De restauratie van de ruim tweehonderd jaar oude inlaatduiker bij de Melkheul in de Gorcumse binnenstad gaat 100.000 euro kosten. Burgemeester en wethouders gaan de opknapbeurt van de regenwaterafvoer deels betalen met geld uit de pot ‘sport, cultuur en recreatie’.
Ook het budget voor rioolbeheer wordt aangesproken om de kosten te betalen. De gemeente Gorinchem hoopt de helft van het bedrag als subsidie via de provincie Zuid-Holland te krijgen. „Wanneer dat laatste niet lukt, moeten we zelf op zoek naar meer geld”, zegt een gemeentewoordvoerder. Volgens haar wil de gemeente de duiker binnen nu en drie jaar gerestaureerd hebben. Dat het college besluit om de pot ‘sport, cultuur en recreatie’ aan te spreken voor onderhoud, is volgens de woordvoerder niet vreemd. „Onderhoudsbudgetten zijn breed inzetbaar én het gaat hier niet om zo maar een afvoer van oppervlaktewater. Het is een oude constructie die de nodige expertise vraagt als het gaat om het herstel ervan.”
De inlaatduiker zorgt ervoor dat overtollig water uit de Gorcumse stadsgrachten wordt afgevoerd naar het Merwedekanaal. Deze werd in 1819 aangelegd, nadat de gracht op die plek werd versmald. Het ontwerp is gemaakt door waterbouwkundig ingenieur Jan Blanken. Hij is ook het brein achter de aanleg van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in 1815. Met de aanleg destijds was een bedrag van 14.500 gulden gemoeid. Omgerekend naar vandaag gaat het om zo’n 125.000 euro. De restauratie is dus bijna net zo duur als de aanleg twee eeuwen geleden. Die kosten worden in de hand gewerkt doordat de duiker is gemaakt van Belgisch hardsteen. „Dat is duur materiaal. Bovendien moet het metselwerk ook worden gerestaureerd, evenals het stalen hekwerk met schuiven. Het is een arbeidsintensieve klus.”
Artikel uit het Algemeen Dagblad, geschreven door Anja Broeken.