De ondernemers op Vuurtoreneiland bij Durgerdam hebben de monumenten, een kazerne en drie munitiebunkers, gerestaureerd. Donderdag 26 mei zijn ze feestelijk geopend door gedeputeerde Ruimtelijke Ordening & Wonen van de provincie Noord-Holland Joke Geldhof, hoofd Staatsbosbeheer Noord-Holland Riena Tienkamp en Brian Boswijk, één van de ondernemers op het eiland. Op Vuurtoreneiland kan heerlijk gegeten worden met een prachtig uitzicht op IJburg, Amsterdam, Durgerdam en het IJmeer. Meer informatie op www.vuurtoreneiland.nl
Vuurtoreneiland
Deze winter werd het fort met de grootst mogelijke zorg gerenoveerd. Met duurzame installaties wordt ervoor gezorgd dat het eiland op een milieuvriendelijke manier gastvrij mensen kan blijven ontvangen. In de zomer eet men nog steeds in de transparante glazen kas en vanaf dit najaar wordt er gegeten in het gerestaureerde fort.
Ons doel met de herontwikkeling is om deze unieke plek te behouden voor de toekomst, en toegankelijk te maken voor publiek. Maar tegelijkertijd gevoelsmatig niets te veranderen aan de, mede door de tijd gevormde, bijzondere karakteristieken van het eiland.Het eiland als geheel willen wij zo duurzaam en zelfvoorzienend als mogelijk maken. Enerzijds door gebruik van slimme techniek, anderzijds door te herwaarderen wat belangrijk is. Door bewuste keuzes te maken in hoe we werken, met veel noeste arbeid en alleen lokale en groene producten aan te bieden.
Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer heeft enkele jaren geleden een oproep gedaan voor goede ideeën om het eiland, wat alleen per boot bereikbaar is, te exploiteren, beleefbaar te maken en de monumenten te restaureren. Twee ondernemers met een plan voor een restaurant bleken, na een officiële aanbestedingsprocedure, het beste plan te hebben. Naast het recht om het eiland te gebruiken voor economische activiteiten, namen zij ook de verplichting op zich om de monumenten te herstellen en open te stellen. Dat is bijzonder snel, binnen drie jaar, gerealiseerd. De kazerne en drie van de vier munitiebunkers zijn volledig gerestaureerd. In de vierde munitiebunker nestelen zwaluwen, dus die wordt met rust gelaten.
‘Het resultaat op Vuurtoreneiland is een schoolvoorbeeld van hoe ondernemerschap hand in hand kan gaan met natuurbeheer en behoud van monumenten, aldus Riena Tienkamp, Staatsbosbeheer. ‘Staatsbosbeheer wil meer sámen met ondernemers en initiatieven vanuit de maatschappij de natuur beheren en beleefbaar maken. We zijn trots dat deze samenwerking zo snel zijn vruchten afwerpt.’
Stelling van Amsterdam
De gerestaureerde kazerne op Vuurtoreneiland is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een 135 kilometer lange verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 rondom Amsterdam werd aangelegd en bestaat uit 46 forten en batterijen, dijken en sluizen. De Stelling van Amsterdam is één van de 10 werelderfgoederen die Nederland rijk is. Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op de lijst van UNESCO Werelderfgoed vanwege zijn unieke karakter en de bijzondere geschiedenis. Met de aanwijzing door UNESCO werd het bijzondere karakter erkend en kreeg de provincie Noord-Holland de taak tot behoud en bekend maken van dit unieke monument. De restauratie van de kazerne op Vuurtoreneiland werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Holland. In 2016 vieren we dat de verdedigings- en waterlinie Stelling van Amsterdam al 20 jaar de status van UNESCO Werelderfgoed heeft.