De restauratiewerkzaamheden aan de Doeverensche Sluis aan de Elshoutse Zeedijk zijn in volle gang. Op deze foto zie je een bijzondere aanblik van het restauratieproces: de sluis is afgedamd en drooggelegd.
De start van de werkzaamheden valt symbolisch samen met het herdenkingsjaar rondom de Sint Elisabethsvloed. Op 18 november was het precies 600 jaar geleden dat deze legendarische ramp begon: een woeste storm brak de dijken en veroorzaakte een van de ergste overstromingen, de Sint Elisabethsvloed.
Het water heeft zelfs de Elshoutse Zeedijk bereikt. Mogelijk is toen de dijk met de vloed van 1421 beschadigd of deels weggespoeld. Om het gebied van Heusden te beschermen zijn vervolgens vanaf de jaren 1440 dijken aangelegd en versterkt, zo ook de Elshoutse Zeedijk, om weerstand te bieden tegen het vloedwater vanuit de Biesbosch.
Foto Doeverensche Sluis: Marc Bolsius
De rijksmonumentale Doeverensche sluis dateert van halverwege de 19de eeuw. De sluis is gebouwd als uitwateringssluis en moest overtollig binnenwater afvoeren en hoog buitenwater keren. De sluis heeft nu echter geen kerende functie meer en verkeert in een slechte staat. Het metselwerk is plaatselijk gescheurd. Aan de bovenzijde ontbreekt hier en daar de rollaag. Grote delen van enkele vleugelwanden zijn verdwenen. Op veel plaatsen is de buitenschil van het metselwerk losgekomen en er zijn bakstenen uitgevallen. Veel bakstenen zijn ook door vorst deels verpulverd en de sluisdeuren zijn in het verleden verwijderd. Aannemer Van der Ven zal de sluis terugbrengen in originele staat.
Meer weten over het restauratieproces? Lees het artikel op vanderven.nl of zuiderwaterlinie.nl.