Winteractiviteiten

Plan een dagje uit deze winter! Ook in de winter zijn er genoeg leuke en avontuurlijke uitjes te plannen op de forten, in vestingsteden, kastelen of bunkers van de waterlinies in Nederland. Het zijn historische plekken die leuk zijn om met kinderen te bezoeken. Ze zijn spannend en er valt een hoop te ontdekken bij het ronddwalen door het fort, bunker, kasteel of vestingstad.

Ben je in het bezit van een Museumkaart of een VriendenLoterij VIP-kaart? Dan kun je bij een groot aantal forten en waterlinies met KORTING of zelfs GRATIS de musea ontdekken.

Mocht je toch een dagje thuisblijven ga dan lekker puzzelen, leuk èn goed voor je hersenen. Ga lekker aan de slag met een online puzzel! Of ontspan chillend op de bank met de beste en meest inspirerende podcasts over de waterlinies, forten, vestingsteden en bunkers.

Bekijk hieronder de leukste activiteiten tijdens de winter om te doen:

Museum en Noordzeeaquarium

Fort Kijkduin

Treed in de voetsporen van Napoleon

Fort Kijkduin Huisduinen is aan het verbouwen, hierdoor is het  Noordzeeaquarium de komende tijd niet toegankelijk voor publiek. Wil je toch het fort en het museum bezoeken? Dat is mogelijk tegen een gereduceerd tarief. De verwachting is dat het Noordzeeaquarium met de kerstvakantie gereed is en weer zal openen voor publiek.

Winterse rondleidingen

Fort bij Abcoude

Een stil en mystiek forteiland!

Ronddwalen op een winters fort vol mooie verhalen? In de komende wintermaanden op zaterdag 21 januarizaterdag 18 februari en zaterdag 25 maart kun je op pad met onze fortengids op het stille en mystieke forteiland van Fort bij Abcoude.

Winterlicht

Forteiland Pampus

Beleef een unieke winterse avond op Pampus

Goed nieuws want ook van 17 februari tot en met 18 maart 2023 zal het populaire pop-up restaurant Winterlicht plaats gaan vinden op Pampus. Elke vrijdag- en zaterdagavond varen we uit voor dit heerlijke culinaire avontuur.  Het belooft weer een mooie editie te worden waarin we jullie meenemen op een fantastisch avontuur wat deze editie in teken staat “van zout naar zoet”. Laat je verrassen op deze allermooiste ervaring denkbaar op Pampus. (De avonden in november en december zijn uitverkocht.)

Belevingscentrum en theeschenkerij

Fort K'IJK

Kom genieten van deze mooie plek!

In Belevingscentrum Fort K’IJK komen natuur en het strategische landschap in de Stelling van Amsterdam tot leven. Beleef in de weekenden tussen 11:00 en 16:00 hoe de Stelling eerst de mens en later het landschap beschermde. Stemmen van de boswachter en de fortwachter nemen je via de audiotour mee op reis. Verbeelding, projecties, licht en donker laten de unieke architectuur van het fort tot zijn recht komen.

Slapen op Fort Vuren

Fort Vuren

Unieke en luxe overnachtingsmogelijkheid!

Zoek je een mooie locatie om te overnachten in eigen land? Dan bent je bij Fort Vuren, gelegen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, aan het juiste adres! Het historische torenfort uit 1845 is namelijk voorzien van verschillende soorten accommodaties waar je kunt verblijven, van hotelkamers tot kampeerplaatsen, er is voor ieder wat wils!

Natuurhuisje in de Beemster

Fort bij Spijkerboor

Genieten van de natuur, rust en historie!

Bij Kloeke bij Fort Spijkerboor een bijzondere plek om vakantie te vieren in eigen land. Bijzonder is het zeker! Deze plek is waar je heerlijk kunt genieten van de natuur, rust en historie. Bij Kloeke bestaat uit twee aparte vakantiewoningen onder één dak op het forteiland bij Fort bij Spijkerboor.

Bekroond bier te koop in Everdingen

Fort Everdingen

Fortbrouwerij Duits & Lauret

Fort Everdingen is de imposante, stoere thuishaven van brouwerij Duits&Lauret. De brouwers serveren hier hun bier aan bezoekers en bieden daarnaast kleine hapjes aan. Het proeflokaal bevindt zich in een van de genieloodsen op het terrein, direct naast het torenfort, en wordt door een glazen tussenwand gescheiden van de brouwinstallatie.

Stadsmuseum Grave

Vesting Grave

Kom kijken, lezen, spelen en voelen

Kom met kids naar het Stadsmuseum Grave in de Hampoort. Het museum in Vesting Grave belicht het Graafs cultureel erfgoed. Bezoek deze winter Hét Graafse centrum voor cultuur en historie, in een UNESCO monument! (Toegang kinderen gratis)

Kom overnachten in de luxe B&B

Fort Bakkerskil

Verken de Vestingdriehoek

Kom overnachten in de luxe B&B op Fort Bakkerskil. In Remise A en B kan je met het hele gezin terecht, daarnaast zijn er vier 2-persoonskamers. In de omgeving kan je de Vestingdriehoek en de Biesbosch verkennen. Boek snel een kamer

Recreëren in Polder Blokhoven

Polder Blokhoven

Heerlijk fietsen en wandelen

Vlakbij Fort Honswijk vind je het waterbergingsgebied polder Blokhoven. Het gebied is ingericht voor recreatie: er zijn wandelpaden, bankjes, een trekpontje, een 80 meter lang vlonderpad en kanosteigers. Een informatietafel over waterberging, vispassages en de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vertelt de bezoekers het verhaal over deze bijzondere plek.

Buitenexpositie Nieuwe Hollandse Waterlinie

Fort Honswijk

Gratis te bezoeken

Bij  Fort Honswijk kun je tussen zonsopkomst en zonsondergang gewoon lekker wandelen op het fortterrein. Je kan er zelf koffie of thee pakken en (gratis) de buiten expositie Stelling van Honswijk bezoeken. Voor kids is er een leuke en leerzame speurtocht. Ook kan je hier een online puzzel maken van het poortgebouw van Fort Honswijk.

 

Wellness & hotel en restaurants

Fort Resort Beemster

De mooiste wellness van Nederland

Fort Resort Beemster is een luxe eco-chic wellness resort. Gevestigd in het UNESCO monument Fort aan de Nekkerweg. Het fort waar vroeger soldaten gevestigd zaten, is nu omgetoverd tot een unieke Spa & Wellness met bijzondere baden en sauna’s zoals een kelosauna. Een CO-2 neutraal hotel met 16 luxe kamers & suites. Twee restaurants; het Poterne restaurant en het wellness restaurant.

Speel- en bunkerpark in de natuur

Groede Podium

Kom buitenspelen!

Groede Podium is een speel- en bunkerpark middenin de Groese Polders. Dit voormalige bunkerpark was in de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de Atlantikwall. Ontdek de historie van dit park en kom lekker buiten spelen. Speelkubussen, klimtorens, een labyrint, een waterspeeltuin en nog veel meer zorgen voor volop speelplezier. In het park zijn ook verschillende dieren zoals pauwen, geitjes, konijnen en bijzondere schapenrassen. De horeca is in het weekend en tijdens feestdagen geopend voor een lunch of voor een lekker tussendoortje.

Kunstfort

Fort bij Vijfhuizen

Beleef kunst, cultuur en natuur in één

Beleef kunst, cultuur en natuur in één dit najaar op Kunstfort bij Vijfhuizen. Ze zijn op aangepaste tijden toegankelijk. De buitenruimte van het fort is dagelijks gratis toegankelijk en de binnenruimte van het fort elke zondag, ook gratis/’pay what you want’, van 13:00u – 17:00u. Bezoek het historische fort en de kleine historische tentoonstelling:

Bij de Fortwachter

Fort Jutphaas

Koffiehuis | B&B | Buitenplaats

Bij de Fortwachter is een groen koffiehuis, B&B én buitenplaats op het mooiste groene, verborgen plekje van Nieuwegein. Er is een heerlijk picknickterras op het prachtige Fort Jutphaas, waar volop ruimte is voor de natuur en waar je neerstrijkt tussen de talloze vogels, zeldzame vlinders en rondhuppelende konijntjes. Kom langs voor een rondje over het fort, om met de kinderen te spelen in de speeltuin om de hoek en voor koffie, taart en broodjes. Je kunt zelfs blijven slapen in de B&B.

 

Italiaanse wijnen, olijfolie en balsamico

Fort aan de Liebrug | Casa Fortezza

Eigen Italiaanse import wijnen

In het wijn & Proeflokaal maakt u kennis met bijzondere Italiaanse wijnen, olijfolie en aceto balsamico. Verwen jezelf met heerlijke winterproducten en ga aan de slag in je keuken en…drink er een mooi glas wijn bij. Casa Fortezza is vrijdagmiddag en zaterdagmiddag geopend.

Restaurant Grebbelounge & Soldatenpad

Fort aan de Buursteeg

Het pad ligt iedere dag voor kinderen klaar!

De 8 Houten Soldaten van het Fort aan de Buursteeg vinden hun fort de mooiste plek die ze kennen. Je kunt er leren over de Grebbelinie, dieren zien, voetballen, vuurtjes maken, mooie bomen zien en nog veel meer. De acht soldaten zoeken versterking. Doorloop de trainingen van het fortenpad en wordt ook dappere soldaat van het fort!  Het Restaurant Grebbelounge – Grebbelinie Bezoekerscentrum is een restaurant waar je lekker kunt genieten buiten op het terras of in het warme en gezellige restaurant.

Luchtoorlog- en Verzetsmuseum

Fort bij Aalsmeer

Leren niet te vergeten en niet vergeten te leren

Op Fort bij Aalsmeer vind je het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum van de Stichting CRASH 1940-1945. In het museum worden verhalen verteld over vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortten. Ze zijn iedere zaterdag en 2e zondag van de maand van 10:30 – 16:30 geopend.

Woensdag openstellingen

Fort bij Edam

Het best bewaarde fort in de Stelling van Amsterdam

Het Fort bij Edam is een van de best bewaard gebleven forten van de Stelling van Amsterdam, gelegen in de uiterste noordoosthoek van deze verdedigingslinie. In het fort zijn verschillende ruimtes ingericht zoals het er honderd jaar geleden uit moet hebben gezien. In november en december is het fort elke woensdag open van 10.30- 15.00

Beleefroute

Werk aan de Groeneweg

Doe de beleefroute over het terrein

Als je door de historische loopgraven van Werk aan de Groeneweg loopt ga je terug in de tijd. Het verdedigingswerk heeft nog helemaal haar oorspronkelijke vorm. Een deel van de vijftig betonnen groepsschuilplaatsen kan je dan ook van binnen bekijken. Via een beleefroute over het terrein, dat dagelijks opengesteld is, kom je alles te weten over de geschiedenis.

GPS-escapetocht ‘Save the Fort’

Fort Markenbinnen

Boek nu jouw virtuele avontuur

In het fort is een bom gevonden… Na bericht van de mysterieuze hacker Mysterio is het aan jullie om het fort op tijd te redden! Bemand met een iPad moeten jullie allerlei raadsel oplossen buiten, rondom het historische fort. De escapetocht is te boeken voor volwassenen voor bijvoorbeeld een familie-uitje of bedrijfsuitje, en is ook aan te passen naar ’tienerstand’ (14+)! Ze bieden daarnaast  nog meer te gekke activiteiten aan voor zowel kinderen als volwassenen, zoals Lasergamen, Escaperoom, Virtual Reality Lasergamen, Vuurdoop en nog veel meer.

Fortensafari

Hollandse Waterlinies

Naar welke schatten ga jij op zoek?

Ga met kinderen op fortensafari en beleef een spannend avontuur waarbij je de meest bijzondere plekken in de Hollandse Waterlinies ontdekt. Voor de fortensafari is een speciale speurkaart ontwikkeld vol planten, vogels, zoogdieren, kriebelbeestjes, amfibiën en reptielen.

Geofort

Fort bij de Nieuwe Steeg

Waar alles om de aarde draait

Op dit spannende forteiland draait alles om de aarde! Stap in een lift die zich dwars door de aardbodem boort, raak gedesoriënteerd in de ondergrondse gang, vind je weg als een zalm door het doolhof, schep landschappen in de interactieve zandbak en ervaar Nederland in duizend miljard Minecraft blokjes.

Waterliniemuseum

Fort bij Vechten

Ontdek de kracht van water in het Waterliniemuseum!

In het Waterliniemuseum Fort bij Vechten draait alles om forten, waterlinies, Romeinen en natuur. Kom langs en ontdek zelf welke geheimen het fort verborgen houdt! Bezoek de vaste tentoonstelling Sterk Water of de Romeinententoonstelling. Vanaf 12 november is de tijdelijke tentoonstelling ‘The Wall” te zien. Annet van der Voort heeft de Atlantikwall afgereisd van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk. Ze deelt het werk dat ze heeft gemaakt in een prachtige fototentoonstelling. Voor kinderen zijn twee Kinder Doe Exposities: Onder Water in het Rampjaar en De Waanzinnige Boomhut: Ruimtereis.

LF Waterlinieroute

Fietsen langs forten, vestingen en waterfronten

Drie historische waterlinies, één mooie route

Het jaar is natuurlijk nog niet afgelopen, maar het echte fietsseizoen is wel voorbij. Al zijn er altijd liefhebbers die het hele jaar door blijven fietsen. De LF Waterlinieroute is 410 km lang en gaat van Edam naar Bergen op Zoom: langs de Stelling van Amsterdam, via de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie.

Bezoek een vestingstad

Oude Hollandse Waterlinie

Schatbewaarder van Holland

De Oude Hollandse Waterlinie was bijna 350 jaar geleden onze redding in de oorlogen tegen Frankrijk. Door grote delen land onder water te zetten, kon de vijand niet verder. In het landschap zie je nog vele restanten die je zelf kunt ontdekken met activiteiten, routes en bezoekjes aan vestingsteden, forten en andere bezienswaardigheden.

Nederlands Vestingmuseum

Vesting Naarden

Bolwerk van Geschiedenis

Het Nederlands Vestingmuseum is gevestigd op bastion Turfpoort in Naarden, één van de zes bastions waar de vestingstad haar typerende stervorm aan ontleent. Deze erfgoedlocatie uit de 17e eeuw bevindt zich nog grotendeels in haar oorspronkelijke staat en geeft een goed inzicht hoe de vesting functioneerde als verdedigingswerk. Op het buitenterrein kun je rondlopen is een parkachtige omgeving en genieten van het fraaie uitzicht over de vestingwerken. In de kanonkelders van de kazematten zijn de exposities van het museum.

Vesting Adventure

Vesting Naarden

De Outdoor belevenis in Naarden!

Ontdek de Hollandse Waterlinie, Naardermeer en Vesting Naarden met een culturele fiets, mountainbike, Step, wandel of speurtocht. Tevens verhuur van mountainbike en GPS.

Cruquius Concerten

Kunstfort bij Vijfhuizen

Kamermuziek op het hoogste niveau

Het nieuw seizoen Cruquius Concerten 2022-2023 is bekend met geweldige musici. Kamermuziek op het hoogste niveau te beluisteren op Kunstfort bij Vijfhuizen.  Zowel pers als publiek zijn enthousiast over het programma, de keuze van topmusici en de akoestiek op locatie. De interactie tussen publiek en musici maakt ieder concert weer tot een bijzondere ervaring. De toegangsprijs is voor alle concerten € 25,= De zondagmiddagconcerten beginnen om 14:00 uur, de avondconcerten om 20:15 uur. Kaarten zijn nu te bestellen.

Escaperoom in Muiden

Fort C

Ontrafel het mysterie van De Cryptograaf

Een oud fort, een geheime kamer, een mysterieus object. Dit object was waarschijnlijk van De Cryptograaf. Wie was hij en wat is dit apparaat? Kom langs en ontdek… De Cryptograaf is een escaperoom, waar het doel niet is om te ontsnappen, maar om het mysterie van De Cryptograaf te ontrafelen. Dit doe je door lastige en unieke digitale en analoge puzzels op te lossen. Dit alles verwerkt in een gigantische puzzel-box.

Spionnenroute voor kids

Fort bij ’t Hemeltje

Altijd al in de voetsporen van een spion willen treden?

De spionnenroute voert je over en door het fort met spannende opdrachten. Kraak de code en ontdek het geheim van het fort. De plattegrond met opdrachten is op het fort verkrijgbaar.

 

Familie speurtocht

Fort Uitermeer

Ga op ontdekkingstocht

De route die je gaat lopen wordt gemeld in opdrachten. Bijvoorbeeld “los deze rebus op om naar het volgende punt te gaan”. Bij elk punt ga je op zoek naar een foto die je in de speurtocht vindt. Zoals de vlaggenstokhouder op één van de oude munitiewerkplaatsen (plofhuisjes). Sluit de speurtocht af met een lekker hapje en drankje bij Paviljoen Uit & Meer aan de Vecht.

Online puzzelen

Online activiteit

Welk fort bouw jij in elkaar?

Bewezen: Puzzelen is leuk en goed voor je mentale gezondheid! Regelmatig verschijnt op de forten.nl een nieuwe online puzzel: van een fort, vestingstad of bunker.

Het Klokhuis over Werelderfgoed

Hollandse Waterlinies & Romeinse Limes

UNESCO Werelderfgoed

In ons Koninkrijk zijn 12 locaties door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Dit zijn unieke plekken of gebouwen, zoals de Waddenzee de molens op de Kinderijk of de Grachtengordel in Amsterdam. Hiermee staan ze in een rijtje naast de piramides van Gizeh, de Chinese muur en de Toren van Pisa. Omdat deze plekken dus heel bijzonder zijn, heeft Het Klokhuis hier een speciale serie over gemaakt!  Bekijk de uitzending over de Romeinse Limes en de uitzending over de Hollandse Waterlinies.

NPO serie over het Rampjaar 1672

Oude Hollandse Waterlinie

Bekijk de afleveringen

Hans Goedkoop is in Het Rampjaar 1672 als voice-over de verteller. Meerdere gerenommeerde historici, onder wie Luc Panhuysen, komen aan het woord. Met behulp van historische bronnen en beelden wordt getoond hoe de jonge Republiek in de tweede helft van de zeventiende eeuw langzaam maar zeker op een catastrofe aanstuurt. De programmamakers hebben ook dankbaar gebruik gemaakt van de vele tentoonstellingen en herdenkingen die dit jaar in het hele land plaatsvinden. Dit jaar is het immers precies 350 jaar geleden dat het Rampjaar plaatsvond. Bekijk de afleveringen op NPO Start.

Forten van Boven Online

Online activiteit

Een verrassend perspectief op Nederland

De beleving van onze omgeving vanaf de grond verschilt volkomen met een blik vanuit de lucht. Het verrassende perspectief op Nederland van bovenaf toont een uniek door de mens ingericht landschap met veel water. En verdedigingswerken in dat oeroude polderlandschap, worden vanaf hoogte pas goed zichtbaar en inzichtelijk. Vanuit een vliegtuig zie je hun bijzondere vormen en hun strategische ligging. In Forten van Boven online ontdek je de diversiteit aan geometrische stervormen van 17de-eeuwse vestingsteden en de bladvormige grondvormen van 19de-eeuwse forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Online Atlantikwall bunker puzzel

Online activiteit

Ouderwets puzzelplezier

Puzzelen is goed voor je hersenen. Volgens neuropsycholoog Erik Scherder helpt puzzelen om de hersenen actief te houden. Er wordt een beroep gedaan op de ruimtelijke informatiebewerking en is het goed voor het geheugen. “Past het stukje nou daar of daar? Je bent daadwerkelijk aan het trainen.”. Natuurlijk doet bezoekatlantikwall.nl mee met de puzzeltrend en dus kan je bij ons elke week een nieuwe puzzel maken van een bunker uit de Atlantikwall.

Online Escape game

Fort Kijkduin | Online activiteit

Bevrijd de directeur van Fort Kijkduin!

Beweeg je net als in een echte escape room door de gangen van Fort Kijkduin, maar dan online vanuit je woonkamer. Door middel van unieke 360 graden fotografie ontdek je het Fort als nooit tevoren. Kijk, lees en luister goed en help ons de directeur te bevrijden.  Je speelt de game op computer of laptop en leer op unieke wijze een stukje geschiedenis. 1 tot 4 spelers & kids vanaf 8 jaar kunnen meespelen

Stelling van Amsterdam Kids

Stelling van Amsterdam | Online activiteit

Knutsel en kleuropdrachten voor kinderen

Op de creatieve pagina van de Stelling van Amsterdam zijn verschillende spellen te vinden, je kunt een masker maken en ook mooie kleurplaten vinden.

Documentaire over de Zuiderwaterlinie

Zuiderwaterlinie | Online activiteit

Genieten van de bijzondere verhalen

Historie, cultuur en natuur gecombineerd in prachtige beelden, dat is de Zuiderwaterlinie documentaire. In vijf afleveringen reisden Björn van der Doelen en Imme Steinmann door vestingsteden van de waterlinie. Onderweg gingen ze samen met de bewoners op pad om de historie en de cultuur van onze provincie te ontdekken. Hun conclusie? “De Zuiderwaterlinie leeft meer dan ooit. En ondanks dat de kanonnen niet meer bulderen, is het hier verre van stil.” Bekijk het zelf!

Kids & knutselen

Online activiteit

Maak een sponsboot, bellenblaashart & lantaarn

Forten.nl heeft drie leuke knutselopdrachten voor de kinderen op een rij gezet. Maak de sponsboot AHOY, zodat in bad of onder de douche gaan nog leuker wordt. Maak je eigen bellenblaas in de vorm van een hart. Of creëer je eigen lantaarntje voor in de tuin van een oud blik. De gaatjes geven een betoverend effect als je het waxinelichtje aansteekt!

Collectie Zuiderwaterlinie

Zuiderwaterlinie | Online Activiteit

Bekijk de digitale database met historische informatie

Alles wat we weten over de Zuiderwaterlinie is afkomstig uit bronnen die verspreid liggen over heel Europa. Deze informatie brengen we hieronder samen in de Zuiderwaterlinie-collectie, een digitale database met historische informatie. Wil je meer weten over het onderzoek dat naar de Zuiderwaterlinie gedaan wordt?

Blog Romeinse spelletjes

Romeinse Limes

Spelletjes in het Romeinse Rijk

Wat deden de Romeinen eigenlijk als ze tijd te over hadden? Door kou of regen opgesloten zaten in de wachttoren langs de Limes? Net als wij, een spelletje

Podcasts over de waterlinie

Online Activiteit

Ontspannen met een podcast

Geniet op de fiets, in de trein, tijdens het autorijden of chillend op de bank met de beste en meest inspirerende podcasts. Podcast luisteren? We hebben een overzicht van de beste en de leukste Nederlandse podcasts die je meer vertellen over de waterlinies, forten, vestingsteden en bunkers.

Digitaal magazine

Neder-Germaanse Limes

Een special om lekker lang van te genieten

Ter ere van de viering van het nieuwe UNESCO Werelderfgoed en in het kader van de Maand van de Geschiedenis verscheen een gevulde digitale special i.s.m. het Historisch Nieuwsblad. Een keur aan auteurs schreef prachtige verhalen, die de Limes belichten vanuit tal van verschillende invalshoeken.

Rondje Fort bij Spijkerboor

Fort bij Spijkerboor

Frisse neus in de Beemster

Het Fort bij Spijkerboor is van eind september tot begin april in winterrust. Dan slapen hier vleermuizen en vlinders. Wil je tijdens de wintersluiting toch wat van het fort bekijken? Doe dan de korte wandeling rondom het fort.

Fortwachterswandeling

Fort Everdingen

Een leerzame wandeling

De Fortwachterswandeling vanaf Fort Everdingen vindt elke zondag om 11.00 uur plaats en duurt circa 1,5 uur. De kosten zijn € 8,00 p.p. inclusief een drankje. De wandeling start bij het proeflokaal en met de gids loop je langs de slotgracht richting de Lek. Langs het wandelpad naar de Lek toe vind je de beversporen en in de slotgracht verschillende vogels. Rondom het fort heeft ook heel veel afgespeeld. Zo vertellen we je over de bijzondere Verboden Kringen van 300, 600 en 1000 meter en de rol van de houten huizen vroeger in de schootsvelden. Met de wandeling loop je over de twee sluizen en de derde sluis is vanaf de beersluis te zien. Op het fortterrein nemen we een kijkje in een van de bomvrije gebouwen, de toren en de contrascarpe. Van 1 oktober tot 1 april is de toren helaas gesloten i.v.m. de overwintering van de vleermuizen. De fortwachterswandeling is ook leuk voor kinderen, dus ook gezinnen zijn van harte welkom om een frisse neus te halen en tevens wat te leren over onze waterliniegeschiedenis.