Na jaren sjouwen heeft Atlantikwall Museum Noordwijk een bunker van internationale allure
Duizenden kruiwagens met zand en puin zijn de afgelopen jaren door Noordwijkers uit een Duitse bunker in de duinen gehaald. Ze hebben een gang van 250 meter die meerdere bunkers met elkaar verbindt uitgegraven. ‘We hebben met onze vrijwilligers ongeveer duizend kub zand en puin moeten weghalen.’
‘Zelfs veel Noordwijkers hadden geen idee dat deze bunker zo enorm groot is’, legt Victor Salman van Atlantikwall Museum Noordwijk uit. Voor de deur van de bunker legt hij uit wat er allemaal onder het zand verscholen ligt.
Het verdedigingswerk, dat voor een deel al een museum was, is nu voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog volledig toegankelijk voor het publiek.
‘250 meter aan gangen met bunkers richting het zuiden, en daar is nu de noordelijke vleugel van 250 meter bijgekomen. In totaal beslaat de bunker dus een lengte van vijfhonderd meter.’
De nieuwe gang werd eerder deze maand al officieel geopend. ‘Het is natuurlijk fantastisch om een voor Europa zo groot en uniek bunkercomplex met twaalf bunkers in zijn geheel open te kunnen stellen voor het publiek’, zegt Salman.
‘Bunker van internationale allure’
‘We hadden bij de opening een echte deskundige op het gebied van de Atlantikwall en die zei dat het nu echt een complex is van internationale allure.’
En daarmee hoopt het Atlantikwall Museum Noordwijk de komende jaren meer bezoekers te trekken. ‘Dit biedt ons de kans om nog beter te laten zien wat die oorlog betekende voor Noordwijk.
In het museum is een uitgebreide collectie van overgebleven voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog te zien, waaronder Duitse helmen, kanonnen en propagandamateriaal.
Voor kinderen is er een speciale audiotour ontwikkeld, met boeiende verhalen over het leven in de bunkers. In 2023 trok het museum daarmee ruim tienduizend bezoekers.
De Atlantikwall was een meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie, die nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog langs de westkust van de bezette gebieden in West-Europa heeft aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie.
De Atlantikwall liep van Noorwegen, via Denemarken, Duitsland, Nederland en België naar Frankrijk tot aan de grens met Spanje. De verdedigingslinie, die overigens nooit geheel werd voltooid, bestond uit kazematten of bunkers, kanonnen en mijnenvelden.
Het Atlantikwall Museum Noordwijk wil de komende jaren het complete verhaal van de Atlantikwall met zijn bunkers en andere verdedigingswerken gaan vertellen.
De ambitie is om een nationaal museum over de Atlantikwall te worden. Omdat in het noordelijke deel van het complex geen vleermuizen overwinteren, kan het museum nu het gehele jaar zijn deuren openhouden.
‘De vijftien andere musea in het gebied van de Atlantikwall vertellen ook een deel van het verhaal. Dat is heel waardevol, maar wij hebben nu de ambitie om het hele verhaal hier samen te brengen’, legt Salman uit.
Bron: Omroep West d.d. 29 oktober 2024: Vrijwilligers sjouwen jaren met kruiwagens zand: ‘Het is nu een bunker van internationale allure’ – Omroep West