De spannendste forten, kastelen, bunkers en vestingsteden van de waterlinies gooien hun poorten open in het weekend van 20 t/m 22 april 2019. De Start van het Fortenseizoen valt samen met Pasen en daarom kan je rekenen op een ongekend aantal brunch- en lunch-mogelijkheden op unieke forten overal in Nederland. Lekker eten is prima te combineren met een tocht door het linielandschap, te voet, per fiets óf zelfs per tjalk. Dus ontdek met je hele familie, het fort, de lunet of een batterij bij jou in de buurt, kijk op: startfortenseizoen.nl
Paasbrunchen doe je op een Fort!
Het culinaire aanbod op de forten was nog nooit zo groot en divers. Ga voor je brunch naar bijvoorbeeld: Geofort, Werk aan de Spoel, Pampus of Fort aan de Klop. Na het eten kunnen de kinderen op zoek naar eieren terwijl jij die derde gang eraf wandelt tijdens een historische rondleiding of een ommetje rond de fortgracht op: Fort Kijkduin, Fort Altena, of Slot Loevestein (waar trouwens Napoleontische soldaten rondmarcheren). Ook Fort Resort Beemster, Fort Uitermeer, Fort Bakkerskil, Fort bij Vijfhuizen én Fort Pannerden zijn in de gastronomische paassferen.
Foodforten – wijn, bier en bunkerburgers
Ben je niet van de lange zit? Geniet dan van een biertje en bal op een zonnig terreplein of juist behaaglijk bij de houtkachel. Heel wat verdedigingswerken kregen, nadat ze hun militaire functie verloren, een horeca-bestemming. De karakteristieke bouw leent zich er uitstekend voor. Met door het zanddak gezuiverde water kunnen de lekkerste biertjes gebrouwen worden! Een paasproost uitbrengen kan op o.a. Fort Everdingen, Fort Zuid, Fort Westoever of Fort 1881. En met bunkerburgers en fortfrietjes in het vooruitzicht zijn de kinderen al snel overtuigd. Dus, op naar Batterij Poederoijen, Fort Kijkduin, Fort Westoever of Fort Diemerdam!
Fiets, wandel of vaar met uitzicht op erfgoed omgeven door groen
Combineer zo’n smakelijk monumentaal bezoekje met een wandeling of fietstocht, dan ben je nog sportief bezig ook. Forten, kastelen en bunkers zijn strategisch gelegen en worden omgeven door kabbelend water en weelderige natuur, ideaal voor een gevarieerde tour. Fiets de Stelling van Honswijk eens af (en bekijk op Fort Honswijk de prachtige buitententoonstelling) of pak het waterlinie-ommetje Muiden. Alle groene linieroutes, uiteraard mét culinaire pitstops vind je op forten.nl of vestingen.nl.
Forten van Boven met Pasen op Pampus
Op Pampus, een van de weinige èchte forteilanden, staat de fototentoonstelling Forten van Boven dit weekend centraal. Op gigantische doeken zijn de forten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie te zien, de luchtfoto’s geven duidelijk zicht op waterrijke Hollandse polders en laten in een oogopslag de kracht van de ingenieuze verdedigingswerken zien.
Hollandse Waterlinies: UNESCO werelderfgoed
Nederlanders reizen wat af, maar ons eigen kikkerlandje ligt dus vol onontdekt erfgoed. Nederland heeft wel 10 waterlinies; verdedigingsgebieden met een netwerk van forten en bunkers verbonden door een ingenieus dijken- en sluizensysteem. Hiermee konden grote stukken land onder water gezet worden: nèt te diep voor een soldaat met zijn paard, maar net weer te óndiep om over te varen. Zo bleef de vijand buiten de deur. De Stelling van Amsterdam heeft sinds 1996 de UNESCO-status en naar verwachting zal deze in 2020 ook aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie worden toegekend. Samen vertellen ze het unieke verhaal van water als verdediging. De waterlinies en hun forten; erfgoed van wereldniveau en vergelijkbaar met de Chinese Muur vind je gewoon om bij jou om de hoek.