Langs de A12 bij Nieuwerbrug is recent een groot waterliniebord geplaatst. Het bord staat ter hoogte van de Enkele Wiericke, waar in het Rampjaar 1672 de Oude Hollandse Waterlinie lag.
Toen in juni 1672 de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV met 100.000 soldaten ons land binnenviel, werd een gebied van Naarden tot Gorinchem in allerijl onder water gezet: de Oude Hollandse Waterlinie. Deze waterlinie was ter hoogte van de beide Wierickes slechts een paar kilometer breed, maar de watermassa was voldoende om de Fransen tegen te houden! De Republiek was gered…
35 miljoen passanten
Projectdirecteur Bernt Feis van het Liniebureau in Woerden is heel tevreden over deze locatie. “Hier passeren elke dag bijna 100.000 voertuigen, dus 35 miljoen passanten per jaar Straks weet heel Nederland dus waar de Oude Hollandse Waterlinie heeft gelegen. En dat is belangrijk om te weten want zonder die waterlinie spraken we nu allemaal Frans“, aldus Feis. Het is een prachtige plek, want hier loopt de Prinsendijk, die stadhouder Willem III in 1673 heeft aangelegd als onderdeel van de waterlinie; een schitterende wandelroute volgens Feis.
Proefinundatie
Om de oude waterlinie in beeld te brengen voert Staatsbosbeheer deze maand een proefinundatie uit. Een stukje van de polder bij de Prinsendijk wordt tussen 3 en 21 februari tijdelijk onder water gezet. Ook is er nog een excursie gepland en op 14 maart een waterlinie-congres In het Wierickehuis.
Het project wordt gefinancierd door de provincie Zuid-Holland en waterschap Stichtse Rijnlanden en uitgevoerd door het Liniebureau in Woerden.