Nee, een ‘limes’ is niet het groene broertje van een citroen. Het Latijnse woord ‘limes’ (spreek uit ‘lie-mes’) betekende oorspronkelijk ‘grenspad’. Later werd het woord synoniem met ‘grens’. De Romeinse limes is de grens van het Romeinse Rijk. En die loopt dwars door Nederland! De Romeinse limes is daarmee het grootste archeologische monument van ons land, deels diep verscholen in de grond. Maar ook de rivier de Rijn is onderdeel van de limes. De overheid heeft de Romeinse limes omarmd en deze voorgedragen als UNESCO Werelderfgoed. Het nominatiedossier is begin dit jaar ingediend en in 2021 wordt een besluit verwacht waarin UNESCO zal laten weten of dit deel van de Romeinse grenzen ook echt op de Werelderfgoedlijst komt. De Romeinse grens in Nederland maakt deel uit van een groter geheel, de Neder-Germaanse limes, die doorloopt tot bij Bonn. Samen met Duitse organisaties wordt de aanvraag tot Werelderfgoed gedaan. Daarna zal deze Neder-Germaanse grens dan samen met andere delen van de Romeinse Rijksgrens deel uit maken van een groter project: Frontiers of the Roman Empire.
Voor Nederland maakt de Romeinse limes bovendien deel uit van de officiële Canon van de Nederlandse geschiedenis.
Op deze pagina’s tref je uitgebreide informatie over de limes in Nederland en over de plaatsen die onderdeel zullen uitmaken van het UNESCO Werelderfgoed. Deze pagina’s zijn nog in ontwikkeling en zullen regelmatig uitgebreid worden. Lees ook een artikel over de Limes in het FORT! Magazine.
En wil je weten waar je de Limes kunt beleven? Bekijk de korte film over al het moois dat er langs de Limes te zien en te beleven is.