Remise E op Fort Nieuwersluis is op donderdag 16 februari jongstleden in gebruik genomen als startlocatie voor de rondleidingen van Natuurmonumenten. Burgemeester Reinders van Stichtse Vecht heeft dit gebouw geopend tijdens een feestelijke bijeenkomst. Vanaf nu kunnen deelnemers aan de rondleidingen niet alleen op een toepasselijke plek het verhaal van de Hollandse Waterlinies beluisteren, maar ze kunnen ook een kijkje nemen in de munitieruimtes in de kelder van dit gebouw.
Bijdrage Historische Kringen
De aanpassing van de remise tot startlocatie is mede mogelijk gemaakt door de Historische Kringen van Maarssen, Breukelen en Loenen. Eind 2018 startten de drie Historische Kringen het project Weerbaar Water met als doel de inwoners van Stichtse Vecht te betrekken bij de -toen nog- toekomstige UNESCO Werelderfgoed-status van de Nieuwe Hollandse Waterlinie én Fort Nieuwersluis. Veel activiteiten in het kader van Weerbaar Water gingen door, maar door het Corona-virus kon niet alles uitgevoerd worden. Daarom hebben de Historische Kringen ervoor gekozen om bij te dragen aan de ontwikkeling van Remise E tot beleefbaar element van Fort Nieuwersluis. In de remise zijn enkele platen van de tentoonstelling rond Weerbaar Water te bezichtigen.
Met de bijdrage van de Historische Kringen heeft Natuurmonumenten onder meer de remise kunnen voorzien van een trap naar de kelder, verlichting kunnen aanbrengen in de lichtgang, een grote luchtfoto en ander beeldmateriaal kunnen laten drukken op vochtbestendig materiaal en bankjes voor de bezoekers kunnen maken.
Lopen door de lichtgang
Rond 1880 werden veel forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie voorzien van remises: een opslagplek voor kanonnen en munitie. Op Fort Nieuwersluis kwamen drie remises, waaronder remise E, waarin het geschut veilig stond tegen vijandelijke beschietingen. Bovenop het gebouw lag een metersdikke laag aarde ter bescherming van gebouw en opgeslagen spullen.
In de kelder van de remise is een kelder, die destijds als werkplaats en als opslagplaats van munitie diende. Op de begane grond stonden de kanonnen en er lag een grijpvoorraad munitie in de bergingen. Bezoekers kunnen vanaf april 2023 een kijkje nemen in de munitiekelder én door de lichtgang lopen. Bij gebrek aan elektriciteit werd de munitiekelder destijds verlicht met olielampjes. Om te voorkomen dat het buskruit in contact kwam met het vuur uit de lampen, bouwde men een gang met nissen -voorzien van dik glas- om het buskruitmagazijn heen.
Rondleidingen
Op de website van Natuurmonumenten is meer informatie te vinden over de rondleidingen op Fort Nieuwersluis. Kijk vanaf eind februari op: www.natuurmonumenten.nl/beleef-de-forten-in-de-vechtplassen