Variatie is in dit gebied het sleutelwoord. Van een schijnbaar eindeloze zandvlakte naar veelkleurige heidevelden. Langs dijkjes en meertjes, om ten slotte onder te gaan in een sfeervolle vestingstad. Maak kennis met de Langstraat.
Arrangement (prijs: € 44,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:
-
Koffie en gebak
bij De Rustende Jager
-
Soep*
bij De Galgenwiel
-
Voorgerecht
bij De Emmamolen
-
Hoofdgerecht
bij De Pannekoekenbakker
-
Nagerecht
bij Herberg De Drie Linden
* Bij deze route krijgt u eerst de soep geserveerd en vervolgens het voorgerecht.
Brabantse Sahara
Wie er nog nooit geweest is, wacht een aangename verrassing. De aanblik van de Loonse en Drunense Duinen wekt alom verbazing en verwondering. Op een terrein van 30 vierkante kilometer ligt een van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Een bijzonder gezicht. Deze ‘Brabantse Sahara’ wordt omgeven door heidevelden waar schapen voor het nodige onderhoud zorgen.
Trotse wiekendrager
Vanuit de Loonse en Drunense Duinen fietsen we naar Nieuwkuijk, dat onderdeel uitmaakt van de Langstraat. Dit gebied staat van oudsher bekend om zijn schoen- en lederproductie. Het nabijgelegen Waalwijk is nog altijd toonaangevend als schoenhandelscentrum.
In Nieuwkuijk koersen we naar de Emmamolen. Deze stellingmolen is gebouwd in 1886, is in 1965 grondig gerestaureerd en doet sinds 1993 weer dienst als korenmolen. We pauzeren bij deze trotse wiekendrager, dus alle gelegenheid om even een kijkje te nemen.
Indrukwekkend
Over dijkjes en langs kleine meertjes fietsen we door de Baardwijkse Overlaat. Dit natuurgebied werd vroeger gebruikt als overlaat. Een overlaat is een lage plaats die gebruikt werd om hoge waterstanden in de Maas op te vangen. Door middel van stuwen werd het water afgevoerd via spoelgaten, waar vooral kikkers en salamanders zich thuis voelen.
Compleet gerestaureerd
Dan komt Heusden in zicht. Deze historische stad heeft compleet gerestaureerde vestingwerken en maar liefst 134 gebouwen op de Monumentenlijst. De restauratie van de binnenstad dateert uit 1968 en is gebaseerd op een stadsplattegrond uit 1649. Het herstel is zó succesvol verlopen dat Heusden in 1980 de hoogste Europese restauratieprijs – Urbes Nostrae – in ontvangst mocht nemen. Een bezoek aan Heusden betekent karakteristieke straatjes, fraaie gevels en robuuste stadswallen. Sta even stil, neem de tijd en proef de sfeer van voorbije tijden.
Dan is het tijd om terug te keren naar het nu, want het toetje wacht. We fietsen naar Drunen en sluiten de dag smakelijk af. Een passend einde voor een dagje Brabants genieten.