In het Zeeuws-Vlaamse landschap zijn overal sporen te vinden van een roerig verleden. De Staats-Spaanse linies herinneren aan jarenlange strijd in het grensgebied. Dit jaar is er extra aandacht voor de veroveringen door prins Maurits, die 400 jaar geleden overleed.
Op 23 april 2025 is het 400 jaar geleden dat Prins Maurits overleed. Zijn militaire campagnes tijdens de Tachtigjarige Oorlog hebben in het huidige Zeeuws-Vlaanderen op economisch, geografisch, militair en religieus gebied een merkbare invloed achtergelaten. In zes musea en één kerk wordt deze zomer de betekenis van Prins Maurits voor Zeeuws-Vlaanderen gezamenlijk herdacht.
Museum Het Belfort | Hier wordt met behulp van kaarten en prenten het verhaal van het beleg en de verovering van Sluis door Prins Maurits verteld.
Meer informatie over de tentoonstelling in Vesting Sluis van 30 april tot 29 september 2025: Tentoonstelling Prins Maurits
Schoolmuseum “Schooltijd” | Uitleg van de historische betekenis van de Moffenschans (Moufe-Schans), het begin van de aanleg van de Staats-Spaanse linies voor de toenmalige plaats Neusen. Door de Spanjaarden werd een tegenfort, Triniteit, opgeworpen.
Historische Maquette | Bewonder de adembenemende historische maquette van de oorspronkelijke vesting Neusen uit de zeventiende eeuw, gebouwd om de doorvaart naar Antwerpen te beveiligen.
Unieke Collectie | Bekijk schoolplaten uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog en een zeldzaam exemplaar van het rekenboek “De Cijfferinghe” uit 1604 van de beroemde schoolmeester Willem Bartjens.
Eigentijdse Kijk | Ontdek het leven van Prins Maurits, zijn ingenieurbouwmeester Simon Stevin en de Staats-Spaanse linies. Leer meer over het leven in het leger en de militaire acties in Zeeuws-Vlaanderen. Zie ook wat de Spaanse kijk op de Nederlanden was.
Stadswandeling | Combineer je bezoek met een stadswandeling langs de oude vesting van Neusen en beleef de geschiedenis van dichtbij.
Lezing | De Heemkundige Vereniging Terneuzen organiseert een historische lezing door Jan Kuipers op 8 mei, aanvang 20 uur in Porgy en Bess.
Meer informatie over de tentoonstelling in Vesting Terneuzen van eind april tot eind oktober 2025: Tentoonstelling Prins Maurits
Museum Hulst ‘s Landshuis | De landing van Maurits in 1591 met 300 schepen en 4000 man te Calfsteerte, zijn driedaagse tocht naar Hulst, de inname van de stad zonder slag of stoot in 1591, de plaats van deze inname in het geheel van de Tachtigjarige oorlog. Het dagelijks leven en het leger in de stad ten tijde van Maurits, de gevolgen voor de godsdienstbeleving, de sporen van die tijd in het huidige landschap rond Hulst en een levensbeschrijving van Maurits.
Lezing | De Vier Ambachten organiseert samen met en in Museum Hulst een lezing door Thera Coppens op 6 september, aanvang 14 uur over Maurits van Nassau.
Meer informatie over de tentoonstelling in Vesting Hulst van 6 april tot 29 september 2025: Tentoonstelling Prins Maurits
Museum Het Warenhuis | De verovering van Axel op 16/17 juli 1586 door Maurits van Nassau. Aan de hand van originele landkaarten laten we Axel zien van vóór 1586 en de veranderingen van het landschap daarna. Hiermee worden de gevolgen van de inundaties (het eiland Axel) en de opkomst van de fortificatie/stadswallen getoond. Daarnaast portretten van belangrijke personen uit die tijd, gedrukt in de zeventiende en achttiende eeuw. Twee originele boeken van Scriverius uit 1611 over de geschiedenis van Nederland en een achttiende-eeuws boek over koning Filips II worden tentoongesteld.
Meer over de tentoonstelling in Vesting Axel van 26 april tot 1 oktober 2025: Tentoonstelling Prins Maurits
Museum Het Bolwerk | Biografie over Maurits, zijn omvorming van het leger tot een goed geoliede machine (de markt in IJzendijke was zijn exercitieterrein), een overzichtskaart met de belangrijkste steden/dorpen in Staats Vlaanderen waar Maurits aanwezig is geweest, de verwijdering tussen hem en Johan van Oldenbarnevelt, zijn relaties met zijn maîtresses en de geboorte van zijn bastaardkinderen, een maquette van een veldslag en een replica van een wapenschild van Maurits.
Lezing | De eerste lezing staat geprogrammeerd op vrijdag 25 april: Thera Coppens vertelt, heel toepasselijk, over Prins Maurits.
Meer informatie over de tentoonstelling in Vesting IJzendijke van 27 april 2025 tot december 2027: Tentoonstelling Prins Maurits
Museum Cultuurforum Aardenburg | Op dibonds wordt aan de hand van oude kaarten en illustraties de verovering van Aardenburg door Maurits op de Spanjaarden verteld. De verovering kostte Maurits weinig moeite. Na zijn verovering bouwt Maurits bolwerken, ravelijnen en forten, o.a. de Elderschans en Olieschans. Deze zijn nog steeds goed zichtbaar in het landschap. Op een nog nader te bepalen datum zal een fietstocht langs de Staats-Spaanse linies gehouden worden.
Meer informatie over de tentoonstelling in Vesting Aardenburg van 29 april tot 31 augustus 2025: Tentoonstelling Prins Maurits
Vereniging tot Behoud van de Historie van Philippine in de vml. Onze Lieve Vrouw Hemelvaartkerk | Landing in 1600 onder leiding van Ernst Casimir van Nassau, waarmee de tocht naar Oostende om via Gent en Brugge door te trekken over land onder leiding van Prins Maurits, die zich bij zijn troepen had gevoegd, werd ingezet.
Tentoonstelling Prins Maurits is hier te bezichtigen op vrijdag en zaterdag 20 en 21 juni, 27 en 28 juni,
4 en 5 juli en 11 en 12 juli 2025 van 13:30 tot 17 uur | Gratis toegang
Lees meer over de tentoonstelling Vesting Philippine: Prins Maurits | Maria Hemelvaartkerk – Forten
Mauristfestijn in IJzendijke
Op zondagmiddag 18 mei 2025 zal IJzendijke zich wanen in de ambiance van de 16de en 17de eeuw. Het stadje wordt dan bevolkt door schaapherders en boeren samen met hun dieren. De middag wordt opgeluisterd met diverse groepen die traditionele muziek en dans presenteren, evenals verhalenvertellers en vendelzwaaiers. Een re-enactmentgroep brengt het leven in een kampement uit de 17de eeuw tot leven en verzorgt wapendemonstraties. En natuurlijk ontbreken ook de ‘rozemarijntjes’ niet.
Meer informatie: Mauritsfestijn in IJzendijke
Vijf rondleidingen in Vesting Hulst door Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten

Tijdens vijf zondagse wandelingen gaan ze in op de vesting Hulst en de aangrenzende fortificatiewerken uit de tijd van Maurits (1591–1596), en wordt bekeken wat daar vandaag de dag nog aan herinnert.
De wandelingen vinden plaats op: 27 april, 18 mei, 8 en 29 juni en 7 september 2025