De transformatie van de Hollandse Waterlinies op unieke wijze vastgelegd.
Wisseling van de wacht brengt voor het eerst de transformatie in beeld van zowel de Stelling van Amsterdam als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De beide waterlinies zijn sinds vorig jaar gezamenlijk tot Unesco-werelderfgoed verklaard. De gordel van bijna honderd monumentale forten die zich door het waterrijke landschap van West-Nederland slingert, vertelt het unieke verhaal over hoe ons land zijn verdediging organiseerde met een ingenieus watersysteem en indrukwekkende bouwwerken.
Het grootste rijksmonument van Nederland verandert
Het behoud van het erfgoed gaat de laatste decennia meer en meer over in een koers naar vernieuwing, zowel in het beheer als het gebruik. De voorheen in het groen verscholen linie is nu grotendeels opengesteld. Het nieuwe gebruik – vaak met recreatieve functies en kleinschalige bedrijvigheid – gaat gepaard met aanpassingen aan de gebouwen zelf en aan de omgeving. Een uitdaging voor architecten, landschapsarchitecten en andere ontwerpers om eigentijdse oplossingen te verzinnen die zich voegen zich in de historische omgeving. Met liefde en creativiteit zijn aansprekende vernieuwingen gerealiseerd: lichtstraten en vensters brengen licht, bruggen en uitzichtpunten ontsluiten de terreinen. Terrassen vinden hun plek tussen de oude karakteristieke gebouwen en aan het water. Soms is het landschap heringericht met een hoofdrol voor het water. Soms is ook bewust niets gedaan om de natuur en de rust voorrang te geven.
Ontwikkelingsgeschiedenis compleet belicht
In Wisseling van de wacht wordt zowel de ontwikkelingsgeschiedenis beschreven, als de creatieve aanpak van ontwerpers, ondernemers, bestuurders en vele vrijwilligers. Met esssays, columns, interviews en beschrijvingen per fort krijgt de lezer een compleet overzicht van alle forten en veranderingen die plaatsvonden. Prachtige (drone)foto’s tonen hoe natuur, recreatie en bedrijvigheid dit fascinerende linielandschap nieuw leven inblaast. Historische kaarten en handgetekende kaarten laten zien hoe de tientallen forten, kastelen en vestigingen en een grote hoeveelheid aan dijken en sluizenvestigingen in het landschap liggen en met elkaar verbonden zijn.
Wisseling van de wacht toont – op prachtige wijze – alle aspecten van het nieuwe leven van de Hollandse Waterlinies.
Deze publicatie werd mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Unesco-Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting.
Wisseling van de wacht, nieuw leven voor de Hollandse Waterlinies
Redactie: Eric Luiten en Harry Harsema
Teksten: Eric Luiten, Fred Feddes, Yttje Feddes, Marc Nolden, Mark Hendriks, Bernard Colenbrander, Martine Bakker, JaapJan Berg, Peter-Paul Witsen, René Ros en vele anderen
Fotografie: Jeroen Bosch, Daphne de Bruijn en anderen
Het boek kost € 49,50 en is verkrijgbaar bij Uitgeverij Blauwdruk: Wisseling van de wacht Nieuw leven voor de Hollandse Waterlinies. Bekijk hier een filmpje op YouTube waarin door het boek gebladerd wordt.