Deze week werd bekend dat REACT-EU een subsidie heeft toegekend aan Pampus van 996.000 euro, voor de aanleg van een volledig nieuw en fossielvrij energiesysteem. De duurzame plannen van Forteiland Pampus komen hiermee in een stroomversnelling. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie (REACT-EU Kansen voor West II) is een fonds dat zich richt op economisch herstel na de Coronacrisis met speciale aandacht voor de digitale en circulaire economie.
De verduurzaming van Forteiland Pampus beslaat de thema’s erfgoed, energie- en grondstoffentransitie, exploitatie en educatie. Concreet omvat het programma een gloednieuw circulair entreegebouw door Paul de Ruiter Architects, een energieneutraal zomerpaviljoen, een elektrische vloot en high-tech waterzuivering door nanofiltratie.
De verbindende factor in deze projecten is een nieuw energiesysteem. Opwekking zal plaatsvinden door zon, wind, waterstof en biovergisting. Door middel van een smart grid wordt de opgewekte energie zo efficiënt mogelijk gebruikt en opgeslagen. Uniek aan dit systeem is dat het aanbod-gedreven is, het aanbod bepaalt het verbruik. Concreet betekent dit bijvoorbeeld een dynamische menukaart in het horecapaviljoen: weinig energie, meer koude bereidingen.
Het projectteam gaat de komende maand keihard aan de slag om met hernieuwde energie invulling te geven aan het project. Tom van Nouhuys directeur Stichting Forteiland Pampus: ‘De toekenning van deze subsidie is een accelerator voor de verduurzaming van ons erfgoed en betekent daarnaast een enorme erkenning voor al ons harde werk. Ik ben ervan overtuigd dat de laatste fondsen binnen afzienbare tijd worden geworven en Pampus rond 2023 één van de eerste duurzaam zelfvoorzienende werelderfgoederen is.’
Over Pampus
Midden in het IJmeer ligt de parel van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie: forteiland Pampus.
Zodra je voet op het eiland zet, voel je het al… Hier ligt meer dan 400 jaar geschiedenis en jij maakt daar nu deel van uit. Op Pampus valt van alles te beleven. De interactieve routes ‘Het Geheime Wapen van Amsterdam’ en ‘Het verhaal van Pampus’ nemen je mee de geschiedenis in waar dit UNESCO Werelderfgoed deel van uitmaakt. Of je dwaalt over het eiland met het ‘Rondje Pampus’ en vindt onderweg Eye openers over vroeger en nu. Je kunt voor Pampus in het gras liggen met een picknickmand van het Pampus Paviljoen, je koopt leuke souvenirs in de museumwinkel of je installeert je op het sfeervolle terras met een fantastisch uitzicht over het IJmeer.
En dat is nog niet alles! Pampus gaat van diesel naar duurzaam, dus het forteiland gaat op de schop! Als je op Pampus bent, kun je alle veranderingen richting duurzaam zelfvoorzienend en fossielvrij met eigen ogen bekijken. Van eten uit eigen moestuin tot zonne-energie en nog veel meer. Laat je inspireren door de historie en onze groene avonturen!
Lees ook het artikel: Forteiland Pampus ontvangt €560.000 van Erfgoed Deal
Foto: Pampus – by night impressie nieuw entreegebouw – Copyright Paul de Ruiter Architects