Routebeschrijving
1. Bij VVV aan rechterhand en Veerhaven Rederij Doeksen aan linkerhand: rechtdoor, Havenweg (wordt Dorpsstraat). Je passeert aan de rechterhand Badhotel Bruin, waar vroeger drenkelingen werden opgevangen, en later aan de linkerhand Museum Tromp’s Huys. Hierna tweede weg rechtsaf, Kerkeglop, en rechtdoor naar de Nicolaaskerk.
2. Vanuit uitgang Nicolaaskerk (rug naar ingang kerk) rechtsaf, Nieuwestraat. Einde straat (bij bushalte ‘Vuurtoren’) linksaf. Bij weg aan linkerhand (Dorpsstraat) rechts aanhouden, weg volgen die naar Waddenzee draait, Postweg. Eerste weg rechtsaf (klinkerweg) en bij fietspad aan linkerhand rechts aanhouden. De weg leidt omhoog naar de vuurtoren van Vlieland.
3. Keer bij de vuurtoren weer om, zelfde weg naar beneden, maar sla nu vlak voor de geasfalteerde Postweg rechtsaf het fietspad in (bij bordje ‘fietspad’/houten slagboom, schelpenpad). Houd op Y-splitsing links aan (schelpenpad). Op T-kruising schelpenpaden (bij bordje ‘geen toegang met loslopende honden’) rechtsaf.
4. Het pad langs de duinen (links) volgen, Bij Y-splitsing schelpenpaden (paddenstoel 21776) rechtsaf ri.
Stelling 12H Bunkermuseum.
5. Na bezoek Bunkermuseum linksaf en houten slagboom bij vakantiehuisjes op driesprong links aanhouden. Bij bushalte ‘Ankerplaats’ rechtdoor over verharde weg blijven lopen tot de kruising. Op kruising (bij bushalte Badweg) linksaf naar de oude reddingbootschuur aan de Badweg, tegenwoordig in gebruik als kunstgalerie.
6. Keer bij de reddingbootschuur weer om en volg de Badweg naar het dorp. Op de viersprong kruising Badweg inksaf het schelpenpad op. Volg het schelpenpad tot aan de Jutter (School/Bibliotheek) aan de linkerhand. Sla op de kruising rechtsaf (Lutine Laan) en volg de weg naar het beginpunt, de VVV.
Highlights op deze route
Museum Tromp’s Huys
Het Tromp’s Huys stamt uit 1575 en is daarmee het oudste pand van Oost-Vlieland. Ooit hield de Commissaris op het Vlije, die belast was met het toezicht op de scheepvaart, in dit pand kantoor. Nu is het een museum, waarin onder andere werk hangt van de laatste bewoonster van dit pand, zeeschilderes Betzy Akersloot-Berg. Bezoek ook de zolder, waar schilderijen, foto’s en krantenknipsels hangen van de verschillende strandingen op Vlieland. Bijvoorbeeld het Noorse schip De Perlen, dat in 1897 tijdens een noordwesterstorm strandde op de Vliehors. Reddingwerkers wisten negen van de tien opvarenden levend aan wal te brengen.
Nicolaaskerk
Zelfs de kerk van Oost-Vlieland is verbonden met de zee. De monumentale kerk uit 1640 is namelijk ingericht met gejut hout. Zo zijn de houten pilaren gemaakt van een oude scheepsmast en is de preekstoel gemaakt van gejutte deuren. Je kunt de sleutelgaten er zelfs nog in zien zitten. Ook bijzonder zijn de grafmonumenten bij de ingang van de kerk. De oudste zerk stamt uit 1575 en is gemaakt van de onderkaak van een Groenlandse walvis. Op het kerkhof achter de kerk hebben veel drenkelingen hun laatste rustplaats gekregen, zoals Lancelot Skynner, kapitein van De Lutine, een fregat dat in 1799 met een kostbare lading zilver en goud verging ten noorden van Vlieland.
Vuurtoren van Vlieland
De bewoners noemen hun vuurtoren ook wel ‘de Rode Kabouter’. En inderdaad is de vuurtoren met zijn krappe 17 meter niet groot. Dat hoeft ook niet, want de toren staat bovenop het 42 meter hoge Vuurboetsduin. De toren stamt uit 1909. Voor het eiland zijn eigen vuurtoren kreeg, werden op het duin al vuren gestookt om zeelieden de weg te wijzen. De naam van het duin verwijst naar die tijd. Op het duin stond namelijk een boet (schuur), waarin de brandstof voor de vuren werd bewaard. De vuurtoren is geopend voor publiek.
B
unkermuseum (Stelling 12H)
Ook op Vlieland heeft de Tweede Wereldoorlog sporen achtergelaten. Vrijwel meteen na de capitulatie begonnen de Duitsers met de bouw van verdedigingswerken. Van de op Vlieland gebouwde stellingen is Wn 12H als enige bewaard gebleven, de overige zijn gesloopt of door duinafslag op het strand beland. Lange tijd was het hele complex onder het duinzand verborgen, maar met de inzet van veel vrijwilligers zijn de bunkers en loopgraven uitgegraven en gerestaureerd. Sinds voorjaar 2020 is Bunkermuseum Wn 12H voor bezoekers geopend.
Oude reddingbootschuur aan de Badweg
De eerste roeireddingboot van Vlieland was in 1825 gestationeerd in een loods in het dorp. Dat bleek niet ideaal. Bij alarm waren de redders soms urenlang bezig om met de slede en vier paarden bij het strand te komen. Vandaar dat er in 1894 een reddingbootschuur kwam aan het einde van de Badweg, vlak voor de laatste duinenrij. Het bakstenen boothuis is nu een Rijksmonument en is in 2001 volledig gerestaureerd.
Routeinformatie
-
Deze route is geschikt voor wandelaars en fietsers
-
Startpunt: VVV Vlieland, Havenweg 10, 8899 BB Vlieland
-
Lengte: 6 km
-
Duur: ca. 1,5 uur (exclusief stops)
-
Tijdens extreem natte periodes kunnen delen van wandelpaden onder water staan. Dit wordt op tijd aangegeven met waarschuwingsborden.
-
Toegankelijkheid: deze route is in principe geschikt voor wandelaars