Fort Nieuwersluis werd gebouwd van 1849 tot 1851. Iets later werd er op het terrein ook een torenfort gebouwd. Deze diende voor de verdediging van de sluizen in de Nieuwe Wetering en de Vecht. Daarnaast kon het de wegen langs de rivier, het spoor Utrecht-Amsterdam en het later aangelegde kanaal onder schot nemen.
Wist je dat de bomvrije kazerne van Fort Nieuwersluis tijdens de Koude Oorlog ook is gebruikt als commandopost van de Bescherming Bevolking (BB)? Deze Nederlandse organisatie voor civiele bescherming werd gerund door vrijwilligers en zou in geval van (atoom)rampen het volk waarschuwen en hulp verlenen. Door middel van de ‘BB-Beleving’ kun je zelf ervaren hoe het moet zijn geweest om in deze commandopost te werken. Tijdens de rondleiding krijg je bovendien een exclusief kijkje op de plek waar de BB-leden sliepen, aten en werkten. Ontdek dit bijzondere stukje hedendaagse geschiedenis.
Het museum is voorlopig alleen toegankelijk tijdens de rondleidingen door een gids van natuurmonumenten op een aantal open dagen in 2024