expositie Stelling van Honswijk bezoeken. Voor kids is er een leuke en leerzame speurtocht. Ook kan je hier een online puzzel maken van het poortgebouw van Fort Honswijk.

 

FORTtreffelijk

Fort Marken-Binnen

Spannende activiteiten voor binnen en buiten

Een leuk dagje uit, spannende escaperoom, actief potje lasergamen, een rondleiding door ons bijzondere fort of een andere activiteit… bij FORTtreffelijk is het mogelijk. Voor zakelijke events, particuliere feesten en ook kinderfeestjes. Kies en boek nu één van de activiteiten voor volwassenen van jouw keuze en we zien je snel op het Fort bij Markenbinnen, Noord-Holland!

Wellness & hotel en restaurants

Fort Resort Beemster

De mooiste wellness van Nederland

Fort Resort Beemster is een luxe eco-chic wellness resort. Gevestigd in het UNESCO monument Fort aan de Nekkerweg. Het fort waar vroeger soldaten gevestigd zaten, is nu omgetoverd tot een unieke Spa & Wellness met bijzondere baden en sauna’s zoals een kelosauna. Een CO-2 neutraal hotel met 16 luxe kamers & suites. Twee restaurants; het Poterne restaurant en het wellness restaurant.

Speel- en bunkerpark in de natuur

Groede Podium

Kom buitenspelen!

Groede Podium is een speel- en bunkerpark middenin de Groese Polders. Dit voormalige bunkerpark was in de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de Atlantikwall. Ontdek de historie van dit park en kom lekker buiten spelen. Speelkubussen, klimtorens, een labyrint, een waterspeeltuin en nog veel meer zorgen voor volop speelplezier. In het park zijn ook verschillende dieren zoals pauwen, geitjes, konijnen en bijzondere schapenrassen. De horeca is in het weekend en tijdens feestdagen geopend voor een lunch of voor een lekker tussendoortje.

Nederlands Vestingmuseum

Vesting Naarden

Bolwerk van Geschiedenis

Ontsnap aan de winterblues in het Vestingmuseum. Het museum is betoverend versierd voor de donkere dagen van het jaar. Verwen jezelf met een bezoek aan onze nieuwe tentoonstelling ‘Naarden ontzet! Holland gered?’ en geniet van een gratis kop koffie, thee of warme chocolademelk. Geen tijd voor het museum? Geen zorgen! Je bent ook van harte welkom in ons gezellige museumcafé zonder een museumticket. Koop gewoon een kop koffie en laat je meevoeren door de feestelijke sfeer. Kom langs, deel de warmte en ontdek de magie van het Vestingmuseum tijdens de feestdagen.

Kunstfort

Fort bij Vijfhuizen

Beleef kunst, cultuur en natuur in één

Beleef kunst, cultuur en natuur in één dit najaar op Kunstfort bij Vijfhuizen. De bui­ten­ruimte van het fort is da­ge­lijks gratis toe­gan­ke­lijk en de bin­nen­ruimte van het fort van don­derdag tot en met zondag, van 13:00u – 17:00u.

Italiaanse wijnen, olijfolie en balsamico

Fort aan de Liebrug | Casa Fortezza

Eigen Italiaanse import wijnen

In het wijn & Proeflokaal maakt u kennis met bijzondere Italiaanse wijnen, olijfolie en aceto balsamico. Verwen jezelf met heerlijke winterproducten en ga aan de slag in je keuken en…drink er een mooi glas wijn bij. Casa Fortezza is op zaterdag van 13:00 tot 17:00 geopend.

Restaurant Grebbelounge & Soldatenpad

Fort aan de Buursteeg

Het pad ligt iedere dag voor kinderen klaar!

De 8 Houten Soldaten van het Fort aan de Buursteeg vinden hun fort de mooiste plek die ze kennen. Je kunt er leren over de Grebbelinie, dieren zien, voetballen, vuurtjes maken, mooie bomen zien en nog veel meer. De acht soldaten zoeken versterking. Doorloop de trainingen van het fortenpad en wordt ook dappere soldaat van het fort!  De Grebbelounge is een restaurant waar je lekker kunt genieten buiten op het terras of in het warme en gezellige restaurant.

Luchtoorlog- en Verzetsmuseum

Fort bij Aalsmeer

Leren niet te vergeten en niet vergeten te leren

Op Fort bij Aalsmeer vind je het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum van de Stichting CRASH 1940-1945. In het museum worden verhalen verteld over vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortten. Ze zijn iedere zaterdag en 2e zondag van de maand van 10:30 – 16:30 geopend.

Woensdag openstellingen

Fort bij Edam

Het best bewaarde fort in de Stelling van Amsterdam

Het Fort bij Edam is een van de best bewaard gebleven forten van de Stelling van Amsterdam, gelegen in de uiterste noordoosthoek van deze verdedigingslinie. In het fort zijn verschillende ruimtes ingericht zoals het er honderd jaar geleden uit moet hebben gezien. In november en december is het fort elke woensdag open van 10.30 tot 15.00

Beleefroute

Werk aan de Groeneweg

Doe de beleefroute over het terrein

Als je door de historische loopgraven van Werk aan de Groeneweg loopt ga je terug in de tijd. Het verdedigingswerk heeft nog helemaal haar oorspronkelijke vorm. Een deel van de vijftig betonnen groepsschuilplaatsen kan je dan ook van binnen bekijken. Via een beleefroute over het terrein, dat dagelijks opengesteld is, kom je alles te weten over de geschiedenis.

GPS-escapetocht ‘Save the Fort’

Fort Markenbinnen

Boek nu jouw virtuele avontuur

In het fort is een bom gevonden… Na bericht van de mysterieuze hacker Mysterio is het aan jullie om het fort op tijd te redden! Bemand met een iPad moeten jullie allerlei raadsel oplossen buiten, rondom het historische fort. De escapetocht is te boeken voor volwassenen voor bijvoorbeeld een familie-uitje of bedrijfsuitje, en is ook aan te passen naar ’tienerstand’ (14+)! Ze bieden daarnaast  nog meer te gekke activiteiten aan voor zowel kinderen als volwassenen, zoals Lasergamen, Escaperoom, Virtual Reality Lasergamen, Vuurdoop en nog veel meer.

Fortensafari

Hollandse Waterlinies

Naar welke schatten ga jij op zoek?

Ga met kinderen op fortensafari en beleef een spannend avontuur waarbij je de meest bijzondere plekken in de Hollandse Waterlinies ontdekt. Voor de fortensafari is een speciale speurkaart ontwikkeld vol planten, vogels, zoogdieren, kriebelbeestjes, amfibiën en reptielen.

Geofort

Fort bij de Nieuwe Steeg

Waar alles om de aarde draait

Op dit spannende forteiland draait alles om de aarde! Stap in een lift die zich dwars door de aardbodem boort, raak gedesoriënteerd in de ondergrondse gang, vind je weg als een zalm door het doolhof, schep landschappen in de interactieve zandbak en ervaar Nederland in duizend miljard Minecraft blokjes.

Waterliniemuseum

Fort bij Vechten

Ontdek de kracht van water in het Waterliniemuseum!

Bezoek deze winter het Waterliniemuseum Fort bij Vechten. Een unieke plek waar twee werelderfgoederen samenkomen, de Romeinse Limes en de Hollandse Waterlinies. Het museum is de ideale plek als je meer te weten wilt komen over water, forten, natuur, geschiedenis en oorlog. Deze kerstvakantie word je  uitgenodigd voor een ontdekkingsreis die zowel jong als oud zal betoveren. Duik in de wereld van de “Romeinen Doe Expo: Het Dagboek van Nurdius Maximus”, waar kinderen tussen 7 en 12 jaar een speelse en educatieve ervaring beleven, geïnspireerd door de populaire boekenreeks van Tim Collins. Verwacht interactieve ontdekkingen, lachwekkende leermomenten en een reis terug in de tijd.

LF Waterlinieroute

Fietsen langs forten, vestingen en waterfronten

Drie historische waterlinies, één mooie route

Het jaar is natuurlijk nog niet afgelopen, maar het echte fietsseizoen is wel voorbij. Al zijn er altijd liefhebbers die het hele jaar door blijven fietsen. De LF Waterlinieroute is 410 km lang en gaat van Edam naar Bergen op Zoom: langs de Stelling van Amsterdam, via de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie.

Vesting Adventure

Vesting Naarden

De Outdoor belevenis in Naarden!

Ontdek de Hollandse Waterlinie, Naardermeer en Vesting Naarden met een culturele fiets, mountainbike, Step, wandel of speurtocht. Tevens verhuur van mountainbike en GPS.

Escaperoom in Muiden

Fort C

Ontrafel het mysterie van De Cryptograaf

Een oud fort, een geheime kamer, een mysterieus object. Dit object was waarschijnlijk van De Cryptograaf. Wie was hij en wat is dit apparaat? Kom langs en ontdek… De Cryptograaf is een escaperoom, waar het doel niet is om te ontsnappen, maar om het mysterie van De Cryptograaf te ontrafelen. Dit doe je door lastige en unieke digitale en analoge puzzels op te lossen. Dit alles verwerkt in een gigantische puzzel-box.

Spionnenroute voor kids

Fort bij ’t Hemeltje

Altijd al in de voetsporen van een spion willen treden?

De spionnenroute voert je over en door het fort met spannende opdrachten. Kraak de code en ontdek het geheim van het fort. De plattegrond met opdrachten is op het fort verkrijgbaar.

 

Online puzzelen

Online activiteit

Welk fort bouw jij in elkaar?

Bewezen: Puzzelen is leuk en goed voor je mentale gezondheid! Regelmatig verschijnt op de forten.nl een nieuwe online puzzel: van een fort, vestingstad of bunker.

Het Klokhuis over Werelderfgoed

Hollandse Waterlinies & Romeinse Limes

UNESCO Werelderfgoed

In ons Koninkrijk zijn 12 locaties door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Dit zijn unieke plekken of gebouwen, zoals de Waddenzee de molens op de Kinderijk of de Grachtengordel in Amsterdam. Hiermee staan ze in een rijtje naast de piramides van Gizeh, de Chinese muur en de Toren van Pisa. Omdat deze plekken dus heel bijzonder zijn, heeft Het Klokhuis hier een speciale serie over gemaakt!  Bekijk de uitzending over de Romeinse Limes en de uitzending over de Hollandse Waterlinies.

NPO serie over het Rampjaar 1672

Oude Hollandse Waterlinie

Bekijk de afleveringen

Hans Goedkoop is in Het Rampjaar 1672 als voice-over de verteller. Meerdere gerenommeerde historici, onder wie Luc Panhuysen, komen aan het woord. Met behulp van historische bronnen en beelden wordt getoond hoe de jonge Republiek in de tweede helft van de zeventiende eeuw langzaam maar zeker op een catastrofe aanstuurt. De programmamakers hebben ook dankbaar gebruik gemaakt van de vele tentoonstellingen en herdenkingen die dit jaar in het hele land plaatsvinden. Dit jaar is het immers precies 350 jaar geleden dat het Rampjaar plaatsvond. Bekijk de afleveringen op NPO Start.

Forten van Boven Online

Online activiteit

Een verrassend perspectief op Nederland

De beleving van onze omgeving vanaf de grond verschilt volkomen met een blik vanuit de lucht. Het verrassende perspectief op Nederland van bovenaf toont een uniek door de mens ingericht landschap met veel water. En verdedigingswerken in dat oeroude polderlandschap, worden vanaf hoogte pas goed zichtbaar en inzichtelijk. Vanuit een vliegtuig zie je hun bijzondere vormen en hun strategische ligging. In Forten van Boven online ontdek je de diversiteit aan geometrische stervormen van 17de-eeuwse vestingsteden en de bladvormige grondvormen van 19de-eeuwse forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Online Atlantikwall bunker puzzel

Online activiteit

Ouderwets puzzelplezier

Puzzelen is goed voor je hersenen. Volgens neuropsycholoog Erik Scherder helpt puzzelen om de hersenen actief te houden. Er wordt een beroep gedaan op de ruimtelijke informatiebewerking en is het goed voor het geheugen. “Past het stukje nou daar of daar? Je bent daadwerkelijk aan het trainen.”. Natuurlijk doet bezoekatlantikwall.nl mee met de puzzeltrend en dus kan je bij ons elke week een nieuwe puzzel maken van een bunker uit de Atlantikwall.

Online Escape game

Fort Kijkduin | Online activiteit

Bevrijd de directeur van Fort Kijkduin!

Beweeg je net als in een echte escape room door de gangen van Fort Kijkduin, maar dan online vanuit je woonkamer. Door middel van unieke 360 graden fotografie ontdek je het Fort als nooit tevoren. Kijk, lees en luister goed en help ons de directeur te bevrijden.  Je speelt de game op computer of laptop en leer op unieke wijze een stukje geschiedenis. 1 tot 4 spelers & kids vanaf 8 jaar kunnen meespelen

Documentaire over de Zuiderwaterlinie

Zuiderwaterlinie | Online activiteit

Genieten van de bijzondere verhalen

Historie, cultuur en natuur gecombineerd in prachtige beelden, dat is de Zuiderwaterlinie documentaire. In vijf afleveringen reisden Björn van der Doelen en Imme Steinmann door vestingsteden van de waterlinie. Onderweg gingen ze samen met de bewoners op pad om de historie en de cultuur van onze provincie te ontdekken. Hun conclusie? “De Zuiderwaterlinie leeft meer dan ooit. En ondanks dat de kanonnen niet meer bulderen, is het hier verre van stil.” Bekijk het zelf!

Kids & knutselen

Online activiteit

Maak een sponsboot, bellenblaashart & lantaarn

Forten.nl heeft drie leuke knutselopdrachten voor de kinderen op een rij gezet. Maak de sponsboot AHOY, zodat in bad of onder de douche gaan nog leuker wordt. Maak je eigen bellenblaas in de vorm van een hart. Of creëer je eigen lantaarntje voor in de tuin van een oud blik. De gaatjes geven een betoverend effect als je het waxinelichtje aansteekt!

Collectie Zuiderwaterlinie

Zuiderwaterlinie | Online Activiteit

Bekijk de digitale database met historische informatie

Alles wat we weten over de Zuiderwaterlinie is afkomstig uit bronnen die verspreid liggen over heel Europa. Deze informatie brengen we hieronder samen in de Zuiderwaterlinie-collectie, een digitale database met historische informatie. Wil je meer weten over het onderzoek dat naar de Zuiderwaterlinie gedaan wordt?

Blog Romeinse spelletjes

Romeinse Limes

Spelletjes in het Romeinse Rijk

Wat deden de Romeinen eigenlijk als ze tijd te over hadden? Door kou of regen opgesloten zaten in de wachttoren langs de Limes? Net als wij, een spelletje

Podcasts over de waterlinie

Online Activiteit

Ontspannen met een podcast

Geniet op de fiets, in de trein, tijdens het autorijden of chillend op de bank met de beste en meest inspirerende podcasts. Podcast luisteren? We hebben een overzicht van de beste en de leukste Nederlandse podcasts die je meer vertellen over de waterlinies, forten, vestingsteden en bunkers.

Digitaal magazine

Neder-Germaanse Limes

Een special om lekker lang van te genieten

Ter ere van de viering van het nieuwe UNESCO Werelderfgoed en in het kader van de Maand van de Geschiedenis verscheen een gevulde digitale special i.s.m. het Historisch Nieuwsblad. Een keur aan auteurs schreef prachtige verhalen, die de Limes belichten vanuit tal van verschillende invalshoeken.

Rondje Fort bij Spijkerboor

Fort bij Spijkerboor

Frisse neus in de Beemster

Het Fort bij Spijkerboor is van eind september tot begin april in winterrust. Dan slapen hier vleermuizen en vlinders. Wil je tijdens de wintersluiting toch wat van het fort bekijken? Doe dan de korte wandeling rondom het fort.

Twaalfdelige tv-serie

Hollandse Waterlinies

Ga mee op reis langs natuurforten, indrukwekkende waterwerken, culturele hotspots en inundatievelden

In de twaalfdelige tv-serie Langs de Hollandse Waterlinies word je meegenomen door het prachtige en bijzondere gebied van de Hollandse Waterlinies. Ga je mee op reis langs natuurforten, indrukwekkende waterwerken, culturele hotspots en inundatievelden? In deze aflevering kom je te weten hoe de natuur op de forten zo wordt beheerd, dat bijzondere planten en dieren er hun thuis vinden.