Het science centrum GeoFort heeft een nieuw doolhof gerealiseerd over de klimaatverandering. Je baant je een weg door de thema’s hitte, overstroming, droogte en zeespiegelstijging. Je wordt ondergedompeld in meer dan 70 kaarten en grafieken. De laatste deur heeft een codeslot die je alleen kunt ontgrendelen als je het klimaatraadsel hebt opgelost…
Directeur GeoFort: Willemijn Simon van Leeuwen, is blij met deze nieuwe aanwinst. “Deze klus was een welkome afleiding van alle Corona-zorgen over financiën. Het was geweldig om inhoudelijk bezig te kunnen zijn met het interessante en zeer relevante onderwerp klimaatverandering. Als afgestudeerd cartograaf aan de Universiteit Utrecht was het heerlijk om in alle kaarten te duiken over dit onderwerp. We hebben kaarten gebruikt die situaties weergeven op het niveau van de Wereld, Europa, Nederland of van GeoFort. Zo zie je kaarten over de zeespiegelstijging op wereldniveau, maar ook een overstromingskaart van GeoFort als het extreem heeft geregend. GeoFort heeft als missie om een breed publiek bewust te maken van de ‘Sense of Urgency’ die gepaard gaat met de klimaatverandering. Dit willen we op een boeiende manier doen en niet op een belerende manier die mensen afschrikt. Een doolhof biedt een perfecte speelse omgeving om op een leuke manier geïnspireerd te raken door dit serieuze thema.”
Normaal bevindt het klimaatdoolhof zich in het betaalde gedeelte van GeoFort. Speciaal om kinderen in deze Corona-periode te stimuleren buiten te spelen heeft GeoFort dit onderdeel toegevoegd aan de gratis openluchtspeurtuin. Tijdens alle weekeinden, feestdagen en schoolvakanties is deze speurtuin geopend voor publiek.
Behalve het klimaatdoolhof zijn er 19 andere speurtuin-onderdelen geopend, zoals het geurendoolhof, de GlobeQuiz, bamboe-bouwen, CoördinatenQuiz, moordspel, Fake Maps, het mobiliteitsspel, levensgroot schaken en de Staatsbosbeheer vleermuisspeurtocht.
Alles is gratis toegankelijk en corona-proof op het enorme forteiland in de buitenlucht. Er zijn voldoende verschillende onderdelen voor meer dan 2 uur speurplezier. Het
pannenkoekenrestaurant van GeoFort “De Wereldpan” heeft een take-away ingericht met pannenkoeken, patat, koffie, thee en taart.
Dit doolhof is gefinancierd door het VSB-fonds, Gravin van Bylandt Stichting, Earth Works, Wageningen University & Research, het Ministerie van Binnenlandse Zaken
en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De kaarten zijn op maat gemaakt door Studio Haverstraat of komen van ThiemeMeulenhoff (Alcarta), Wolters Noordhoff
(Bosatlas) of uit de Klimaateffectatlas.