De Rijn was de grens (limes) van het oude Romeinse Rijk en vormde het gebied door overstromingen en het afzetten van zand en klei. Door de afdamming van de Rijn bij Wijk bij Duurstede in 1122 kon een groot moerasgebied ontgonnen worden. De Lang- broekerwetering werd gegraven zodat een vruchtbaar landbouwgebied ontstond met boerderijen, landgoederen en kastelen. In de eeuwen daarna werden in het gebied om verschillende redenen watergangen gegraven. Voor de landbouw, vervoer van goederen of ter verdediging, zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Nu heeft dit watersysteem ook een verrassende recreatieve functie.
Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een militair verdedigingswerk, waar- bij zogenaamde inundatievelden onder water werden gezet om de vij- and te belemmeren. Het is voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst. In het Kromme Rijngebied zijn forten, sluizen, lunetten en nieuwe ka- nalen aangelegd voor dit verdedigingswerk. De inundatiesluis in Wijk bij Duurstede zorgde vanaf 1870 voor de aanvoer van water naar de Kromme Rijn. Hierdoor stopte de ‘verlanding’ van de rivier en voor zowel de scheepvaart als landbouw was er voortaan voldoende aanvoer van water.
Romeinse Limes
De Kromme Rijn was vroeger de Limes: de noordgrens van het Romeinse Rijk. Dorestad (Wijk bij Duurstede) was destijds een belangrijke stad waar veel handel werd gedreven. Ook in de tijd van Karel de Grote rond 800 en de Vikingen rond het jaar 1000 was Dorestad belangrijk, archeologische opgravingen bewijzen dit. Er is ook een replica van een Romeins schip gebouwd, de Krommerijnder.
Start route
Tips & Vaarregels
-
Neem reservekleding mee, waterdicht verpakt
-
Bedenk wat het vaartuig kan doen
-
Hinder geen dieren, zwemmers en vissers
-
Vaar niet uit met slecht weer (onweer)
-
Laat nergens rommel achter
-
Geniet, maar laat de natuur met rust
-
Blijf op veilige afstand van stuwen en waterinlaten
-
Uitstappen alleen op de daarvoor bestemde plaatsen