Vlissingen, Koudekerke, Westkapelle
Vlissingen heeft een internationale achtergrond. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog kwam de stad in handen van de Spanjaarden, tot de bewoners hen de stad uit wisten te krijgen. In 1585 was Vlissingen het geschenk aan koningin Elisabeth in ruil voor hulp in de strijd tegen de Spanjaarden. Er was de bezetting door Duitsers in de Tweede Wereldoorlog en de Inundatie van Walcheren door de Britse geallieerden. Het gevolg van die onderwaterzetting is nog het beste te zien in de baai van Westkapelle. In het Polderhuis Dijk- en Oorlogsmuseum in Westkapelle kom je hier alles over te weten.
Dankzij het Verdrag van Fontainebleau is Vlissingen ook nog een tijdje Frans bezit geweest. Nog altijd weten de nazaten van de vroegere veroveraars dit deel van Zeeland te vinden en dat is geen wonder. Want al willen de inwoners Zeeuws en Nederlands blijven: meegenieten mag altijd!
Hoewel je misschien zou denken dat Zeeland vlak is, kun je zomaar een vliedberg tegenkomen. Dit zijn heuvels van aarde die vanaf de 11e eeuw zijn aangelegd als woonheuvels. Later werden er ook verdedigingstorens (ook wel bekend als mottekastelen) op gebouwd. Zeeland kende in de middeleeuwen wel honderden vliedbergen, maar nu zijn er maar zo'n veertig over. Twee ervan zul je passeren tijdens deze route.