Op 18 april is het officieel ‘World Heritage Day’, ook wel bekend als de ‘International Day for Monuments and Sites’. Een speciale dag om even stil te staan bij de geschiedenis van UNESCO Werelderfgoed.
Iedereen heeft wel van werelderfgoed gehoord, maar wat betekent het precies? Hoe is het ontstaan? Waarom hebben we werelderfgoed? En wat is precies de connectie met UNESCO en de Verenigde Naties? Deze animatie geeft een korte uitleg over de geschiedenis van UNESCO Werelderfgoed, het idee erachter en hoe een gebied of gebouw werelderfgoed wordt.
UNESCO Werelderfgoed, het zijn de meest bijzondere en betekenisvolle gebouwen, gebieden en natuur van de wereld. Ze zorgen in al hun diversiteit voor indrukwekkende verhalen die jong en oud raken. Daarom wil UNESCO deze cultuur en natuur behouden en doorgeven aan volgende generaties. Zo blijft het werelderfgoed springlevend en leren mensen wereldwijd elkaars cultuur en natuur waarderen. Dat prikkelt de nieuwsgierigheid en draagt bij aan respect voor elkaar.
UNESCO Werelderfgoed in het Koninkrijk der Nederlanden: Droogmakerij de Beemster, Eise Eisinga Planetarium, Grachtengordel van Amsterdam, Hollandse Waterlinies, Ir. D.F. Woudagemaal, Koloniën van Weldadigheid, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, Neder-Germaanse Limes, Rietveld Schröderhuis, Schokland en omgeving, Van Nellefabriek, De Waddenzee en Willemstad, Curaçao.
Bron: World Heritage Day | Stichting Werelderfgoed Nederland
Hollandse Waterlinies
De Hollandse Waterlinies vertellen het bijzondere verhaal van de verdediging van ons land met water als bondgenoot. In oorlogssituaties werden namelijk in de Hollandse Waterlinies brede stroken land onder water gezet: inundatie. Zo werd het land onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden. Tegelijkertijd was het water te ondiep om doorheen te varen met boten. Door water op deze manier in te zetten kon Nederland het economisch hart van het land beschermen tegen de vijand. De Hollandse Waterlinies vormen één verdedigingslinie van meer dan 200 km.
Door de opkomst van het vliegtuig verloren de Hollandse Waterlinies hun betekenis. Nu is dit landschap vol ingenieuze waterwerken en forten uitgegroeid tot bijzondere natuurgebieden.
Het gedeelte van de Hollandse Waterlinies rondom Amsterdam (Stelling Van Amsterdam) is UNESCO Werelderfgoed sinds 1996. In 2021 werd deze uitgebreid met de Nieuwe Hollandse Waterlinie en gingen ze verder als één Werelderfgoed onder de naam ‘Hollandse Waterlinies’.
www.hollandsewaterlinies.nl
Neder-Germaanse Limes
De Neder-Germaanse Limes is de noordgrens van het Romeinse Rijk. Om deze grens te bewaken bouwden de Romeinen langs de Rijn een reeks van wachttorens, wegen, waterwerken en legerkampen. De Limes loopt dan ook niet alleen dwars door Nederland, maar ook door Duitsland, tot voorbij Bonn. Vijf eeuwen lang bestond deze grens en de sporen ervan zijn nog altijd in de bodem te vinden. De Limes vormt daarmee het grootste archeologische monument van Nederland.
Het Werelderfgoed de Neder-Germaanse Limes telt in Nederland 19 archeologische vindplaatsen, verspreid over 12 gemeenten in de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland. Op sommige plaatsen zijn de archeologische monumenten zichtbaar gemaakt door moderne visualisaties, zoals bijvoorbeeld bij Park Matilo bij Leiden, Fort Vechten in Utrecht, of Castellum Meinerswijk bij Arnhem. Op andere plaatsen kun je de daadwerkelijke resten bewonderen, zoals onder de Grote Kerk in Elst. En op weer andere plaatsen blijven de resten veilig opgeborgen onder de grond. Samen met de rivier de Rijn vormen deze archeologische overblijfselen een monumentale grens van vroeger én nu.
De Neder-Germaanse Limes maakt deel uit van de Frontiers of the Roman Empire, die samen het hele Romeinse Rijk omspannen. Sommige delen daarvan stonden al eerder op de de Werelderfgoedlijst, namelijk: de Muur van Hadrianus in Engeland, de Muur van Antoninus Pius in Schotland en de Boven-Germaans-Raetische Limes in Duitsland. Tegelijkertijd met de Neder-Germaanse Limes werd ook de Donau-Limes als Werelderfgoed erkend.
De Neder-Germaanse Limes door Nederland en Duitsland is Werelderfgoed sinds 2021.
www.romeinen.nl