Het Pact van Loevestein vierde in oktober 2022 zijn 20e verjaardag. Het Pact is een regionaal brede samenwerking tussen meerdere provincies, gemeenten, landschapseigenaren en het waterschap in het zuidelijk deel van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. De focus ligt op bescherming, beleving en duurzame instandhouding van dit deel van de waterlinie. De belangrijkste ambassadeurs van dit erfgoed, de vrijwilligers die werkzaam zijn op en rond de forten, werden donderdag 10 november ontvangen op Fort bij Asperen. De wethouder van de gemeente West Betuwe en tevens voorzitter van het Pact van Loevestein, Rutger van Stappershoef, bedankte hen voor het enthousiasme en de tomeloze inzet waarmee ze het erfgoed beheren en onderhouden voor toekomstige generaties en tevens het verhaal van de waterlinies vertellen aan de vele fortbezoekers.
De vrijwilligers op de forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, onderdeel van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, zijn -zoals bij veel organisaties- de drijvende kracht. Zij steken dagelijks tot wekelijks de handen uit de mouwen bij het groenbeheer, geven als gids rondleidingen, bemensen het museum of zorgen voor herstelwerkzaamheden aan bijvoorbeeld hang- en sluitwerk. Voor al dit goede werk werden de vrijwilligers vanuit het Pact van Loevestein (van Fort Everdingen tot Fort Steurgat) uitgenodigd voor een Waterlinie-lunch.
Men kon zich aanmelden voor drie data op drie verschillende locaties: de forten Everdingen, Asperen en Altena. Donderdag 10 november was Fort bij Asperen aan de beurt. Ruim 30 vrijwilligers van verschillende forten waren aanwezig. Voordat Rutger van Stappershoef zijn dankwoord uitsprak naar de vrijwilligers, werd de waterliniekennis bij de wethouder Cultuurhistorie, archeologie en monumenten van gemeente West Betuwe vergroot via een heuse quiz. Na stil te hebben gestaan bij de viering van 20 jaar Pact van Loevestein én de UNESCO status, was het tijd voor een rondleiding over het fort met een uitstapje naar de waaiersluis en wapenplaats. Daarna stond de lunch klaar. Aan tafel kon men kennis maken met collega-vrijwilligers van andere forten en werd er veel kennis en ervaring gedeeld. Met een kist vol fruit en sap van de lokale boer onder de arm vertrokken de waterlinievrijwilligers vervolgens weer huiswaarts richting het “eigen” fort.
Bent u ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk op de forten van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies? Stuur dan een mail naar info@forten.nl.