Venlo was eeuwenlang een belangrijke vestingstad aan de Maas. Het zichtbaar maken van Middeleeuws Venlo en de vestinggeschiedenis van Venlo is een van de speerpunten van het erfgoedbeleid onder de naam ‘Venlo maakt van erfgoed erfgoud! In dit kader is het de bedoeling om de komende jaren op meer plekken de vestinggeschiedenis zichtbaar te maken. Dit gebeurd onder ander op het kazerneterrein (vm Frederik hendrik kazerne) in Blerick, maar ook in delen van de historische binnenstad. Hierdoor kan er een samenhangend geheel ontstaan. Zo wordt nu bij de herinrichting van de openbare ruimte aan de Maaskade ingezet op herstel van de aarden vestingwallen, bovenop de historische vestingmuur aan de Lage Loswal nabij de haven van de stad. Het zichtbaar maken van de vestinggeschiedenis kan daarmee ook meehelpen en als inspiratie dienen om meer te vergroenen en water terug te brengen in en om de binnenstad. Dit draagt weer bij aan de doelstellingen die de gemeente heeft t.a.v. duurzaamheid, klimaatadaptatie.
Korte opsomming histroische stadsmuur de Luif:
- De Luif aan de Maasboulevard/Haven (30 meter lang) is één van de twee stukken middeleeuwse stadsmuur die bewaard zijn gebleven. Het tweede stuk ligt achter het vm kloosterterrein Domani (60 meter lang). De naam Luif komt van ‘Luifel’. Hier was vroeger de visbank onder een houten overkapping
- De Luif (uit de 15e eeuw) werd gerestaureerd in 2014-2015. Achter de Luif is een belevenisruimte ingericht.
- In deze belevenisruimte zijn objecten opgesteld die iets vertellen over de geschiedenis van de Vestingstad Venlo. Blikvangers zijn de vier stadskanonnen. Deze lagen tot voor kort in depot van het Limburgs Museum.
- De kanonnen hebben eeuwenlang op de vestingwerken gestaan en de stad verdedigd. Na de sloop van de vesting eind 19de eeuw zijn de kanonnen gebruikt als aanmeerpalen aan de haven. Daarna verdwenen ze in gemeentelijk depot tot de oprichting van het Limburgs museum in 1992. Toen werden ze met uitzondering van het oudste kanon in bruikleen gegeven aan het museum. Het oudste kanon was eerder in de haven van Blerick geplaatst.
- in 2021 onderzocht kanonnendeskundige Nico Brinck uit Terschelling alle kanonnen. Hij ontdekte hoe bijzonder een kanon was dat in Blerick stond. Dit kanon dateert uit circa 1540-1550 (en daarmee een van de oudste van Nederland) en gemaakt in Luik eo. Het kanon was jaren geleden ludiek in de Blerickse haven neergezet, gericht op Venlo. Omdat het waardevolle kanon regelmatig onder water stond, is er voor gekozen om het bij de andere kanonnen binnen in de Luif neer te zetten.
- De andere drie kanonnen zijn waarschijnlijk gemaakt in Zweden of Duitsland en 17de eeuws. Met uitzondering van het oudste kanon werden deze kanonnen waarschijnlijk allen in Amsterdam gekocht. Amsterdam was het centrum in Europa voor de internationale wapenhandel en alle kanonnen werden in Amsterdam gekeurd en gewogen.
- Alle kanonnen zijn in 2021 door restauratieatelier Restaura uit Heerlen gerestaureerd en door Firma in t Zandt in de Luif geplaatst.
In de Luif staan ook andere voorwerpen die verwijzen naar de vesting
- Twee datumstenen van het in de oorlog verwoeste Arsenaal uit 1751
- De celdeur van de gevangenis in het Arsenaal (18e eeuw)
- Stenen en gietijzeren kanonskogels, die in de afgelopen eeuwen op Venlo werden afgevuurd
- Een laatmiddeleeuwse maliënkolder, gevonden aan de Maasboulevard
- Een poppetje van aardewerk, voorstellende een officier in uniform van rond 1700, gevonden op het kazerneterrein
- Een cavaleriepistool uit de 18e eeuw, gevonden in een beerput aan de Maasboulevard
- Bronzen buste van Frederik Hendrik (afkomstig van het kazerneterrein)
- De wanden in de ruimte achter de Luif zijn ontworpen door Charlotte Smals van Burodox. Charlotte is ook verantwoordelijk voor de ‘Erfgoud-huisstijl’ die de gemeente hanteert, zie (https://www.erfgoud-venlo.nl/)
- De ruimte is op speciale dagen geopend en op afspraak via rondleidingen (sleutel verkrijgbaar via VVV-Koops)
Met deze belevenisruimte bij de Luif wordt wederom een bijdrage geleverd aan het zichtbaar en beleefbaar maken van het Venlose erfgoed en een extra bijdrage geleverd aan de aantrekkelijkheid van de historische binnenstad van Venlo. De binnenstad van Venlo wordt nog meer een plek waar je kunt verblijven en beleven. Het is dan ook zeker niet bedoeling dat deze belevenisruimte ‘slechts’ een tentoonstellingsruimte is. We zien graag dat deze ruimte actief gebruikt gaat worden, bijvoorbeeld bij rondleidingen door de stad, een boekpresentatie, een lezing, een mini-voorstelling of gewoon een borrel. Onder de eeuwenoude bogen en tussen de kannonen.