Op vrijdag 13 december 2024 vindt de prijsuitreiking van de Erfgoedvrijwilligersprijs plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst zal de winnaar bekend worden gemaakt, die een cheque van €10.000,- in ontvangst mag nemen. De helft van dit bedrag is vrij te besteden, bijvoorbeeld aan teamactiviteiten, terwijl de andere helft wordt ingezet om kennisoverdracht binnen het vrijwilligerswerk te bevorderen. Daarnaast ontvangen de teams die op de tweede en derde plaats eindigen elk een cheque van €5.000,-, eveneens verdeeld voor eigen besteding en kennisoverdracht.
Over de finalisten
In de nominatieperiode zijn inzendingen ontvangen vanuit alle Nederlandse provincies (met uitzondering van Groningen) én vanuit Caribisch Nederland. In samenwerking met Stichting OPEN (Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland) is er per provincie één finalist gekozen. De finalisten die strijden om de titel zijn:
- Zeeland: Museum Cultuurforum Aardenburg
- Caribisch Nederland: Lang Leve(n) het Erfgoed
- Friesland: Team Klompenmakerij van De Sûkerei
- Drenthe: Olie- en Korenmolen Woldzigt
- Gelderland: Fort Pannerden
- Flevoland: Polder Pioniers Zeewolde
- Limburg: Werkgroep ‘Mijnverleden Staatsmijn Maurits’
- Noord-Brabant: Erfgoedgroep Behoud Cultuurhistorisch Erfgoed Zuidwesthoek
- Noord-Holland: Volendams Museum
- Overijssel: Historische Vereniging Wijhe
- Utrecht: Archeolab Museum Hoge Woerd
- Zuid-Holland: Openluchtmuseum De Duinhuisjes
Finalist ‘Museum Cultuurforum Aardenburg’ uit Zeeland
In het Zeeuwse stadje Aardenburg werken 45 vrijwilligers (15-80 jaar) van Museum Cultuurforum hard aan het behoud van het rijke Romeinse en middeleeuwse erfgoed. Ondanks leegloop en beperkte bekendheid, creëerden ze tijdens COVID-19 een vernieuwd interactief museum, dat nu zelfs in het Museumregister staat. Vrijwilligers verzorgen rondleidingen, educatieve activiteiten en volgen trainingen in diverse museale vaardigheden. Het museum biedt bovendien werkplekken voor re-integranten, en draagt bij aan sociale samenhang en levendigheid in de stad. Dankzij hun inzet versterkt de sociale samenhang, waardoor Aardenburg en haar rijke geschiedenis weer tot leven komen en een stem krijgt.
Het publiek kan vanaf vandaag stemmen op de finalisten via deze link.
Stemmen kan tot en met 30 november 2024. Het publieksoordeel weegt voor 50% mee. Begin december komt ook een onafhankelijke jury, onder leiding van juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven (oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), bij elkaar om uit de finalisten hun top 3 te selecteren. Het juryoordeel weegt voor de andere 50% mee.
De Erfgoedvrijwilligersprijs is in 2020 in het leven geroepen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, als blijk van waardering voor de vele vrijwilligers die zich inzetten binnen de erfgoedsector. Minister Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap): “Duizenden vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in voor het rijke Nederlandse erfgoed. Prachtig dat zij het verleden verbinden met het heden en de toekomst van hun omgeving. En dat rond monumenten, ambachten, musea en ander erfgoed levendige gemeenschappen ontstaan en voortbestaan. Ik vind het heel belangrijk dat deze vrijwilligers met een
prijs de eer krijgen die ze toekomt.”