80 jaar na D-day staan we nog altijd stil bij de landing van de geallieerden op de zwaarverdedigde kust van Normandië. Ook langs de gehele Nederlands kust bouwde de Duitse bezetter de Atlantikwall, een omvangrijke verdedigingslinie die een geallieerde invasie in ons land moest voorkomen. De meeste bunkers zijn inmiddels onopvallend verborgen in het landschap, maar de aandacht voor dit cultuur-historisch erfgoed is in Nederland springlevend. Ontdek de Atlantikwall tijdens de landelijke Bunkerdag.
Bunkerdag 25 mei 2024
Op zaterdag 25 mei zijn langs de Nederlandse kust meer dan honderd bunkers en andere Atlantikwall-locaties te bezoeken, van Zeeuws-Vlaanderen tot Schiermonnikoog. Al wandelend of fietsend kom je dan langs sporen van versperringen en verdedigingswerken in het landschap. Op de Bunkerdag kun je een grote verscheidenheid aan betonnen bouwwerken bezoeken, die speciaal ontworpen zijn voor de kustverdediging en de luchtoorlog, variërend van grote commandoposten en geschutsbunkers tot eenmansbunkers en zoeklichtgarages. Op diverse manieren vertellen bunkermusea de verhalen over de Duitse bezetting, over burgers die hun huizen moesten verlaten, over Nederlandse bunkerbouwers en over verzetsmensen die met gevaar voor eigen leven de verdedigingswerken in kaart brachten. Ze brengen het dagelijks leven in de bunkers in beeld, maar laten ook zien hoe bunkers na de oorlog een nieuwe bestemming kregen als opslag voor kunstobjecten of als commandopost tijdens de Koude Oorlog. Bekijk hier het programmaboekje digitaal of ga naar bunkerdag.nl.
Kaartverkoop
Met het entreebewijs voor de Bunkerdag zijn alle opengestelde bunkers te bezoeken. De Bunkerdagtickets zullen verkocht worden op de locaties. Hier kun je niet altijd met pinpas betalen, dus vergeet geen contant geld mee te nemen.
Volwassen (13+) € 7,50
Kinderen (4-12 jaar) € 4,-
Kinderen (0-3 jaar) Gratis
Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6.200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De geallieerde aanval kwam uiteindelijk via Normandië, niettemin had de aanleg van de Atlantikwall ook in Nederland zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. In Den Haag bijvoorbeeld moesten hele woonwijken plaatsmaken voor een kilometerslange tankgracht. Zo’n 135.000 kustbewoners werden gedwongen hun huizen te verlaten en elders onderdak zoeken.
Jorn Baars
Erfgoed springlevend
Met de openstelling van het Atlantikwall-erfgoed wordt de herinnering aan de oorlog levend gehouden en wordt de waarde van vrijheid overgebracht op nieuwe generaties. Vrijwel alle bezoekbare locaties zijn in beheer van lokale (vrijwillige) organisaties met ieder een eigen activiteitenagenda. Afgelopen jaren bundelden zij hun krachten al tijdens de jaarlijkse Bunkerdag. Door de groeiende aandacht voor erfgoed nam de behoefte toe om ook de rest van het jaar de verschillende activiteiten in één agenda te combineren. De website bezoekatlantikwall.nl maakt het grote geheel van de Atlantikwall van Schiermonnikoog tot aan Breskens zichtbaar en toont het historische, culturele, toeristische en recreatieve aanbod op iedere locatie.
Van geschiedenis tot recreatie
Het erfgoed van de Atlantikwall heeft voor ieder wat wils: van spannende betonnen kollossen verstopt in schitterend landschap tot de stille getuigen van de Duitse bezetting. Rondleidingen in een van bunkermusea geven een beeld van het leven van de Duitse soldaten. Ze vertellen het verhaal van de invloed die de bouw van de Atlantikwall had op de inwoners langs de kust. Verschillende fiets- en wandelroutes geven een indruk van de oorlogsgeschiedenis van het gebied. Zo ontdekken fietsers op de route van Goeree-Overflakkee meer over bunkercomplex De Punt, dat nog bijna intact in de duinen verstopt ligt. Ook meer avontuurlijke uitjes staan op de website vermeld.
Foto: Bunkercomplex de Punt (Arthur van Beveren)