Tentoonstelling 'Tachtig jaar gekoesterd. De bevrijding van Maastricht in souvenirs' in het Dinghuis
Ontdek de bijzondere verhalen rondom de bevrijding van Maastricht in het Dinghuis, in de tentoonstelling ‘Tachtig jaar gekoesterd. De bevrijding van Maastricht in souvenirs’. Van handgemaakt speelgoed tot het bekende door de Sphinx vervaardigde blauwe bordje met daarop een afbeelding van geallieerden, veel Maastrichtse huishoudens en families beschikken over bijzondere voorwerpen met een uniek verhaal rondom de bevrijding in het weekend van 13-14 september 1944.
Eerdere oproep
Door een oproep in februari, bleken de verhalen en voorwerpen nog veel verder te reiken dan Maastricht en Limburg. Zo richtte Calvin Boykin, een van onze Amerikaanse bevrijders, na de oorlog een museum in Texas op over de Tweede Wereldoorlog, met speciale aandacht voor Maastricht. De gouden ring en de militaire identificatieplaatsjes uit dat museum vonden hun weg naar Maastricht. Ook het schriftje van de jongen die door Meerssen wandelde met zijn notitieboekje om alle adressen van Amerikaanse en Engelse soldaten te verzamelen, is te zien. Met een enkeling werden na de oorlog brieven uitgewisseld.
Oorlog niet voorbij na bevrijding
Op 12 september 1944 werd Mesch als eerste Limburgse dorp bevrijd en de dagen erna Maastricht. De bevrijding van het hele land duurde vanaf dat moment nog bijna een jaar (mei 1945) en ging gepaard met veel strijd en de bekende hongerwinter. Het door de Japanners bezette voormalig Nederlands-Indië werd pas op 15 augustus bevrijd. Hoewel Maastricht dus al heel vroeg zijn vrijheid terugkreeg, vonden na de komst van de geallieerden ook in Maastricht nog ingrijpende en angstige gebeurtenissen plaats, zoals een bombardement op 1 januari 1945 waarbij 18 doden vielen. En nog in december 1944 nog moesten talloze families regelmatig beschutting zoeken in de schuilkelders van de Kazematten.
Lustrumjaar
De tentoonstelling ‘Tachtig jaar gekoesterd. De bevrijding van Maastricht in souvenirs’ staat stil bij de herinneringen rondom de bevrijding van Maastricht, als onderdeel van de viering van het lustrum ‘80 jaar vrijheid’ in 2025. Gedurende het hele lustrumjaar (tot mei 2025) was en is er een scala aan activiteiten, variërend van het gelegenheidscabaret Kwatsj in de Katsj, de expositie over de Maastrichtse luchtbeschermingsdienst, lezingen en rondleidingen, tot de
podcast Historisch Maastricht over de bevrijdingssouvenirs
. Voor meer informatie over de tentoonstelling en de inzamelmiddag bij Brouwerij Bosch lees
dit artikel
op de pagina van RTV Maastricht.
Wanneer
: 20 april- 11 mei 2025, van 11:00 uur -15.00 uur (dagelijks geopend).
Locatie
: Dinghuis | Kleine Staat 1 | 6211 ED Maastricht. Het Dinghuis is vanwege de smalle trappen en de afwezigheid van een lift helaas niet goed toegankelijk voor mindervaliden.
Curatoren
: Jos Notermans en Marianne Lubrecht.
Georganiseerd door de werkgroep Schuilen in Maastricht… en Explore Maastricht.