Verscholen in het groen ligt Fort bij Nigtevecht aan een rustig weggetje bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Het fort maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Grote delen van het in 1892 gebouwde fort zijn nog intact; fort, batterijen en liniedijk. Heel bijzonder zijn de twee gerestaureerde gebouwen waar de hefkoepels in stonden.
Geschiedenis van het fort
Fort bij Nigtevecht maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. De lange verdedigingslinie met dijken, sluizen, batterijen en forten ligt als een ring om Amsterdam en beschermde destijds de hoofdstad. De stelling is uniek in de wereld. Samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie vormt hij het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.
Hoewel het fort een verdedigingswerk is, is het rondom Nigtevecht altijd vrij rustig geweest. Grote delen van het fort zijn na de bouw nauwelijks veranderd. Fort bij Nigtevecht bestaat uit een binnenfort en een buitenfort, het gedeelte dat buiten de fortgracht ligt. Het binnenfort heeft een bomvrije, betonnen kazerne uit 1903 die plaats bood aan zo'n 300 militairen. Het is volledig gerestaureerd door de Stichting Herstelling, met inzet van kansarme jongeren. Bij het buitenfort horen een woning en een houten opbergloods.
Interactieve beleving ‘Bewapend met water' (Opening uitgesteld na beschadiging kanon, lees
hier
meer)
Hoe werkt een waterlinie? Hoe vuur je een kanon af? Hoe was het soldatenleven in de Eerste Wereldoorlog op het fort? De antwoorden op deze vragen krijg je in de multimediale en interactieve beleving ‘Bewapend met water’ van Natuurmonumenten op Fort bij Nigtevecht bij Abcoude. De expositie elk weekend gratis te bezoeken.
Vlieg over het fort
In de keelkazemat van het fort is van alles te beleven. Een korporaal en een sergeant vertellen je over hun diensttijd tijdens de mobilisatie van 1914-1918. Er staat een kanon zoals dat toen gebruikt werd. Op een interactief scherm zie je de werking van een kanon, waarna je het zelf -digitaal- kunt afvuren. Met ‘De verborgen linie’ vlieg je boven het fort en omgeving en ontdek je wat er allemaal nodig was om het land als verdediging onder water te zetten.
Planten en dieren op het fort
Fort bij Nigtevecht is een plaats met veel natuurschoon, ruimte en rust. Het is een rustplaats voor onder meer fuut en kleine karekiet. In de winter kun je in de fortgracht zaagbekken (eenden) zien.
Liniepad: van fort naar fort
Van Fort bij Abcoude loopt een wandelroute van 10 kilometer naar Fort bij Nigtevecht. De route is in te korten tot 8 kilometer door te starten bij treinstation Abcoude. Je wandelt door oer-Hollands boerenland langs het riviertje de Gein. Onderweg kom je ook over de oude liniedijk. Deze wal verbond de batterijen aan het Gein met Fort bij Nigtevecht. Vroeger werden manschappen en materiaal verplaatst via deze dijk en het diende tevens als waterkering. Bij Fort bij Nigtevecht kun je langs de fortgracht lopen. Bekijk hier
Routebeschrijving van het liniepad
Vergaderlocatie
Fort bij Nigtevecht is in onder meer in gebruik als prachtige vergaderlocatie op een bijzondere plek. Kijk voor meer informatie op
www.fortbijnigtevecht.nl.
Openingstijden
In de weekenden is het fort geopend voor passanten van 10.00 tot 17.00 uur en is er de mogelijkheid het fort te verkennen en tussendoor te genieten van onder andere lekkere koffie, warme chocolademelk, frisdranken, verse soep, tosti’s en onze huisgemaakte taarten.
Locatie
Fort bij Nigtevecht
Velterslaan 1
1391 HV Abcoude