Wie het Waterliniepad gaat wandelen, weet een ding zeker; alle wandeldagen zijn doordrenkt van historie. Bij geen ander wandelpad komen de verdedigingslinies zo goed naar voren als bij deze route. De vele forten, bunkers, sluizen en kanalen vertellen het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland. De forten waren jarenlang gesloten voor publiek, maar hebben nu de deuren geopend. Wandelaars zijn welkom bij veel van de 95 forten voor een drankje, hapje of een overnachting.
Het Waterliniepad is een aaneenschakeling van fraaie steden en oude vestingstadjes, zoals Volendam, Weesp, Naarden, Nieuwersluis, Culemborg en Gorinchem. De route eindigt in Dordrecht, de oudste stad van Holland. En hoewel je altijd dicht bij de randstad bent, loop je continu door prachtige natuur: de Vechtplassen, langs rivieren zoals het Gein en de Lek, en het Nationale Park de Biesbosch.
Traject 15 loopt door het Kromme Rijn gebied
Hoogtepunt van de etappe is het Verdronken Bos. Het bijzondere bos is begin deze eeuw in gebruik genomen als waterbergingsgebied. De bomen bleken echter niet bestand tegen de hoge waterstand en gingen dood, vandaar de naam. Over een vlonderpad van 300 meter kun je het bos met de dode boemen die uit het water steken op een unieke manier ervaren. Je wandelt verder naar de Lek tot aan Culemborg waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de Middeleeuwen. De stad werd ommuurd en nog elke avond luidt om 21.55 de papklok die van oudsher aangeeft dat de poorten bijna sluiten.
Startpunt:
Voorhavendijk
3433NG Nieuwegein