Die enorme Schnellbootbunker in IJmuiden – misschien wordt het wel een rijksmonument. De huidige eigenaar en de gemeente Velsen zouden dat toejuichen, maar het Rijk moet nog een besluit nemen.
De Schnellbootbunker is misschien wel de grootste bunker van Nederland en diende als overdekte haven voor schnellboten. Deze kleine snelle torpedobootjes konden de bunker binnenvaren en zo met torpedo’s bevoorraad worden. De bunker is tegenwoordig in gebruik bij een bedrijf en niet toegankelijk voor publiek.
Atlantikwall
Deze bunker, aan de Westerduinweg in IJmuiden, is onderdeel van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog, en van ‘Festung IJmuiden’. Het is niet alleen de grootste bunker van Nederland, maar ook de laatste in zijn soort. Daarmee is de bunker van groot nationaal en internationaal belang binnen het bestaande erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog.
Sloop- en asbestmelding goedgekeurd
De bunker heeft twee eigenaren. Hoorne Vastgoed is eigenaar van het zuidelijke deel, en heeft bij de Omgevings Dienst IJmond (ODIJ) een sloop- en asbestmelding ingediend, want een vergunning was niet nodig. Die melding is al goedgekeurd, en het eerste asbest is al uit de bitumen dakbedekking gehaald. Gesloopt is er nog niet. (Er loopt nog een aanvraag omgevingsvergunning flora- en fauna activiteit i.v.m. de eventuele aanwezigheid van vleermuizen in de bunker. Daarover moet de ODIJ nog een besluit nemen.)
Wakker geworden en in gesprek
De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed – die onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap valt – én de gemeente Velsen hebben zich pas onlangs gerealiseerd dat de Schnellbootbunker zo’n bijzonder erfgoed is. De bunker staat op een lijst van achttien objecten die in aanmerking kunnen komen om rijksmonument te worden. Waarschijnlijk valt volgend jaar het besluit daarover.
Als de bunker rijksmonument wordt, mag hij niet zonder vergunning gesloopt, verbouwd of veranderd worden. Maar nu heeft de bunker die status nog niet. De Rijksdienst heeft voor de tussentijd aan Velsen gevraagd of de gemeente van de bunker alvast een gemeentelijk monument kan maken, ter bescherming. Maar inmiddels is Velsen al in gesprek met de eigenaar van de bunker. Beide partijen zouden het toejuichen als de bunker een rijksmonument wordt en wachten de ontwikkelingen bij de rijksdienst met belangstelling af.
Bron: RTV Seaport