In het Rijk van Nijmegen werd hard gestreden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens Operatie Market Garden, in september 1944, werd Nijmegen bevrijd. Deze route brengt je langs plekken waar je de zware oorlogsstrijd kunt herdenken.
In het Rijk van Nijmegen werd hard gestreden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een flink deel van de Nijmeegse binnenstad werd verwoest, grote delen van de Ooijpolder overstroomden en het grensgebied bij Groesbeek lag midden in de vuurlinie van het Westfront. Tijdens Operatie Market Garden, in september 1944, werd Nijmegen bevrijd. Deze route brengt je langs plekken waar je de zware oorlogsstrijd kunt herdenken en even stilstaat bij de vrijheid van nu. Je begint bij het Vrijheidsmuseum, waar je verhalen over oorlog en vrijheid zonder grenzen beleeft en deze ervaart vanuit verschillende perspectieven. Verderop in Overasselt luister je met je smartphone naar een van de verhalen van de ‘Liberation Route Europe’, over het optreden van Josephine Baker destijds. In Nijmegen fiets je langs rivier de Waal en kijk je uit op de Waalbrug, welke beide een belangrijke rol speelden tijdens het vrijheidsoffensief van 1944.
Wil je de route onderweg korter maken of juist verlengen? Bij elk knooppunt vind je een kaart met knooppunten waarmee je eenvoudig zelf je route kunt aanpassen. Deze route is ook te vinden in het Fietsrouteboekje 2022, bezoek één van de VVV locaties om een gedrukt exemplaar van het routeboekje te ontvangen!