Er zijn tientallen verhalen te vertellen over Fort bij Spijkerboor. Het ligt verscholen in het polderlandschap van de Beemster en is één van de grootste forten van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie vormen samen het UNESCO Werelderfgoed: de Hollandse Waterlinies. Natuurmonumenten heeft plek voor nieuwe verhalenvertellers op het fort.
Het Fort bij Spijkerboor dateert uit het begin van de 20e eeuw en diende als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie die rond de hoofdstad werd gebouwd om deze te beschermen tegen vijandige aanvallen. Het knooppunt van kanalen en dijken bij Spijkerboor was een zwakke plek in deze verdedigingslinie. Daarom werd in 1913 op deze plek een extra groot en sterk fort gebouwd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven er 300 soldaten in dit fort. Het fort, met zijn indrukwekkende grachten, bunkers en gangenstelsels, biedt een fascinerende kijk op de militaire geschiedenis van Nederland. In het fort is veel bewaard gebleven: munitiekamers, kanonnen en zelfs een gepantserd draaikoepelgeschut. In de grote poterne is een serie muurschilderingen bewaard gebleven. En ook de slaapvertrekken, waslokalen en de legerkeuken met enorme kookketels zijn er nog steeds.
In 2024 is het fort weer een aantal keer geopend voor het publiek. Op de open dagen geven vrijwilligers van Natuurmonumenten rondleidingen en hoor je de verhalen. Is dit ook iets voor jou?
Fort bij Spijkerboor is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons team willen versterken, zowel gidsen, gastheren en gastvrouwen als mensen die de boswachters helpen met het beheer van het fort en de natuur.
Kijk voor meer informatie en openingstijden op nm.nl/fortbijspijkerboor. Voor vrijwilligerswerk mail je naar fortbijspijkerdoor@natuurmonumenten.nl