De Nieuwe Hollandse Waterlinie mag zich voorlopig nog niet in het rijtje scharen met de molens van Kinderdijk, de Chinese Muur en Stonehenge. Het Werelderfgoedcomité van Unesco heeft het beslismoment of de verdedigingslinie tussen de Zuiderzee en de Biesbosch werelderfgoed wordt uitgesteld tot 2021.
UNESCO neemt zomer 2021 de beslissing, zo meldt het Linieteam. Dit team begeleidt alle betrokkenen die de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de werelderfgoedlijst proberen te krijgen, waaronder de gemeentes Gorinchem en Vijfheerenlanden. Een eerdere vergadering in het voorjaar van 2020 werd uitgesteld naar het najaar door de uitbraak van de coronapandemie. Maar uiteindelijk heeft UNESCO vorig jaar helemaal niet meer vergaderd.
Nominatie in het kort
In 2021 hoopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie dan echt op de UNESCO Werelderfgoedlijst te komen. De Stelling van Amsterdam heeft al vanaf 1996 de status van UNESCO. Met deze nominatie wil Nederland die status uitbreiden met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Werelderfgoed status bevestigt de internationale betekenis van dit unieke Nederlandse erfgoed. Het is een belangrijke impuls voor de bescherming en het behoud van de Hollandse Waterlinies in een druk deel van Nederland. Het biedt economische en maatschappelijk kansen en mogelijkheden voor duurzame exploitatie van het erfgoed. Dit trekt meer bezoekers en vergroot de beleving, nu en voor toekomstige generaties.
Waarom samen met de Stelling van Amsterdam?
De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam zijn erfgoed van wereldniveau. Ze zijn uniek en verdienen het om behouden te blijven voor volgende generaties. Militair-historisch zijn de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam een waterlinie. De Stelling van Amsterdam is het ultieme sluitstuk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De twee waterlinies vertellen samen het verhaal van deze strategische inzet van water bij de verdediging van Nederland met ‘Water als Bondgenoot’. De uitbreiding van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie maakt het beeld van de ‘grootsheid’ compleet.
Unieke universele waarden
Werelderfgoed word je niet zomaar. Het erfgoed moet van uitzonderlijke universele waarde zijn, uniek en onvervangbaar. Het systeem van de Hollandse Waterlinies bestaat uit 3 hoofdelementen: Het strategisch landschap met een reliëf dat het geschikt maakt voor inundatie, het systeem van waterstaatkundige werken dat voor de inundatie kan worden ingezet en de strategisch gepositioneerde militaire versterkingen die er onlosmakelijk mee verbonden zijn.
Je moet het als land daarom goed beschermen. Maar hoe doe je dat? Dat wordt uitgelegd in een animatiefilmpje, gemaakt in opdracht van het Pact van Ruigenhoek. Bescherming van (genomineerd) Werelderfgoed Hollandse Waterlinies in vier minuten!