“Het Muiderslot is een plek waar mensen zich verbonden voelen met elkaar”
Sinds najaar 2018 is Annemarie directeur van het Muiderslot. Hoe is het om deze functie te bekleden. Wat heeft ze bereikt en wat zijn haar ambities?
Een bezoek aan het Muiderslot is een must, voor jong én oud. Het is zoveel meer dan een kasteel. Eerst een lesje geschiedenis. Graaf Floris V gaf in 1285 opdracht tot de bouw van het slot, nadat hij de omgeving van Muiden had bezet. Hij koos voor een strategische plek, waar de Vecht en de Zuiderzee samenkomen. Ook dichter en schrijver P.C. Hooft speelde een belangrijke rol in de historie van het slot; hij woonde er van 1609 tot 1647. Hoewel het Muiderslot meermaals werd bezet, gesloopt en herbouwd, zijn diverse vertrekken met schilderijen, meubels en andere voorwerpen nog net zo ingericht als in zijn tijd.
“We hebben het oudste nog in gebruik zijnde podium van Nederland”
Leuke plek
Enthousiast begint Annemarie den Dekker te vertellen. “Voordat ik directeur werd bij het Muiderslot, werkte ik als hoofd museale zaken en programmering bij het Amsterdam Museum. Als kunsthistorica houd ik van mooie objecten met een verhaal erachter en hoe die zich verhouden tot de maatschappij. Het Amsterdam Museum heeft een prachtige, hoogwaardige collectie, een ongelooflijk leuke plek om te werken. De maatschappelijke relevantie, om het met een mooi woord te zeggen, was daar een centraal thema: hoe betrek je de omgeving bij je culturele instelling? Die ervaring heb ik meegenomen naar het Muiderslot; ook hier houden we ons met die vraag bezig.”
Meer dan museum
Hoe is het om directeur te zijn van zo’n imponerend kasteel? “Een beetje nederigheid is wel op zijn plek, want het slot bestaat al meer dan zevenhonderd jaar. Ik ben gewoon een voorbijganger in zo’n lange periode. Het is onze taak om het culturele erfgoed te behouden en het te laten zien. We willen dat het een aantrekkelijke plek is, ook voor de generaties na ons. Het Muiderslot is méér dan een museum: het kasteel, de tuinen, het water en de natuurlijke omgeving. Het groene erfgoed is, naast schilderijen, meubels en gebruiksvoorwerpen, ook onderdeel van onze collectie.”
Iedereen welkom
“Als Rijksmuseum zijn we een plek van iedereen, voor iedereen. Een inclusieve plek, om een politieke term te gebruiken. Iedereen is welkom, ongeacht leeftijd, opleidingsniveau, gender en achtergrond. Tegelijkertijd is het een plek waar mensen zich verbonden voelen met elkaar.
Ook het podium heeft een belangrijke functie. We hebben het oudste nog in gebruik zijnde podium van Nederland, dat is best bijzonder. Concerten en theatervoorstellingen zijn hier al sinds de tijd van P.C. Hooft. Hij nodigde vrienden uit om mee te musiceren, gedichten te lezen of toneel te spelen. Wij zetten die traditie voort.”
“Ik voed mijn drie dochters op met de gedachte dat mannen en vrouwen gelijke kansen hebben”
Man of vrouw
Heeft het een meerwaarde om vrouw te zijn als directeur? “Ik vind het niet relevant of je man of vrouw bent. Als mens geef ik leiding en draag ik uit dat cultuur bruggen kan slaan. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van het culturele erfgoed en dat ze er onderdeel van zijn. Met z’n allen maken we de geschiedenis.
Toen we eind 2018 een nieuwe voorzitter zochten voor de Raad van Toezicht, wilde ik graag een vrouw aannemen. En dat is gelukt. Ik ben zelf vrouw en heb drie dochters. Ik voed ze op met de gedachte dat mannen en vrouwen gelijke kansen hebben. Dan kan ik mezelf niet in de ogen kijken en mijn dochters al helemaal niet, als ik me daar niet hard voor maak.”
Kamperen in de boomgaard
“Het afgelopen jaar hebben we gedacht in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Door corona zitten we in een collectieve stress en wij kunnen ervoor zorgen dat je er even uit bent. Zo zijn we een pop-uprestaurant begonnen. Eten als middel om de geschiedenis te vertellen, want voor het diner organiseerden we een tour door de tuinen. Mensen konden ’s zomers ook kamperen in onze pruimenboomgaard. Daar kwam een heel nieuw publiek op af, ongelooflijk leuk. Door ze ’s avonds rond te leiden door het verlaten Muiderslot, gaven we ze op een speelse manier iets mee van het kasteel.”
Hulp van KLM’ers
“Binnen de beperkingen kijken we dus vooral naar wat mogelijk is, dat buigen we om naar iets positiefs. Mooi voorbeeld is het KLM-personeel dat ons kwam helpen. Veel van onze vrijwilligers zitten in de risicogroep voor corona, zij mochten niet werken. Toen hoorde ik van een initiatief van KLM’ers; ze zaten werkeloos thuis en boden hun diensten aan. Vijfenveertig piloten en stewardessen kwamen ons helpen, dat was echt geweldig. Ze waren blij dat ze de handen uit de mouwen konden steken en wij waren superblij met hun komst. Sommigen werken hier nog steeds. Natuurlijk moeten we ook realistisch blijven, er zijn uitdagingen en financiële zorgen, maar samen zetten we alle zeilen bij om ondanks de beperkingen toch iets positiefs teweeg te brengen.”