Fort Steurgat is een unieke plek binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Unesco Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Op zaterdag 13 september – tijdens het Forten- en Vestingfestival en Open Monumentendag – maak je kennis met een bouwwerk vol verhalen, natuur én bijzondere hedendaagse functies. Mis deze unieke kans niet om dit forteiland een keer van binnen te bewonderen.
Fort Steurgat werd tussen 1880 en 1982 gebouwd om het Merwede‑acces te beschermen. Het had een dubbele rol in de 20e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog fungeerde het als interneringskamp voor ‘foute’ Nederlanders, en later als noodzetel tijdens de Koude Oorlog. Het fort is tussen 1999 en 2000 omgebouwd tot luxe woningen en penthouses, waarbij de historische structuren (zoals kazerne, kruithuis en aarden bedekking) zorgvuldig zijn hersteld én geïntegreerd. Ter behoud van het zicht op het fort tijdens rivierbeheer, werden in plaats van een hoge dijk – zogenaamde grienden (wilgenakkers) – aangelegd, een slimme combinatie van erfgoed en ecologisch waterbeheer. Door zijn ligging in de Biesbosch en de ongerepte omgeving biedt het fort – nu privé, maar dus tijdelijk opengesteld – een zeldzame kans om te wandelen, vogels en bevers te spotten, en te genieten van stilte én landschap.
Kom naar de openstelling 13 september van 10.00 tot 16.00 uur:
- Exclusief kijkje achter de muren van een normaal ontoegankelijk wooneiland.
- Een rivierenlandschap vol historie, met zichtlijnen door oud‑militair ontwerp.
- Verhalen uit minstens drie perioden: 19e‑eeuws fort, WO II‑kamp, Koude Oorlog, én moderne transformatie.
- Een bewoner woont zelf in het kruithuis en zet deze dag de kruitkamer open (andere woningen niet toegankelijk).
- Tussen de middag worden er pannenkoeken gebakken en er is koffie en thee beschikbaar (gratis).
Er worden rondleidingen aangeboden maar je kan ook op eigen gelegenheid rondlopen (er is een A4-tje met informatie over het fort). Kortom: op 13 september ervaar je Fort Steurgat als een verrassing vol lagen — militair, maatschappelijk, architectonisch én ecologisch. Een ervaring die je niet dagelijks krijgt! Tot 13 september.