Op woensdag 2 februari is Kaasfort Amsterdam te zien in het televisieprogramma BinnensteBuiten. Culinair expert en chef-kok Alain Caron bezoekt het prachtige fort in de Stelling van Amsterdam, waar kaas-affineur René Koelman hem rondleidt en vertelt hoe de kazen gerijpt worden. De uitzending is te zien op NPO2 om 19.05 uur.
Kaaswalhalla bij Kaasfort Amsterdam
Nederland heeft twee kaasmeesters. Een van hen is René Koelman, affineur en eigenaar van Bourgondisch Lifestyle. Hij heeft van Fort Zuidwijkermeer een kaaswalhalla gemaakt; Kaasfort Amsterdam. De constante temperaturen, dikke muren en robuuste uitstraling is perfect voor de opslag van de kazen.
Voordat een kaas goed op smaak is, rijpt deze in speciale rijpingskamers. De affineur koestert de kazen in zijn kamers. Alles gaat met de hand: het keren, besnuffelen, borstelen, het wassen met vloeistof en het creëren van de korst. Naar eigen inzicht en smaak worden jonge kazen gerijpt en ontwikkelt de affineur zijn individuele stijl.
Affineren is de expertise van René Koelman.In Nederland hebben we slechts twee Maîtres Fromager: René en Latif Elmessoussi, zijn voormalig compagnon van Bourgondisch Lifestyle. Er is een winkel in Beverwijk en aan de grachtengordel van Amsterdam, dat in 2010 tot werelderfgoed werd verklaard. Met Bourgondisch Lifestyle bevoorraadt en adviseert René ruim 170 restaurants, waaronder restaurants met Michelinsterren.
Televisieprogramma BinnensteBuiten
Het duurzame lifestyle programma BinnensteBuiten is elke werkdag om 19.05 uur te zien bij KRO-NCRV en in het weekend om 17.30 uur op NPO 2.